NDT 1 op Nederlandse Dansdagen

Jiří Kylián Gods and Dogs

Van 30 september t/m 6 oktober 2022 vinden de Nederlandse Dansdagen plaats.

Hier worden de Zwanen uitgereikt, de belangrijkste dansprijzen van Nederland. We zijn trots dat onze nieuwste creatie van associate choreograaf Crystal Pite genomineerd is voor een Zwaan dit jaar voor ‘Meest indrukwekkende dansproductie’. ‘Figures in Extinction [1.0]’ was een creatie voor NDT 1 in samenwerking met Simon McBurney, artistiek directeur van Complicité. De Zwanen worden uitgereikt op 30 september. De trailer van deze voorstelling ziet u hier .

Op 1 oktober danst NDT 1 mee in de voorstelling Meesterwerken, een ode aan de ‘Meesters van de Nederlandse dans’.

In dit afwisselende programma worden onder andere de jubilea van Hans van Manen, Jirí Kyilán, en het gezelschap van Andrea Leine en Harijono Roebana  gevierd. Nederlands Dans Theater viert met deze voorstelling de 75e verjaardag van Jiří Kylián en brengt een bijzonder werk van deze topchoreograaf naar Maastricht. NDT 1 danst Gods and Dogs, de 75ste choreografie van Kylián voor NDT en tevens bekroond met de Zwaan voor beste productie 2009.

 

Meer info en tickets

 

Gods and Dogs

Gods and Dogs (2008) werd oorspronkelijk gecreëerd voor NDT 2 en markeerde de 75e choreografie die Jiří Kylián maakte. Dit mysterieuze werk visualiseert de dunne lijn tussen wat normaal en krankzinnig is. Of zoals Kylián het formuleert: “Geen positieve ontwikkelingen kunnen ooit worden bereikt zonder de hulp van een gezonde portie waanzin.” Gods and Dogs wordt ‘een onvoltooid werk’ genoemd, verwijzend naar Kyliáns fascinatie voor de schoonheid van wat in het leven onvoltooid is gelaten. Het werk won in 2008 de Zwaan voor ‘Meest Indrukwekkende Dansproductie’.

'Gods and Dogs' Foto: Joris-Jan Bos

MUZIEK
Jiří Kylián (concept), Dirk Haubrich
Ludwig van Beethoven, Strijkkwartet Opus 18, Nr. 1 i n F-majeur [1799]
Allegro con brio
Adagio affettuoso ed appassionato

LICHT
Kees Tjebbes

DECOR
Jiří Kylián

KOSTUUMS
Joke Visser

COMPUTERGESTUURDE PROJECTIE
Tatsuo Unemi, Daniel Bisig

WERELDPREMIÈRE NDT 2
13 november, 2008, Lucent Danstheater, Den Haag

TIJDSDUUR
24 minuten

Recensie VSCD Dansjury:

In het prachtig uitgebalanceerde Gods and Dogs  laat choreograaf Jirí Kylián de jonge dansers van NDT 2 schitteren in een hallucinerende wereld, op muziek van Beethoven en Haubrich .Dit imposante totaaltheater ontrolt zich als een mysterieus en donker verhaal; Kylián legt de vinger op de achterkant van de werkelijkheid. Het nieuwe universum dat op het podium ontstaat, is prikkelend en heeft de scherpe en fijnzinnige gelaagdheid die Kylián zo eigen is. Dit manifesteert zich niet alleen in het bijzondere bewegingsidioom; met een ingenieus oog voor detail ontstaat er een onderscheidende mix van vormgeving, muziek en choreografie. Gods and Dogs is Kyliáns honderdste werk voor NDT en bewijst dat de choreograaf nog altijd niet aan kracht heeft ingeboet.”

Jiří Kylián

De wereldberoemde choreograaf Jiří Kylián (Tsjechië) was bijna een kwarteeuw artistiek directeur van NDT. Tot 2009 bleef Kylián verbonden als huischoreograaf. Kyliáns buitengewone oeuvre omvat 100 creaties, waarvan maar liefst 75 voor NDT zijn gecreëerd. Wereldwijd worden Kyliáns meesterwerken uitgevoerd door veel scholen en gezelschappen. Door de jaren heen ontving Kylián vele uitzonderlijke internationale onderscheidingen, waaronder een benoeming tot geassocieerd internationaal lid van de prestigieuze Franse Académie des Beaux-Arts voor de nieuw opgerichte choreografiesectie van het genootschap

Lees de volledige biografie

 

'Gods and Dogs'. Foto: Joris-Jan Bos
laden...