Net als FC Barcelona

door Bert de Boer, coördinator medische staf

foto: erwin olaf

“Bijna 25 jaar zijn we vanuit onze fysiotherapiepraktijk De Nieuwe Keizers verbonden aan Nederlands Dans Theater. Al decennialang werken we met zoveel verschillende prachtige natural movers van NDT. Het is soms moeilijk om het hoge niveau aan een buitenstaander uit te leggen. Mijn zoon Jurre (op 10-jarige leeftijd) wist een mooie beschrijving te geven aan zijn vrienden: “Kijk, Nederlands Dans Theater is net als de voetbalclub Barcelona maar dan voor dans, de beste dansers van de wereld dansen hier en de beste trainers zijn hier de technisch directeuren!” Voetbal en NDT waren vaker verbonden aan elkaar. Zo speelde we in de jaren ’90 met een team van NDT personeel een jaarlijks terugkerend zaalvoetbaltoernooi, tegen andere dans- en theatergezelschappen. Het laatste toernooi hebben we gewonnen met onder andere de pianist Jan Schouten in de spits en boekhouder Simon Bronsteijn op doel. Een danser wilde meedoen maar we hebben gezegd dat we met het sterkste team wilden spelen… Onzin natuurlijk, we wilden geen blessures.

De trainingen van dansers en topsporters hebben elkaar door de jaren heen beïnvloed. Zo is de KNRB pilates gaan faciliteren voor de Olympische roeiers. De paramedische staf heeft indertijd in navolging van de KNRB en het NOC een krachttrainer voor dansers aangesteld. Dansers zijn immers echte performing athletes. Op toneel ziet het eruit als of het de dansers geen moeite kost. Natuurlijk kan dat alleen als er intensief getraind wordt naast de les en repetities. Werken voor NDT met de beste dansers van de wereld is een voorrecht. De dansers zijn prachtige, klassiek geschoolde natural movers met veel creativiteit, muzikaliteit en intrinsieke motivatie. Deze intrinsieke motivatie is van groot belang voor het herstel bij blessures.

Op toneel zijn de dansers van NDT al decennialang toonaangevend; buitenaards en menselijk. Inderdaad net als FC Barcelona.”

Door

Bert de Boer

Coördinator / fysio- en manueel therapeut

Uit: Nederlands Dans Theater | 60 – EAN 9789462622425