Bekijk de foto's

Endlessly Free

NDT 1
Medhi Walerski Silent Tides
Medhi Walerski SOON
Crystal Pite The Other You

In het openingsprogramma van dit seizoen presenteert NDT 1 een triple bill met werken van veelgeprezen choreografen Medhi Walerski en Crystal Pite. Het programma Endlessly Free is samengesteld als een antwoord op de huidige tijd, en fungeert als een intieme ruimte die reflecteert op hoop, liefde, verlies en de dualiteit van ons bestaan.

Let op: dit programma bevat enkele naaktbeelden.

over het programma

Voor Endlessly Free creëert Walerski een nieuw werk voor twee dansers. Naast deze wereldpremière brengt NDT 1 zijn meeslepende SOON (2017) ten tonele. SOON ontstond uit een muziekstuk dat van grote betekenis was voor de choreograaf: “Een paar jaar geleden ging ik naar een concert van Benjamin Clementine. Vanaf dat moment wist ik dat ik een stuk op zijn muziek wilde maken”, zegt Walerski. “De pure uniciteit van zijn stem en de rauwe, diepgaande poëzie van zijn teksten ontstaken een vonk die ik in dit stuk wilde uitdrukken. Vier liedjes, vier dansers, in navolging van Clementines levensvisie.”
De triple bill wordt gecompleteerd met Crystal Pite’s The Other You (2010), een duet dat zij voor haar gezelschap Kidd Pivot creëerde. Het stuk geeft een beeld van een man die in dialoog is met zijn ‘andere ik’ en beweegt zich rondom het spanningsveld tussen tegenstellingen.

Bekijk de foto’s.

theatervoorstellingen en livestreams

De programma’s in het eerste deel van het seizoen (september tot december 2020) zijn aangepast aan de huidige maatregelen rond COVID-19. Alle repetities en optredens worden uitgevoerd volgens de gestelde richtlijnen. We ontvangen u graag weer in de theaterzalen, zij het in veel kleinere aantallen dan gebruikelijk om de anderhalve meter-maatregel voor iedereen te kunnen waarborgen; en online in onze digitale theaterzaal, via een livestream in uw eigen huiskamer. Voor beide mogelijkheden geldt dat allerminst sprake is van een verdunde theaterervaring. De dansers en ondersteunende teams stellen alles in het werk om uw bezoek aan één van onze theaters of online zo bijzonder en inspirerend mogelijk te maken. Zo bent u dat immers van ons gewend!

Speelperiode

Seizoen 2020-2021
17 september t/m 10 oktober 2020

17, 18 & 19 september | 20:00
Zuiderstrandtheater, Den Haag

22 & 23 september | 20:00
Stadsschouwburg Utrecht

25, 26 & 27 september | 20:15
Parktheater Eindhoven

Seizoen 2020-2021
17 september t/m 10 oktober 2020

29 & 30 september | 20:15
Theaters Tilburg

2, 3 & 5 oktober | 19:30
4 oktober | 15:00
Internationaal Theater Amsterdam

7, 8, 9 & 10 oktober | 20:00
Zuiderstrandtheater, Den Haag

Data livestreams: 17 sep, 18 sep, 19 sep
De eerste drie voorstellingen in het Zuiderstrandtheater worden live uitgezonden op de NDT website.

In deze voorstelling

SILENT TIDES (WERELDPREMIÈRE) – MEDHI WALERSKI

Silent Tides is een werk voor twee dansers. De huidige situatie heeft een ref lectie op menselijke relaties onder de loep gelegd. We creëerden dit stuk met inachtneming van de regels rondom social distancing en zetten het proces voort toen de dansers weer fysiek contact mochten maken. Het was voor mij ongeloof lijk nederig om getuige te zijn van de eindeloze creatieve mogelijkheden binnen menselijke relaties en om de textuur, het ritme en de smaak van de lichamelijke wereld te ervaren. Het raakte aan onze gezamenlijke gevoeligheden. Het resultaat is een intiem werk dat de relatie tot elkaar en onszelf weerspiegelt – de oneindige poorten waar onze lichamen worden gevoed door de energie van de ander.

Aanraking, tijd, eeuwigheid, liefde, dood, oneindigheid.”
– Medhi Walerski

Walerski overtreft zichzelf als choreograaf met dit ragfijne spel tussen vertraging en versnelling, stoppen en starten, vastpakken en mistasten.

de Volkskrant
over Silent Tides
SOON – MEDHI WALERSKI

“Een aantal jaar geleden bezocht ik een concert van Benjamin Clementine. Vanaf dat moment wist ik dat ik een stuk wilde maken op zijn muziek. Zijn stem is uiterst uniek en de rauwe, diepgaande poëzie van zijn teksten ontlokten een specifiek verlangen dat ik met dit werk wil uitdrukken; vier nummers en vier dansers waarin Clementine’s levensvisie weerklinkt.” – Medhi Walerski

[Walerski] weet als geen ander hoe je dansers speels kunt laten groeien naar het licht.

de Volkskrant
over SOON
the other you – crystal pite

The Other You, een duet speciaal gecreëerd door Crystal Pite voor Kidd Pivot in 2010, geeft een beeld van een man in dialoog is met zijn andere ik. Het stuk beweegt zich rondom het spanningsveld tussen tegenstellingen – bewust versus onbewust, geciviliseerd tegenover wild, menselijk en dierlijk, pop versus poppenspeler en dominantie tegenover onderdanigheid. Een bekende tragedie over liefde, conflict en verlies vindt nieuwe betekenis in de context van het zelf.

Dare to Say - NDT 2: Kijkt u op 6, 7, of 8 november mee naar de livestream?

Het tweede programma van het seizoen 2020-2021 wordt uitgevoerd door NDT 2 en live uitgezonden vanuit het Zuiderstrandtheater.

Dare to Say brengt twee werken van onderscheidende makers. Alexander Ekman en Dimo Milev dagen de dansers van het tweede gezelschap uit door in hun nieuwe creaties met verschillende benaderingswijzen voor beweging en choreografie, aangepast aan de richtlijnen rondom COVID-19, aan de slag te gaan.
De avond wordt live muzikaal begeleid door musici van Het Balletorkest.

Meer informatie

laden...