Stage bij NDT 2

Vijf vragen aan Demi Bawon

Demi Bawon is in seizoen 2020-2021 stagiair bij NDT 2. In dit verhaal stellen we haar vijf vragen over haar tijd bij het gezelschap.

Foto van Demi tijdens Young Talent Project in 2019: Sacha Grootjans

Kun je kort iets vertellen over jezelf: waar kom je vandaan en hoe kom je bij NDT 2 terecht?
Ik begon met dansen op 7-jarige leeftijd bij Noes Fiolet Studios, na een tijdje merkte mijn balletleraar dat ik potentie had en moedigde me aan om auditie te doen voor het Koninklijk Conservatorium. Ik deed het en werd aangenomen toen ik tien jaar oud was. Ik heb daar mijn basisschool afgerond, vervolgens 6 jaar middelbare school en gestudeerd aan de HBO Dansvakopleiding. Hier had ik het voorrecht om lessen te volgen van oud-dansers van Het Nationale Ballet en NDT.

In de laatste vijf jaar van mijn opleiding kreeg ik de kans om te werken met vele dansers, repetitors en choreografen verbonden aan NDT zoals Medhi Walerski en Dimo Milev in het samenwerkingsproject met NDT genaamd Young Talent Project, waar ik een breed scala aan NDT-repertoire heb geleerd en heb mogen uitvoeren. Toen het tijd was om auditie te doen, greep ik mijn kans en deed ik auditie voor een NDT 2-stageplek en gelukkig gaven ze me de mogelijkheid om mijn reis voort te zetten door te dansen als stagiair bij NDT 2.

Wat is je leukste/mooiste/favoriete ervaring bij NDT tot nu toe?
Mijn meest waardevolle herinnering tot nu toe is mijn eerste officiële optreden met NDT 2. Het was een livestream voor het programma Dare to Say en ik had het geluk om in beide stukken te dansen. Omdat het een livestream was, konden ál mijn vrienden en familie meekijken. Ik herinner me dat ik me best zenuwachtig voelde, maar tegelijkertijd was ik zo opgewonden en dankbaar. De avond zelf ging razendsnel voorbij en de rush die ik op het podium voelde, voelde geweldig. Na de voorstelling ontving ik zoveel mooie berichten van mijn vrienden en familie. En zelfs uren na de voorstelling, toen ik naar huis ging, voelde ik nog steeds deze opwinding en gonsde ik van de adrenaline. De hele ervaring voelde zo onwerkelijk aan, maar ik wist op dat moment dat dit is wat ik het liefste doe.

Demi (in het midden, achter) in repetitie voor '27'52''' van Jiří Kylián. Foto: Mikaela Kelly

Wat hoop je te leren bij NDT?
Ik dans nu bijna 8 maanden als stagiair bij NDT en ik heb al zoveel waardevolle lessen geleerd over het leven bij een dansgezelschap, het repertoire van NDT, dansen en creëren in het algemeen, maar ik heb vooral veel geleerd over mezelf als danser en als mens. Dat is een van de dingen die ik hier wilde leren. Dit jaar is voor mij een enorme verandering geweest met nieuwe dingen in elk aspect van mijn leven. Van tien jaar in mijn comfortzone aan het Koninklijk Conservatorium, naar mezelf vinden in een compleet nieuwe omgeving, waar ik mezelf volledig opnieuw moet uitvinden en herontdekken. Ik ben enorm blij dat ik dat kan doen in een veilige en gastvrije sfeer.

En zelfs uren na de voorstelling, toen ik naar huis ging, voelde ik nog steeds deze opwinding en gonsde ik van de adrenaline. De hele ervaring voelde zo onwerkelijk aan, maar ik wist op dat moment dat dit is wat ik het liefste doe.

Demi Bawon

Wat is je droom, waar wil je naar toe?
Een leven als danser is altijd onvoorspelbaar geweest, maar nu leven we daarbovenop in een zeer onzekere periode met de pandemie en alles eromheen. Ik kan de effecten zeker voelen en zien, vooral nu tijdens het auditie-seizoen. Het enige waar ik nu aan kan denken en hopen, is het vinden van een solide plek in een gezelschap en van daaruit zullen we zien wat de toekomst brengt.

Wat doe je ter ontspanning, dus buiten NDT?
Door onze hectische en drukke schema’s is er natuurlijk niet veel vrije tijd. Maar in de vrije tijd die we krijgen, probeer ik me zoveel mogelijk te ontspannen en mijn gedachten een tijdje van het werk af te houden. Ik hou van relaxen in mijn eentje en doe dingen als een dagboek bijhouden, mijn gedachten en ervaringen opschrijven, lezen, naar muziek luisteren etc. Daarnaast koester ik de tijd die ik doorbreng met mijn familie en vrienden. Ik heb het geluk dat mijn familie en een paar vrienden relatief dichtbij wonen, dus vaak probeer ik hen in het weekend op te zoeken.