Figures in Extinction [1.0] wint ‘Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie’ 2022

30 september 2022

We zijn trots!

NDT’s associate choreographer Crystal Pite heeft tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op 30 september jl. een Zwaan gewonnen voor haar meest recente NDT-werk, Figures in Extinction [1.0]  gemaakt in samenwerking met Simon McBurney voor NDT 1.

Zwaan meest indrukwekkende dansproductie

“De urgente voorstelling Figures in Extinction [1.0] die choreograaf Crystal Pite creëerde in samenwerking met Simon McBurney is een wonderschoon en wrang schouwspel over de toekomst van een planeet in crisis”, zegt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). “Waar de toeschouwer zich aanvankelijk nog kan verliezen in de schoonheid en diversiteit van soorten in de natuur, stevent de theatrale ervaring steeds sneller af op een onontkoombaar doemscenario.”

Figures in Extinction [1.0] ging op 6 mei 2022 in première in Den Haag, en markeert de eerste samenwerking tussen Crystal Pite en de artistiek directeur van Complicité, Simon McBurney, in een reeks van creaties.

Naast Figures in Extinction [1.0] waren in de categorie ‘Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie’ ook Waterbrothers van Roy Overdijk (programma State Shift | The Ruggeds), en Interval van Amos Ben-Tal en Gosse de Kort (OFFprojects) genomineerd. Crystal Pite krijgt een bronzen beeldje gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. Emily Molnar, artistiek directeur van Nederlands Dans Theater, nam namens Crystal Pite en Simon McBurney de prijs in ontvangt.

De Zwanen 2022

De Zwanen zijn de dansprijzen van de VSCD en zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Naast de uitreiking van de Jonge Zwanen en de Zwanen voor meest indrukwekkende dansproductie en dansprestatie kreeg de jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen nog een extra feestelijk tintje. Er werd namelijk weer een Gouden Zwaan uitgereikt aan een danser(es) of choreograaf die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Dit jaar was Lloyd Marengo daarvan de winnaar.

 

De Nederlandse Dansdagen

De 25e editie van de Nederlandse Dansdagen vindt plaats van 30 september t/m 6 oktober. In deze jubileumeditie van het festival kun je het beste van de Nederlandse dans ervaren in en vanuit Maastricht. Voor meer informatie over de Nederlandse Dansdagen en het volledige programma, zie www.nederlandsedansdagen.nl.

Complicité

Complicité is een internationaal reizend theatergezelschap gevestigd in Londen. Complicité werkt in verschillende kunstvormen, met de overtuiging dat theater, dans, opera, film, installatie, publicatie en participatieve kunst allemaal locaties kunnen zijn voor de collectieve daad van verbeelding. Het gezelschap is opgericht in 1983 en heeft wereldwijd meer dan 50 belangrijke theaterprijzen gewonnen. Dit is de eerste coproductie die NDT aangaat met het gezelschap.

Lees meer op de website van Complicité