Danser en choreograaf Jaap Flier overleden

21 maart 2022

“Eén van de meest voortreffelijke mannelijke dansers van het moment, waar dan ook ter wereld”, zo werd hij omschreven door de Britse criticus John Percival.

Afgelopen vrijdag, 18 maart 2022, is danser en choreograaf Jaap Flier (1934-2022) op 88-jarige leeftijd overleden in Bloemendaal. Hij werd door velen geprezen als allerbeste balletdanser van Nederland en werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto: Jaap Flier samen met Anne Hyde en Willy de la Bije in ca. 1960. Fotograaf onbekend

Tableau foto van het gezelschap in ca. 1960 met v.l.n.r.: Aart Verstegen, Milly Gramberg, Jaap Flier, Hannie van Leeuwen, Carel Birnie, Benjamin Harkarvy. Fotograaf onbekend.

Met vijftien anderen danste hij als eerste bij Nederlands Dans Theater (NDT) en samen met oprichters Carel Birnie, Aart Verstegen, Benjamin Harkarvy en zijn toenmalige vrouw Willy de la Bije, legde Flier de basis voor het gezelschap zoals het nu is. Innovatie en experiment waren de drijfveren voor zijn succesvolle carrière – en vormen nog steeds de kernbegrippen van NDT.

Wij zijn Jaap Flier enorm dankbaar voor zijn fundamentele bijdrage aan het dansgezelschap; als danser, choreograaf en voormalig artistiek directeur.

NDT wenst zijn nabestaanden veel sterkte toe.