Isla Clarke wint Piket Kunstprijs!

11 oktober 2022

Op 10 oktober jl. werd de Piket Kunstprijs in de categorie Dans uitgereikt aan NDT 1-danser Isla Clarke, tijdens de negende editie van de Piket Kunstprijzen in De Nieuwe Regentes, in Den Haag. Naast Isla waren ook India Sardjoe en Faile Sol genomineerd in dezelfde categorie.

Isla Clarke

Over haar danstalent oordeelde de vakjury van de Piket Kunstprijzen als volgt: “Isla Clarke, danseres bij NDT 1, is in verschillende opzichten uniek. Allereerst is ze een opmerkelijke danseres met een enorm charisma en een geheel eigen wijze van bewegen. Haar dansen toont de diepte van haar leven – hoe ze ernaar streeft zich te laten zien op een manier die werkelijk weerspiegelt waar ze op een bepaald moment staat. Daarnaast is Isla een transvrouw die bezig is met haar transitie. De jury wil [dat] eren en vieren.”

Foto: Janneke van Beek.

Overige genomineerden

Naast de winnaars werden dit jaar ook Daniele Formica en Janne Schipper genomineerd in de categorie Schilderkunst, Faile Sol en India Sardjoe in de categorie Dans en Billy de Walle en Nick Renzo Garcia in de categorie Toneel.

De jury en prijs

De uiteindelijke winnaars (één per categorie) krijgen een geldbedrag van 8.000 euro en een award. Dit jaar maakt kunstenaar Kim David Bots de trofee. De vakjury van 2022 wordt gevormd door Lea van der Vinde (directeur Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn), Joncquil de Vries (kunstenaar Joncquil), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD) en Amos Ben-Tal (OFFprojects), John de Weerd (Zaal 3/De Parade) en Ellen Goemans (actrice, docent/mentor HKU).

Isla samen met de andere winnaars, Joep Hendrikx en Marieke Peeters. Foto: Janneke van Beek.

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars tot en met 30 jaar wil stimuleren met een prijs.