Luxor

From Here Now Far

in Luxor Rotterdam

From Here Now Far is een zoektocht naar kruisbestuivingen tussen dans, theater, kunst en leven waarin de toeschouwer wordt uitgenodigd om zijn ideeën over dans- en danstheater op te rekken.

Voor dit programma brengen we met genoegen Jakie van Sharon Eyal en Gai Behar terug, dat oorspronkelijk in mei 2023 bij NDT in première ging. Deze fascinerende en virtuoze choreografie voor een grote cast wordt begeleid door een soundscape gecomponeerd door Ori Lichtik. La Ruta (2022) van Gabriela Carrizo is een krachtig en filmisch werk dat de toeschouwer uitnodigt een eigen verhaal te fabriceren uit een wereld van beelden. Samen met Complicité presenteert NDT Figures in Extinction [2.0], But then you come to the humans dat in samenwerking werd gemaakt tussen bekroonde theaterregisseur Simon McBurney en Crystal Pite. Dit is het tweede werk uit een drieluik van samenwerkingen tussen deze wereldberoemde kunstenaars dat NDT tussen 2022 en 2025 presenteert, en de eerste keer dat McBurney een werk voor een dansgezelschap maakt. Hun vorige samenwerking Figures in Extinction [1.0] (2022) werd bekroond met een Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie.

7 maart – 20:00 uur.
8 maart – 20:00 uur.
9 maart – 20:00 uur.

Speciale aanbieding van 10€ voor jongeren t/m 26 jaar! 

TICKETS

 

JAKIE ©Rahi Rezvani. Dansers: Anna Bekirova;

Over From Here Now Far

La Ruta - Gabriela Carrizo 

 Bij het beschrijven van La Ruta citeerde Carrizo  dirigent T. Currentzis: “Het is heel moeilijk om een droom te beheersen, want als je hem beheerst, word je wakker. Wanneer je een droom onder controle krijgt, begrijp je dat je slaapt. Daarom moet je, om te dromen, onbeschermd zijn.”

Jakie - Sharon Eyal en Gai Behar

Het choreografenduo Sharon Eyal en Gai Behar belichaamt een unieke bewegingsstijl die diepgeworteld is in de expressie van het lichaam. Hun werk wordt gekenmerkt door pulserende en hypnotiserende ritmes die werelden creëren die schijnbaar zowel ver in de toekomst alsook diep in het verleden bestaan. Samen hebben ze werk gecreëerd voor gezelschappen wereldwijd.

Simon McBurney in samenwerking met Crystal Pite

McBurney is een toonaangevende theaterregisseur en dit werk is zijn eerste creatie voor een dansgezelschap. Crystal Pite is een associate choreographer bij NDT. Vanuit verschillende hoeken uit de wereld hebben deze twee buitengewone makers ideeën uitgewisseld over hun angsten en voorzichtige hoop voor het tijdperk waarin we leven, en hoe kunstenaars zinvol kunnen creëren in het aangezicht van massavernietiging. Het werk is een onderzoek naar wat we aan het verliezen zijn en onze behoefte aan her-verbinding. De ondertitel onthult het onderwerp: But then you come to the humans.

 

Alsof je naar een flitsende natuurdocumentaire zit te kijken: in het nieuwe programma van het Nederlands Dans Theater vullen de drie choreografieën elkaar perfect aan.

Het Parool
La Ruta ©Rahi Rezvani
laden...