Danseducatie in samenwerking met Stichting de Vrolijkheid.

NDT en Stichting de Vrolijkheid hebben voor een langdurige periode de handen ineen geslagen om danseducatie aan te bieden aan kinderen in asielzoekerscentra door heel Nederland. Door kinderen in de vorm van dans in contact te brengen met cultuur, ontwikkelen en ervaren ze uiteindelijk meer zelfvertrouwen in verbinding met anderen. Cultuur verhoogt het empowerment en heeft een positief effect op zelfbeeld, talenten en veerkracht. Voor kinderen in asielzoekerscentra brengt cultuur bovendien verbinding tot stand met mensen buiten het asielzoekerscentrum. Dat is essentieel om te aarden in Nederland, te participeren en een eigen weg te vinden.

Huidig seizoen focust de samenwerking op het leggen van een basis voor de komende jaren. Er worden diverse workshopreeksen georganiseerd die worden begeleid door dansdocenten van NDT. Iedere workshopreeks begint met een kick-off waarin de kinderen kijken naar een choreografie gedanst door (oud) NDT-dansers. Onderstaande video is gemaakt tijdens een kick off van een workshopreeks in het asielzoekerscentrum in Katwijk.

Foto’s door Petra Katanic.

Ik vond het dansen zo mooi, hoe ze zo samen gingen bewegen.

Een van de kinderen over het duet door oud NDT-dansers Christie Partelow en George Milev

 “New week, new energy! Dat is de mindset waarmee ik elke week naar binnen loop. Het ging er vanaf het begin echt om hoe ik, als hedendaagse danser/docent en in eerste instantie mens, kon verbinden met de kinderen. Dat was een uitdaging. Lotte en ik zijn beide docenten die graag vanuit het creatief-expressieve aspect van dans werken. Nu moesten we echt terug naar de basale bouwstenen van dans(les) en in eerste instantie vertrouwen, veiligheid maar ook duidelijke grenzen creëren. Ik zie hier hoe kwetsbaar je kan zijn door dans, je werkt met je lichaam en met emoties die soms alle kanten op gaan!.” 

Dansdocent Alexandra Loembé

Ik zag de kinderen zo genieten! En je zag dat toen ze zelf mochten dansen, dat de bewegingen geïnspireerd waren op de choreografie die de dansers van NDT dansten. Prachtig om te zien!

Begeleider van de kinderen in het AZC

“Een heel unieke plek om te mogen werken. Ik word als docent uitgedaagd om als mens te verschijnen met duidelijke grenzen, waardoor veiligheid ontstaat. Dit was onwijs wennen en aanpoten, geen ruimte voor twijfel. Vervolgens ontstaat er daarbinnen ruimte om met elkaar te spelen, te dansen, creativiteit te delen en een vacuüm van plezier te ervaren. Zo bijzonder! Al mijn docentenskills de deur uit en als mens contact maken. Daar bloeien prachtige momenten uit.”

Dansdocent Lotte Dekkers