Bekijk galerij

In/with/in

NDT 1
Imre van Opstal & Marne van Opstal in samenwerking met DRIFT Wereldpremière - The Point Being
Tao Ye Wereldpremière - 15
Marco Goecke I love you, ghosts

In/with/in is een drieluik aan werken waarin kruisbestuivingen tussen dans, beeldende kunst, ontwerp en muziek de boventoon voeren. NDT 1 danst een wereldpremière van een nieuw gezicht voor het gezelschap, Tao Ye. Ook het choreografenduo Imre van Opstal & Marne van Opstal creëert een nieuw werk in samenwerking met DRIFT. I love you, ghosts (2022) van Marco Goecke wordt ook weer ten tonele gebracht.

Over het programma

I love you, ghosts (2022) van Marco Goecke was de eerste creatie van de choreograaf in het toen net geopende Amare. Onder de indruk van het imposante nieuwe gebouw, riep het tegelijkertijd herinneringen op aan de oude repetitieruimtes van het Lucent Danstheater, en de vele indrukken die ook na de sloop van dat theater zijn blijven hangen. “Wat is er gebeurd met de goede huisgeesten? Zijn die ook naar het nieuwe gebouw verhuisd?”, schrijft Nadja Kadel, de dramaturg van Marco Goecke. In het werk gaan negen dansers op zoek naar die geesten middels Goeckes kenmerkende bewegingstaal waarin vertrouwde gebaren uit eerdere ruimtes en creaties de beschermende spoken belichamen.

Wat gebeurt er als meerdere, aanvankelijk ongerelateerde gebeurtenissen botsen? Hoe overlappen ze elkaar als één ademend geheel dat steeds nieuwe vormen aanneemt? Geïnspireerd door ruimtes waarin een publiek een actieve rol speelt, onderzoeken Imre van Opstal & Marne van Opstal het idee van synchroniciteit in The Point Being, hun nieuwe werk voor NDT 1. In het kader van het ondersteunen van zowel nieuwe makers alsook nieuwe vormen van creatieve samenwerking, wordt het choreografische duo gekoppeld aan het gerenommeerde Nederlandse ontwerpbureau DRIFT dat in 2007 werd opgericht door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. DRIFT is gespecialiseerd in gechoreografeerde sculpturen en kinetische installaties en zal het decorontwerp voor dit nieuwe werk ontwikkelen.

Tao Ye, choreograaf en oprichter van het TAO Dance Theater, creëert met 15 een nieuw werk voor NDT, dat tevens zijn allereerste creatie voor een ander gezelschap zal zijn. In zijn werk ziet de choreograaf het ritueel van herhaling als iets dat de natuurlijke staat van het lichaam kan doen ontplooien tot iets dat, zoals hij beschrijft, “puur en minimalistisch is.” Tao Ye werkt in numerieke vorm, waarmee dit de vijftiende creatie binnen zijn oeuvre markeert, die hij in nauwe samenwerking met de dansers van NDT 1 en de gerenommeerde componist Xiao He zal maken.

 

'The Point Being' - Imre van Opstal & Marne van Opstal. Dansers: Thalia Crymble, artists NDT 1. Foto: Rahi Rezvani

De wereldpremière van Imre van Opstal & Marne van Opstal is in samenwerking met DRIFT

De nieuwe productie van Tao Ye wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo.

De nieuwe productie van Imre van Opstal & Marne van Opstal in samenwerking met DRIFT wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Fonds 21 en Zabawas

'15' van Tao Ye. Dansers: artists NDT 1. Foto: Rahi Rezvani

Speelperiode

Seizoen 2023-2024 | 21 september t/m 10 november 2023

Amare, Den Haag
21 (première), 22, 23 september
6, 7 oktober

Schouwburg Concertzaal Tilburg
27 september

Stadsschouwburg Utrecht
3, 4 oktober

 

Stadsschouwburg Nijmegen & Concertgebouw De Vereeniging
2 november

Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
4, 5 november

Internationaal Theater Amsterdam
8, 9, 10 november

Meer over het programma

We zijn verheugd dat choreografenduo Imre van Opstal & Marne van Opstal, voormalig NDT-dansers, terugkeren naar het gezelschap om een nieuwe creatie voor NDT 1 te maken.

Zus en broer Imre van Opstal en Marne van Opstal (Nederland) debuteerden als choreografenduo met hun creatie LiNK voor het talentontwikkelingsprogramma Up & Coming Choreographers in 2014. Vervolgens maakte ze meerdere werken voor NDT: voor Up & Coming Choreographers 2015 maakten zij het werk John Doe en in seizoen 2016-2017 maakten zij hun debuut voor de reguliere programmering van NDT 2 met The Grey (2017). De jonge choreografen creëren hun allereerste werk voor NDT 1 in seizoen 2018/2019, het veelgeprezen Take Root dat genomineerd werd voor de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’. In 2020 besloten beiden zich volledig te richten op choreografie. Voor NDT 1 creëerden ze vervolgens in 2021 Baby don’t hurt me.

'Baby don't hurt me' - Imre van Opstal & Marne van Opstal. Dansers: Boston Gallacher, NDT 1. Foto: Rahi Rezvani

Deze twee jonge makers (…) maakten met dramaturg Fabienne Vegt een ijzersterke choreografie, die niet alleen raakt omdat je dansers uitbundig zichzelf ziet zijn, met lipstift, jurk en oorbellen, maar ook doordat het collectief deze bevrijding theatraal viert met slimme verkleedpartijen, verwrongen gezichten en knap georkestreerde huppeltjes met hoog opgetrokken knieën.

de Volkskrant
over Baby don’t hurt me (2021)

Educatie activiteiten

inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

NDT Young Creatives

We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden! Benieuwd of er ook een workshop rondom dit programma wordt georganiseerd? Bekijk het via onderstaande link.

Meer informatie

Foto: Sacha Grootjans

laden...