Bekijk hier de foto's

Somos

NDT 1
Sol León & Paul Lightfoot Same Difference
Marco Goecke Woke up Blind
Crystal Pite The Statement
Sol León & Paul Lightfoot Shoot the Moon

De voorstellingen in dit programma vonden plaats in seizoen 2015-2016.

Somos, ‘Wij zijn’ in het Spaans, brengt twee associate choreographers en twee huischoreografen van NDT in één avond samen: Crystal Pite, Marco Goecke en Sol León en Paul Lightfoot. In hun geheel eigen stijl demonstreren zij de verstrekkende veelzijdigheid van de NDT 1 dansers. Sinds 2008 is Pite als associate choreographer aan NDT verbonden.

Ze is tevens associate artist bij het Sadler’s Wells Theatre in Londen en richtte in 2002 haar eigen gezelschap op, Kidd Pivot. Marco Goecke is sinds 2014 associate choreographer van NDT en sinds tien jaar werkzaam als huischoreograaf voor het Stuttgart ballet. NDT huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot tonen twee toonaangevende creaties van respectievelijk acht en negen jaar geleden: Same Difference (2007) en Shoot the Moon (2006).

Bekijk hier de foto’s van Somos.

In samenwerking met

Holland Dance Festival

Volgorde programma

Same Difference – Sol León & Paul Lightfoot
Woke up Blind – Marco Goecke
The Statement – Crystal Pite
Shoot the Moon – Sol León & Paul Lightfoot

Duur voorstelling: 2 uur en 30 minuten, incl. 2 pauzes en 1 korte pauze in de zaal

Speelperiode

Seizoen 2015-2016 | 4 februari – 10 maart 2016
Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Leeuwarden, Nijmegen, Heerlen, Enschede, Amsterdam

In deze voorstelling

SAME DIFFERENCE – SOL LEON & PAUL LIGHTFOOT

Same Difference werd geïnspireerd door de chaotische invloed dat het ego heeft op het individu. Het laat zien hoe gemakkelijk men daarvan afstand kan doen, hoe smeedbaar onze identiteiten zijn en hoe eenvoudig we ons er van kunnen bevrijden. We herinneren ons allemaal de gruwelsprookjes die we als kinderen hoorden en hoe fascinerend en eng dit was. Hoe vaak vinden we onszelf als volwassenen terug in deze verhalen, en vragen we ons af: “Tot welk deel van dit verhaal behoor ik?”

In hun 26 jaar als choreografisch duo hebben Sol León en Paul Lightfoot een rijk repertoire opgebouwd van meer dan vijftig balletten die, hoewel divers, een sterke, vernieuwende artistieke stem gemeen hebben.

Foto: Joris-Jan Bos. Choreografie: 'Same Difference' van Sol León & Paul Lightfoot. Danser: Jorge Nozal.

Paul Lightfoot en Sol León zijn meester van smaakvol danstheatraal bombast. De immer voort krassende vioolsnaren van Philip Glass, een overdonderend gebruik van licht (hier in de vorm van een verglijdend plafond dat betoverend licht over het podium uitwerpt), de met betekenis bezwangerde beweging: het is allemaal present.

Trouw
over Same Difference
Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'Woke up Blind' van Marco Goecke.
WOKE UP BLIND – MARCO GOECKE

“De nummers You and I en The way young lovers do van Jeff Buckley, die op tragische wijze en jonge leeftijd stierf, hebben op verschillende manieren met liefde te maken. Het eerste nummer is langzaam, met lange uithalen in de zang; het tweede heeft een snelle, bijna hectische gitaarbegeleiding. Beide nummers vormen de basis voor de nieuwste choreografie van Marco Goecke’s Woke up Blind. De twee vrouwelijke en vijf mannelijke dansers worden een akoestische wereld ingetrokken waarin ze uitblinken in hun strijd met Buckley’s vocale kracht en zijn hectische gitaarklanken. Als jonge geliefden storten zij zich op wat er gebeurt, louter gedreven door verlangen, ongeacht de gevolgen. Goecke slaagt er met zijn pure, zeer complexe bewegingen wederom in om door te dringen tot het diepste van de menselijke emotie.” – Nadja Kadel

Sinds 2014 is Marco Goecke als associate choreographer aan NDT verbonden. Eerder maakte hij het voor een Zwaan genomineerde werk Garbo Laughs (2012), Hello Earth (2014), en Thin Skin (2015), alle voor NDT 1. Goeckes werk wordt wereldwijd door dansgezelschappen uitgevoerd.

De hypergespierde bovenlichamen lijken bijna beheerst te jammen van bewegingsgenot, met exact uitgedachte en uitgelijnde vibraties.

de Volkskrant
over Woke up Blind
THE STATEMENT – CRYSTAL PITE

In het licht van recente ontwikkelingen, is de actualiteit van The Statement waarschijnlijk het meest opvallende aan het nieuwe werk Crystal Pite. De personages en hun taalgebruik zijn direct gerelateerd aan de huidige tijd. Het stuk is gebaseerd op een script geschreven door Jonathon Young dat door vier dansers wordt uitgedrukt die een verhitte discussie voeren rondom een conferentietafel, als symbool van een zakelijke omgeving. Controle, morele conflicten, verantwoordelijkheid en het onvermogen om te ontsnappen maken The Statement tot een aangrijpend stuk dat het publiek een boeiende dosis realisme biedt.

Sinds 2008 is Crystal Pite als associate choreographer aan NDT verbonden. Haar laatste werken voor NDT 1 zijn Plot Point (2010), Solo Echo (2012), Parade (2013) en In the Event (2015). In 2002 richtte Pite haar eigen dansgezelschap op in Vancouver: Kidd Pivot. Haar balletten worden wereldwijd door dansgezelschappen uitgevoerd.

Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'The Statement' van Crystal Pite.

Op een tekst van acteur en theatermaker Jonathon Young worden de menselijke psyche, zijn zelfdestructieve kant, de zwakheden en de kracht van taal in expressieve, rake bewegingen geopenbaard.

Leidsch Dagblad
over The Statement
Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'Shoot the Moon' van Sol León & Paul Lightfoot.
SHOOT THE MOON – SOL LEON & PAUL LIGHTFOOT

León en Lightfoots Shoot the Moon gaat over datgene wat een relatie kan maken of breken: de emoties die diep verborgen liggen en de realisatie dat onze identiteit wordt gevormd door vorige generaties. Zo draagt iedereen de logica van iemand anders met zich mee, niet per se die van zichzelf. In dit werk zijn de decors van grote symbolische waarde. Ramen kunnen iemands hoop en dromen voorstellen, maar bieden ook een kijkje naar de buitenwereld. Deuren gaan open en dicht en vormen een in- of uitgang, maar wijzen tevens op potentiële veranderingen.

De bewegingstaal van Lightfoot en León wordt steeds rijker. Je gelooft soms je ogen niet, als die vijf fantastische dansers weer eens het schijnbaar onmogelijke mogelijk maken. (…) Shoot the Moon is een fascinerend werk dat tot de verbeelding spreekt en het hart raakt.

De Telegraaf
over Shoot the Moon

Programmaboek & Muziek

Programmaboek (NDT 1 | Somos)

laden...