Ervaringen Fonds NDT

Anky Schmale & Marcel Tielemans:

“Wij waren al jaren Vriend van NDT en gingen behalve naar voorstellingen ook graag naar openbare repetities in de studio’s aan de Schedeldoekshaven. Een aantal keren konden we ook de getalenteerde dochter van een collega meenemen, die zich aan het oriënteren was op een dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium. Dat is gelukt: ze is daar nu een enthousiaste en ook een heel goede studente. Wij merkten dat we telkens heel veel energie kregen van onze bezoeken aan NDT. Niet verwonderlijk natuurlijk als je zit te kijken naar die intens energieke jonge dansers! Toen ons in de aanloop naar de viering van het zestigjarig bestaan van NDT, waarvoor natuurlijk extra geld nodig was, in een speciaal daarvoor belegd programma werd gevraagd of we geen belangstelling zouden hebben om toe te treden tot Fonds NDT waren we daar meteen enthousiast voor.

En nu de cultuursector en ook NDT zo hard getroffen worden door de coronacrisis, zijn we blij dat we destijds die extra stap gezet hebben. Fondsdeelnemer zijn is daarnaast ook nog eens heel erg leuk: voorrang bij het boeken van premières, toegang tot de borrel met de dansers na afloop van de premières, uitnodigingen voor repetities en andere bijeenkomsten … We voelen ons nu nóg meer dan voorheen onderdeel van de NDT-familie, zeker ook vanwege de warme begeleiding door de Fondsdames!”

Henk Soeters:

“Indien de hedendaagse danscultuur waarvan NDT onderdeel is, innoverend en grensverleggend wil blijven, dan is investeren in de opleiding van de jonge garde om hun lang gekoesterde dromen te verwezenlijken en hun ambities verder te stimuleren vanzelfsprekend. Dat is immers voor hen hun reden van bestaan. Zij verzekeren de continuïteit en verbreding van deze prachtige cultuurvorm waarin NDT excelleert. Daaraan wil ik graag mijn steentje bijdragen.”

Emmerique Granpré Moliere:

“Fondsdeelnemer te zijn van de ‘Amsterdam Cirkel’ van Fonds NDT is een feest! Daardoor groeit je betrokkenheid bij het gezelschap en kun je van dichtbij het creatieve proces volgen, de passie beleven waarmee dansers en choreografen hun creaties tot stand brengen. De avonden, met diner en inleiding vooraf, zijn een bron van inspiratie; de dansers weten mij iedere keer weer in het hart te raken. Dat ik met deelname aan het fonds een klein steentje bij kan dragen aan hun ontwikkeling beschouw ik als een voorrecht. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen, zeker nu is alle steun hard nodig!”

Janine Verweij:

“Voor mij is deelname aan het fonds een liefdesverklaring aan NDT. Op deze manier breng ik mijn verbondenheid met dit unieke dansgezelschap tot uitdrukking. Uniek vanwege de technische kwaliteit van de dans en vanwege de keuze voor gevestigde en vernieuwende choreografen. Als fondsdeelnemer krijg ik nog meer mee van wat er ‘achter de schermen’ nodig is om tot die mooie voorstellingen te komen. Ik heb dansers beter leren kennen en zie in de loop der jaren hoe zij zich ontwikkelen. Geweldig eigenlijk dat we zo’n gezelschap van wereldniveau in Nederland hebben, waar je als dansliefhebber via het fonds zo’n persoonlijke band mee kunt opbouwen.”

Erik van Duijn:

“Als wij bij een dansvoorstelling van NDT zijn, worden onze gedachten en gevoelens op een creatieve wijze uitgedaagd. Het artistieke niveau van NDT is verrassend, inspirerend en van bijzonder hoog niveau. Omdat NDT ons leven verrijkt, willen wij onze waardering voor het gezelschap als Fondsdeelnemer graag laten blijken.”