Open Space 2023

Maker Platform

Foto’s: Ennya Larmit

In mei 2023 werkte NDT 2 aan Open Space: een twee weken durend platform voor talentontwikkeling en onderzoek, georganiseerd door NDT en Korzo, dat zich volledig richt op het stimuleren van de artistieke en creatieve capaciteiten van de deelnemers.

Voor deze tweede editie van Open Space werkten we samen met de Nederlandse film- en videokunstenaars Quirine Racké en Helena Muskens als programmaleiders aan een ‘Maker Platform‘. Tijdens het ‘Maker Platform’ namen de NDT 2-dansers de rol van maker op zich en werden ze uitgenodigd om een creatief proces te leiden en verantwoordelijk te zijn voor het volgen en uitwerken van een concept, het onderzoeken ervan en het uiteindelijk uitvoeren tot een kort werk. Onderweg werden individuele coachingsessies aangeboden aan elke maker.

De werken legden de nadruk op het lichaam en beweging en op het onderzoeken van choreografie binnen een multidisciplinaire aanpak. Voor dit platform werkten de NDT 2-dansers samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium en de De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) Den Haag.

De NDT 2-dansers waren trots om hun proces te delen met collega’s, vrienden en familie. Hieronder volgt een indruk van hoe dat eruit zag!

Een greep uit de creaties

Sophie in haar creatie. Foto: Ennya Larmit

Sophie Whittome creëerde een live performance installation genaamd Still Life. Hiervoor werd ze geïnspireerd door “het theater van de wreedheid” van Antonin Artaud:

“Theater of Cruelty means a theater difficult and cruel for myself first of all. And, on the level of performance, it is not the cruelty we can exercise upon each other by hacking at each other’s bodies […], but the much more terrible and necessary cruelty which things can exercise against us. We are not free. And the sky can still fall on our heads. And the theater has been created to teach us that first of all.” (Antonin Artaud; The Theater and Its Double)

Ricardo Hartley III creëerde een live performance installation met film. Hij noemde zijn werk In 3 We Come Home en vertelt hierover:

“Past/Present/Future all merge in order to create an order that is boundless, limitless. I go in the depths of my mind to discover what I already know, yet need to be reminded of. From my great-grandparents’, Willie Mae and John E. Sims, backyard they created a land that transcends all and offers a love too dense to comprehend. I am because of them. I am because of how they raised my mother and how my mother has raised me. It’s a cyclical journey yet my part is to defy generational curses and create my own narrative.”

Ricardo tijdens zijn presentatie. Foto: Ennya Larmit
Foto: Ennya Larmit

NDT 2-danser Omani Ormskirk heeft gewerkt aan een choreografie voor haar mede-dansers Rui-Ting Yu en Ricardo Hartley III, waarbij ze samenwerkte met muzikant Miguel Varela. Het was een work in progress met als werktitel Moments Between Then And Now.

Gabriele Rolle maakte Peace Piece, een live performance installation, waarvoor hij samenwerkte met Christian Zemp voor de muziek.

“A piece about healing in a physically and energetically entangled environment.
A piece about peace.”

Gabriele in zijn creatie. Foto: Ennya Larmit

Met Pace Maker creëerde Barry Gans een live performance installation:

“In order to go forward, I must surrender to the direction and velocity. When my chest opens to reveal a soft and vulnerable center, I’m compelled to keep moving.”

Hiervoor werkte hij samen met meerdere studenten van KC en KABK: Zeynep Burça Oral, Karolina Rusak, Marie Eve Vedrines, Denis Ruksha, Dominika Badyla en Jakub Cerulik.

Online programmaboek

De NDT 2-dansers kregen de mogelijkheid om hun project te delen met een presentatiemoment voor uitsluitend familie, vrienden en collega’s. Hiervoor hebben NDT 2-danser Samuel van der Veer en Rodrigo Ribeiro zelf een online programmaboek in elkaar gezet, waarin alle dansers kort iets toelichten over hun creatie.

Bekijk het programma hier

Hulp en begeleiding

Naast begeleiding in het creëeren van Quirine Racké en Helena Muskens kregen de NDT 2-dansers ook hulp van de technische staf – Yuka Hisamatsu, Koos Planken, Daan de Boer en Ole Schaaff – en repetitoren Lydia Bustinduy en Ander Zabala.

Programmaleiders: Quirine Racké & Helena Muskens
Quirine Racké en Helena Muskens regisseren en produceren films, video-installaties, documentaires en virtual reality-ervaringen die de in elkaar grijpende thema’s identiteit en gemeenschap onderzoeken. Hun werk is over de hele wereld vertoond op filmfestivals, in musea en op streamingplatforms en televisie. Bijvoorbeeld in het Getty Center in Los Angeles, Guggenheim Museum Bilbao, Stedelijk Museum Amsterdam, Whitechapel Gallery Londen, New York Film Festival at Lincoln Center, IFFR Rotterdam en IDFA Amsterdam. Hun films werden vertoond op internationale streamingplatforms als Amazon en HBO en uitgezonden door netwerken als Sundance USA, VPRO Nederland, Yle Finland, France 5 en Canvas België.
Quirine en Helena maakten de documentaires Celebration, Come Back Kate en I Love Venice. Momenteel werken ze aan een speelfilm Floating, over twee hedendaagse nomaden, een documentaire Crazy Amsterdam en een virtual reality ervaring Blurring Boundaries. Daarnaast ontwikkelen ze de film Orlando over onze steeds veranderende vloeibare identiteit en realiteit.

Over 'Open Space'

Open Space is een professioneel ontwikkelings- en onderzoeksplatform georganiseerd in samenwerking met Korzo, dat zich volledig richt op het stimuleren van de artistieke en creatieve capaciteiten van de deelnemers. Het project is ontworpen als een ruimte voor jonge en gevestigde makers om hun creativiteit te verkennen door de deuren te openen voor ideeën uit disciplines buiten hun traditionele domein. Het is een onderzoekslaboratorium, een plek weg van het podium en het productieproces dat tijd biedt om na te denken, dialoog uit te wisselen, ideeën te onderzoeken en nieuwe instrumenten te verzamelen.

Het project omvat drie verschillende onderdelen: naast het ‘Maker Platform’ wat hierboven is toegelicht, vonden ook een ‘Shared Platform’ en inspiratiesessies plaats.

Shared Platform
Het Shared Platform is een goed ontwikkeld educatief trainingsplatform voor de dansers, ontworpen om hen te helpen hun uitoefening verder te ontwikkelen en zich nieuwe tools eigen te maken. Dit platform omvat workshops met Kenzo Kusuda, Dalton Jansen en Astrid Boons, een onderzoekslab met Maxine Doyle in verband met haar nieuwe werk met NDT 2 dat in maart 2024 in première gaat, een theaterworkshop met Janni Goslinga (ITA) en een workshop Acogny Techniek met Alesandra Seutin (co-artistiek directeur van École des Sables).

Inspiratiesessies
Voor de inspiratiesessies zijn verschillende gasten uitgenodigd waaronder:
Robin Nimanong (Choreograaf/Danser/Maker)
Dennis van der Broeck (Performer, Ontwerper, Beeldend Kunstenaar)
Gavin-Viano Fabri (Regisseur, Danser, Zanger)
Karel van Laere (Performer, Beeldend Kunstenaar)
Davy Pieters (Regisseur)

Met speciale dank aan

NDT is Edmée Muysken bijzonder dankbaar. Zij was sinds 1980 een liefdevolle en bijzonder betrokken Vriendin van het gezelschap. Als groot liefhebber van kunst en cultuur, zij was getrouwd met kunstenaar Leo Muysken, genoot zij met volle teugen tot op zeer hoge leeftijd van de voorstellingen van NDT en nam zij vaak deel aan de vriendenreizen naar het buitenland. Edmée vond het een fijn idee en vanzelfsprekend om haar liefde voor NDT door te geven in de vorm van een nalatenschap. Haar legaat komt ten goede aan deze editie van Open Space, evenals de eerste editie in 2021. Daarmee helpt zij nieuwe generaties dansers hun artistieke persoonlijkheid te ontwikkelen met onderzoek en vernieuwing.​