The Second Person

door Crystal Pite, associate choreographer

ChoreograFIE: the second person VAN crystal pite
Foto: joris-jan bos

“Dit is een foto gemaakt door Joris-Jan Bos van de laatste momenten van The Second Person, een werk dat ik in 2007 maakte voor NDT 1.

Voor mij is deze scène bijzonder aangrijpend, omdat Mariëtte Redel een ‘duet’ danst, met de hele cast van meer dan twee dozijn mensen. Mariëtte zelf was ongrijpbaar. Ze bewoog zich langs bekende wegen, maar improviseerde haar reacties op de groep met zo veel gratie en een onnavolgbare presentie. De rest van de cast hield haar vast, voerde haar mee en bezielde haar lichaam met eindeloos veel gevoel en liefde, alsof ze de belichaming van een gekoesterde schat was; alsof hun collectieve ziel in haar besloten was. De groep werd één, en Mariëtte was hun handpop én hun god.

De compassie en het meesterschap van het gezelschap waren adembenemend.

Ik ben door dit soort momenten geroerd en gevormd. Het gaf me de kans belangrijke lessen te leren en een glimp van goddelijke gratie op te vangen. Mijn ervaringen met andere mensen iets te creëren hebben mij diep geraakt. Dit was een van die grootse momenten voor mij. NDT, als dansgezelschap, blijft een van mijn belangrijkste leermeesters.”

Uit: Nederlands Dans Theater | 60 – EAN 9789462622425