Tour Germany

NDT 2
Felix Landerer The whys and wherefores are elusive
Marco Goecke Wir sagen uns Dunkles
Alexander Ekman FIT

Helaas is de internationale tournee naar Duitsland afgelast ten gevolge van de aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het Corona virus. Klik hier voor de meest actuele stand van zaken bij NDT.

NDT 2 reist naar Duitsland voor twee voorstellingen in Friedrichshafen en vijf voorstellingen in Fürth.

Bekijk hieronder de stagetrailers van het programma!

In deze voorstelling

The whys and wherefores are elusive – felix landerer

“Een noodtoestand. Verlies van oriëntatie en verlies van gevoel.
Ontkoppeling van een omgeving die we kunnen beïnvloeden
en die een fysieke invloed op ons heeft.”

– Felix Landerer

wir sagen uns dunkles – marco goecke

“Marco Goeckes creatie voor NDT 2 begint met het samenkomen van de choreograaf en de dansers in de studio. Hun ontmoetingen lijken onbelangrijk, maar zijn van groot belang; jong, ondeugend, gevaarlijk en speels. “Meer dan ooit tevoren behoort mijn gevoel toe aan de dansers”, zegt Goecke. Een knipoog, een blik, een schijnbaar vluchtig gebaar. Is dit slechts een moment of vertelt het een verhaal? Wat er overblijft, is een traan op een wimper die wordt weggeveegd.

Hoe komen we dichterbij? Een vlinder die slechts een seconde blijft ronddwalen voordat hij wegvliegt. De geluiden van Schubert en Schnittke ontmoeten die van Placebo, The Swan Song en Song To Say Goodbye. Dan zijn er de ratelende kostuums, waarvan het geluid zich vermengt met de muziek. Goecke: “De dansers begrijpen me meteen. Er zijn geen grenzen, ze willen uitgedaagd worden.” Ze bewegen snel, virtuoos, op bijzondere wijze gebarend, buiten bewustzijn maar zelfverzekerd, en – of ze nu een solo, in pas deux of in een groep dansen – ze communiceren in Goeckes taal, alsof ze nooit een andere hebben geleerd. Ze drukken duisternis uit, zonder woorden.”
– Nadja Kadel

FIT – Alexander ekman

“Hoor jij erbij? Zo ja… wat betekent het om erbij horen? Waar hoor je bij? Waar hoor je niet bij? En waarom?

Voor mij creëert “erbij horen” een vorm van harmonie… waarin een gevoel van gemak en juistheid overheerst. Het creëren van een stuk richt zich volledig op het naast elkaar plaatsen van puzzelstukjes die bij elkaar horen. Past dit licht bij deze rok? Hoort deze steen bij deze vloer? Passen deze dansers bij elkaar? Past deze beweging in dit moment? Past dit publiek bij dit werk?

Past deze tekst op dit papier? Een puzzel…

Maar hoe zit het met de puzzelstukjes die er niet bij horen… de stukjes die prikkelen… Hoe beïnvloeden zij de puzzel? Misschien vormen zij een drijvende kracht voor iets anders dat de puzzel tot transformatie inspireert.”

– Alexander Ekman

Ongrijpbaar […] – vandaar wellicht de bleke kleuren en de misthoorn bij aanvang van de compositie van Christof Littmann – en dat is precies de schoonheid van de choreografie.

NRC
laden...