Open Space 2021

Terugblikken op het project

Open Space is een twee weken durend platform voor talentontwikkeling en onderzoek, georganiseerd door NDT en Korzo, dat zich volledig inzet om de artistieke en creatieve capaciteiten van haar deelnemers te stimuleren. Het project is ontworpen als een ruimte voor jonge en/of gevestigde makers om hun creativiteit te verkennen buiten hun eigen disciplines. Voor deze eerste editie van Open Space onderzoeken de dansers van NDT 2 samen met drie choreografen, drie componisten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en astronomen van de Universiteit Leiden, de verbinding tussen dans, muziek, en kosmologie. Het is voor het eerst dat NDT samenwerkt met de wereldberoemde instelling de Sterrewacht Leiden.

De choreografen die met de dansers van NDT 2 werkten waren Antonin Rioche, Astrid Boons en Marina Mascarell. Elke groep werkte samen met een van de componisten – Eric So, Rose Connolly en Sóley Sigurjónsdóttir – en met een van de astronomen Henk Hoekstra, Pedro Russo en Omar Contigiani.

In dit verhaal blikken een aantal deelnemers uit verschillende disciplines terug op het twee weken durende project en delen ze hun persoonlijke ervaringen.

De foto’s zijn gemaakt door de deelnemers zelf, waaronder NDT 2-dansers en andere deelnemers, en geven een goede indruk van het project. Veel leesplezier!

Bekijk meer foto’s in de gallerij

Het creatieve proces was wat overheerste, en dat was op zichzelf al heel erg mooi.

Rose Connolly
Componist

Artistiek leider van NDT 2 Fernando Hernando Magadan

Open Space gaf ons de kans om de versterkende dynamiek van creativiteit te ervaren, vrij van de extra druk om een ​​werk te produceren met een deadline. Wanneer we de focus volledig op de speelsheid en vrijheid in onze verbeelding leggen, keren we terug naar de essentie van wat we doen.

Het was fascinerend om te zien hoe de verschillende artistieke en wetenschappelijke methodologieën elkaar kunnen inspireren en voeden. Nadenken over hoe het fundamentele proces van creatie en ontdekking een gemeenschappelijke dynamiek deelt. Om te zien hoe elk team van dansers, choreografen, astronomen en componisten samenwerkte bij het ontwikkelen van ideeën, puur gemotiveerd door een fundamenteel verlangen naar speelsheid en ontdekking.

Het Open Space-platform is een prachtig middel geworden om nieuwe creatieve energie op te doen en om nieuwe benaderingen en manieren van denken en werken te stimuleren. De deelnemers werden aangemoedigd en uitgedaagd om uit hun comfortzone te stappen en hun werk vanuit een andere lens te benaderen.

Het is voor iedereen een zeer onthullende en zinvolle ervaring geweest. Inspiratie en nieuwe ideeën kunnen niet zomaar worden opgeroepen, en het enige wat we kunnen doen is een omgeving creëren die uitnodigt tot creativiteit – dat is de ziel en het doel van dit nieuwe platform voor onderzoek en talentontwikkeling. “

Fernando in de studio. Foto: Jesse Callaert.

NDT 2-danser Emmitt Cawley

Open Space. Een ruimte en tijd waar oneindige ontdekkingsmogelijkheden konden worden ‘bereikt’. In eerste instantie dacht ik dat deze tijd een nieuw proces van creatie en ontwikkeling zou brengen en dus ging ik erin met een open geest en een open hart, en ik kwam tot besef dat wat ik vond niet iets nieuws of iets onbekends was, maar eerder dingen ik vergeten was of terzijde had geschoven.

De reden waarom we doen wat we doen, is het proces van samenwerking door collectieve nieuwsgierigheid. Het delen van ideeën en het krachtige besef dat het product nooit een uitkomst is… maar eerder om te worden vrijgelaten in de rijkdom en voldoening binnen het proces van ontdekken, het stellen van vragen en ons verwonderen.”

Emmitt (rechts) werkte samen met choreograaf Astrid Boons. Foto: Fernando Hernando Magadan

“Dit specifieke proces bracht de aandacht terug naar het oorspronkelijke en de fundering van onze kunst. De menselijke ervaring en onderlinge verbinding met anderen en het universum waarin we bestaan. We zijn allemaal kleine deeltjes van sterrenstof in dit oneindige spectrum van tijd en ruimte. De meest waardevolle ontdekking voor mezelf, was het besef dat als ik een antwoord had en geen vragen meer, ik waarschijnlijk in de verkeerde richting keek.”

De interacties en verschillende standpunten deden ons allemaal nadenken over wat we doen en hoe we onze nieuwe inzichten kunnen gebruiken om verder te komen in onze eigen respectievelijke velden.

Henk Hoekstra
Astronoom

Choreograaf Antonin Rioche

Antonins groep dansers samen met astronoom Omar Contigiani. Foto: Kalyn Berg

“Voor mij was Open Space echt een ongelooflijke periode van reflectie, vragen stellen, uitproberen en leren speelser te zijn in een studio.

Ik heb veel van deze ervaring geleerd, het is een van de mooiste professionele ervaringen die ik tot nu toe heb gehad. Zo rijk aan kennis, nieuwe dingen over mezelf ontdekken maar ook contact maken met anderen, en dit alles in een geweldige werksfeer. Het was zo’n fijne periode!

In contact staan ​​met gepassioneerde mensen zoals deze astronomen van de Universiteit Leiden en onze passie en nieuwsgierigheid met elkaar kunnen delen was buitengewoon kostbaar.

Aan het einde van het traject somde iemand op: “geweldige tijd met geweldige mensen met veel passie”. Ik vond het een goede uitdrukking om deze twee weken bij NDT te beschrijven.

Ik ben gewend om dit soort samenwerkingen te hebben met andere disciplines; maar om contact te maken met nieuwe mensen, die een heel andere perceptie van dingen en benadering van kunst hebben, was erg leuk en ik heb veel geleerd van deze ontmoeting. Het was een heel menselijke ervaring.”

“Wat ik zo geweldig vond aan dit proces, was dat het super uitdagend was om creatief te zijn en mezelf en mijn manier van denken elke dag opnieuw uit te vinden. Het heeft veel deuren geopend in mijn verbeelding!

Werken met de dansers van NDT 2 was een droom, ze zijn zo open en bereid om nieuwe ideeën te onderzoeken en het werk altijd verder te duwen. Het is zo kostbaar en stimulerend om te werken met dansers die zo geïnvesteerd en aanwezig zijn in de studio!”

Antonin (tweede van rechts) aan het werk met zijn dansers. Foto: Fernando Hernando Magadan.

Componist Rose Connolly

“Dit Open Space-project voldeed in alle opzichten precies aan zijn titel. Vanaf het begin hadden we geen verwachtingen, Astrid (Boons, choreograaf) en ik stonden volledig open voor hoe we het creatieve proces gingen aanpakken en ook het resultaat. Dit stelde ons in staat om steeds nieuwe, opwindende en innovatieve dingen te ontdekken, met dans en voor mij, geluid. Elke dag zochten we nieuw materiaal, nieuwe ideeën en nieuwe mogelijkheden uit met behulp van een ochtend vol spannende informatie over het universum uit de astronomen.

Zonder een einddoel of presentatie gaf dit ons een overvloed aan vrijheid om te ontdekken wat we konden bereiken met muziek en dans, onder invloed van zulke diepgaande concepten van het universum. Het creatieve proces was wat overheerste, en dat was op zichzelf al heel erg mooi.

Daarnaast hadden de dansers en ik een prachtige ‘feedback loop’ waarbij we de macht over elkaars acties zouden hebben. Hoewel het experimenteren met de divergentie van een bepaalde reactie even interessant was en iets verbazingwekkends en toch intuïtief opleverde.

Ik ben ongelooflijk dankbaar voor deze kans om samen te werken met een geweldige choreograaf, ongelooflijke dansers en astronomen, en het zal iets zijn dat ik bij me zal dragen voor de rest van mijn creatieve en artistieke uitingen.”

Rose in de studio. Foto: Jesse Callaert.
Annika (in het midden) met haar groep. Foto: Fernando Hernando Magadan.

NDT 2-danser Annika Verplancke

“Zelden krijgen wij als dansers bij NDT de kans om onze tijd uitsluitend aan onderzoek te besteden, dus toen we twee weken de tijd kregen om dat te doen in samenwerking met niet alleen choreografen maar ook met componisten en astronomen, ontstond een buitengewoon inspirerende en zeldzame omgeving voor alle betrokkenen.

Leren over een aantal fascinerende concepten die ten grondslag liggen aan de kosmologie en de manier waarop astronomen hun wetenschap bestuderen, riep zoveel vragen op. Het was duidelijk dat ik daardoor mijn huidige manier om mijn vak te benaderen in twijfel trok, en daarmee veranderde het in een manier die fel toegewijd was aan het onderzoek en de reis van dingen.

Wat ik met me meeneem na Open Space is de ontdekking dat de magie in het proces van alle betekenisvolle dingen in het leven ligt. Je echt overgeven aan de verkenning van een idee, een moment of een gedachte is, zoals astronoom Henk Hoekstra het simpelweg uitdrukte, “niet zoeken naar de uitkomst, maar de uitkomst zichzelf laten presenteren”. Het resultaat van deze rijke uitwisseling presenteerde zich aan mij als een vol hart en een voor altijd veranderde geest.”

Annika (in het midden) tijdens een van de presentaties. Foto: Jesse Callaert.

De meest waardevolle ontdekking voor mezelf was het besef dat als ik een antwoord had en geen vragen meer, ik waarschijnlijk in de verkeerde richting keek.

Emmitt Cawley
NDT 2-danser

Astronoom Henk Hoekstra

Henk samen met Fernando en Rose. Foto: Jesse Callaert.

“Het begon allemaal met een idee van mijn vrouw nadat we in 2017 een voorstelling hadden gezien: “je moet iets doen met NDT”. Omdat ik astronoom ben, was dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat hebben dans en astronomie tenslotte met elkaar te maken? Toch realiseerde ik me, nadat ik erover had nagedacht, dat er juist veel verbanden zijn, zij het meestal historisch. In de afgelopen eeuw zijn dans en astronomie echter allebei geëvolueerd, terwijl ze uit elkaar drijven. Ik schreef een brief waarin ik beargumenteerde dat het tijd is om (opnieuw) verbinding te maken. Dit werd goed ontvangen door Fernando Magadan, de artistiek leider van NDT 2, die dit uitbouwde tot Open Space.

Meer dan drie jaar sinds het oorspronkelijke idee kwamen dansers, choreografen, componisten en natuurlijk astronomen samen voor een uniek onderzoeksproject om de verbanden tussen kosmologie en dans te verkennen. Het resultaat was opmerkelijk, waarbij het enthousiasme van alle betrokkenen de studio’s vulde. Open Space werd echt een gezamenlijke inspanning, waarbij wij als astronomen volledig bij het proces betrokken waren. De interacties en verschillende standpunten deden ons allemaal nadenken over wat we doen en hoe we onze nieuwe inzichten kunnen gebruiken om verder te komen in onze eigen respectievelijke velden.

Twee weken is niet genoeg om een ​​eeuw aan vooruitgang in zowel dans als astronomie te verkennen. Open Space is slechts het begin van iets veel groters. Ik kijk er naar uit om de volgende stappen te verkennen.”

Choreograaf Marina Mascarell

“Ik hou van creatieve regels, een systeem of een structuur. Voor mij was het buitengewoon interessant tijdens Open Space om vrij de studio in te gaan, om verschillende regels en relaties toe te kunnen passen. We waren in staat om te ontdekken en te verkennen door toe te passen wat we ter plekke leren.

Ik vind het leuk om mensen in de buurt te hebben die met me praten tijdens een creatief proces, het is een manier om mijn gedachten onder woorden te brengen. Het feit dat er geen druk was voor een eindproduct in Open Space gaf mij de mogelijkheid om echt naar deze nieuwe informatie te luisteren en me erin te verdiepen. Er ontstond een mooie interactie tussen de astronomen en ons choreografen; in het begin deden we vooral informatie en inspiratie op uit alles wat zij aan ons vertelden, en toen het project vorderde, realiseerden de astronomen zich dat de samenwerking ook een impact op hen had.

Ik denk dat alle gesprekken die we voerden met de astronomen over een paar maanden een impact zullen hebben. Het is een groot onderwerp en het zal zelfs invloed hebben op de manier waarop je het leven ziet. We kunnen praten over het verlies van het universum en er zelf ideeën over vormen, maar het kan echt tastbaar worden als we met de astronomen praten zoals we deden tijdens Open Space. Het heeft me ook laten zien dat het te maken heeft met hoe je jezelf positioneert, gevolgen heeft voor de manier waarop je werkt, of, in mijn geval, hoe je creëert.”

Danser: Sophie Whittome. Foto: Kele Roberson.
Marina samen met astronoom Pedro Russo in de studio. Foto: Kele Roberson.

Workshops

De NDT 2-dansers kregen ook verschillende workshops om kennis te maken met verschillende stijlen. De workshopdocenten waren Parvaneh Scharafali, die een William Forsythe-workshop gaf,  Zino Schat van de Fractal Collective, Rauf ‘Rubberlegz’ Yasit en Gil Gomes Leal a.k.a. Gil the Grid.

Workshop door choreograaf Zino Schat. Foto: Mikaela Kelly

Het Open Space-platform is een prachtig middel geworden om nieuwe creatieve energie op te doen en om nieuwe benaderingen en manieren van denken en werken te stimuleren.

Fernando Hernando Magadan
Artistiek leider NDT 2

Alle deelnemers

Artistic Leader NDT 2: Fernando Hernando Magadan

Moderator: Stacz Wilhelm

Astronomers: Prof. dr. Henk Hoekstra, Dr. Pedro Russo, PhD candidate Omar Contigiani

Choreographers: Astrid Boons, Marina Mascarell, Antonin Rioche

Composers: Sóley Sigurjónsdóttir, Rose Connolly, Eric So

General director Korzo: Gemma Jelier

Coordinator Composition Department and the Institute of Sonology, Royal Conservatoire: Erika Bordon

NDT 2 dancers: Annika Verplancke, Ivo Mateus, Jesse Callaert, Cassandra Martin, Emmitt Cawley, Nick Daniels, Sophie Whittome, Barry Gans, Kele Roberson, Mikaela Kelly, Charlie Skuy, Jordan Pelliteri, Demi Bawon, Auguste Palayer, Austin Meiteen, Jui-ting Yu, Kenedy Kallas, Samuel van der Veer, Kalyn Berg

Assistants / teachers NDT 1: Keren Leiman, César Faria Fernandes, Emily Chessa

Workshop teachers: Parvaneh Scharafali, Zino Schat, Rauf ‘Rubberlegz’ Yasit, Gil Gomes Leal/Gil the Grid.

Guest speaker: Thijs Biersteker

NDT Company management: Linda de Boer, Bastian Manders

NDT Talent Development & Education: Eva Monen, Lucie de Haas, Saskia Bosman

Technical production: Michiel Schnelle

Sound technician: Daan de Boer

Met speciale dank aan

NDT is Edmée Muysken bijzonder dankbaar. Zij was sinds 1980 een liefdevolle en bijzonder betrokken Vriendin van het gezelschap. Als groot liefhebber van kunst en cultuur, zij was getrouwd met kunstenaar Leo Muysken, genoot zij met volle teugen tot op zeer hoge leeftijd van de voorstellingen van NDT en nam zij vaak deel aan de vriendenreizen naar het buitenland. Edmée vond het een fijn idee en vanzelfsprekend om haar liefde voor NDT door te geven in de vorm van een nalatenschap. Haar legaat komt ten goede aan de eerste editie van Open Space in 2021 en aan de tweede editie in 2023. Daarmee helpt zij nieuwe generaties dansers hun artistieke persoonlijkheid te ontwikkelen met onderzoek en vernieuwing.​