Bekijk de foto's

Celebrating an evening with Jiří Kylián!

NDT 1
Jiří Kylián Tar and Feathers
Jiří Kylián Bella Figura
Jiří Kylián Gods and Dogs

Ter gelegenheid van Jiří Kyliáns 75e verjaardag vieren we deze bevlogen maker met drie invloedrijke creaties als bespiegeling van zijn artistieke visie door de tijd heen. Tar and Feathers (2006), Gods and Dogs (2008), en Bella Figura (1995) werden gecreëerd voor Nederlands Dans Theater (NDT) en staan garant voor Kyliáns buitengewone vakmanschap, zijn bijdrage aan dans en de ontwikkeling van NDT.

 

“Een ode aan meesterchoreograaf Kylián die grenst aan perfectie” – Trouw ***** 

Over het programma

Tar and Feathers
Een van de eerste inspiratiebronnen van de choreograaf voor Tar and Feathers (2006) was het middeleeuwse strafritueel waarbij iemand overgoten werd door zwarte teer en bedekt met veren. Voor Kylián vormt het zwarte, kleverige teer, gebonden door de zwaartekracht, met als tegenpool de delicate veren die geassocieerd worden met lichtheid en verhevenheid, een metafoor voor de ‘ondraaglijke lichtheid’ en het ‘ondraaglijke gewicht’ van ons menselijk bestaan. Aan een vleugel die op metershoge poten staat improviseert pianist Tomoko Mukaiyama rond Mozarts Pianoconcert Nr. 9. Tegen deze prachtige muzikale achtergrond voeren zes dansers intrigerende, mysterieuze bewegingen uit in een surreële zwart-witte wereld. Door het werk heen horen we Kylián What is the word van Samuel Beckett uitspreken, het laatste gedicht dat de Ierse auteur op zijn sterfbed schreef over het onvermogen woorden te vinden om jezelf uit te drukken.

Gods and Dogs
(2008) werd oorspronkelijk gecreëerd voor NDT 2 en markeerde de 75e choreografie die Jiří Kylián maakte. Dit mysterieuze werk visualiseert de dunne lijn tussen wat normaal en krankzinnig is. Of zoals Kylián het formuleert: “Geen positieve ontwikkelingen kunnen ooit worden bereikt zonder de hulp van een gezonde portie waanzin.” Gods and Dogs wordt ‘een onvoltooid werk’ genoemd, verwijzend naar Kyliáns fascinatie voor de schoonheid van wat in het leven onvoltooid is gelaten. Het werk won in 2008 de Zwaan voor ‘Meest Indrukwekkende Dansproductie’.

Bella Figura
Het idee achter Bella Figura (1995) is een parabel over de relativiteit van sensualiteit, schoonheid en esthetiek. In het Italiaans staat ‘Bella Figura’ niet alleen voor ‘mooi figuur’, maar ook voor de veerkracht van mensen in een moeilijke situatie, of ‘jezelf groothouden’. Over dit werk zegt Kylián: “Ik heb me lange tijd afgevraagd: Wat is een performance, en wie zijn de performers? Wanneer begint of eindigt de voorstelling? (…) Waar ligt de grens tussen kunst en gekunsteldheid, tussen de waarheid en een leugen? Ik ben geïnteresseerd in deze wereld ‘er tussenin’, vlak voordat een voorstelling begint, wanneer de dansers veranderen van mensen naar performers. Het is een wereld waarin allerlei werkelijkheden op een onvoorspelbare en surreële manier samensmelten.”

Bekijk de voorbereidingen

Neem een kijkje achter de schermen van de repetities van Bella Figura. Voormalig NDT dansers, die lid waren van de originele cast werken samen met onze huidige dansers om dit geweldige ballet op het podium te zetten.

Een van de eerste inspiratiebronnen van de choreograaf voor Tar and Feathers (2006) was het middeleeuwse strafritueel waarbij iemand overgoten werd door zwarte teer en bedekt met veren.  Neem een kijkje bij de repetities om te zien hoe de dansers dit metafoor tot leven brengen.

 

Speelperiode

Seizoen 2022-2023 | 22 september t/m 3 december 2022

Amare, Den Haag
22, 23, 24, 27, 28 sept
15, 16, 18, 19, 20 nov

Internationaal Theater Amsterdam 
4, 5, 6 okt

Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
23 nov

 

Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
25, 26 nov

Schouwburg Concertzaal Tilburg 
30 nov

Stadsschouwburg Utrecht 
2, 3 dec

'Bella Figura' van Jiří Kylián

'Bella Figura' van Jiří Kylián Dansers: Genevieve O'Keeffe, Rebecca Horner. Foto: Joris-Jan Bos

Choreograaf

De wereldberoemde choreograaf Jiří Kylián (Tsjechië) was bijna een kwarteeuw artistiek directeur van NDT. Tot 2009 bleef Kylián verbonden als huischoreograaf. Kyliáns buitengewone oeuvre omvat 100 creaties, waarvan maar liefst 75 voor NDT zijn gecreëerd. Wereldwijd worden Kyliáns meesterwerken uitgevoerd door veel scholen en gezelschappen. Door de jaren heen ontving Kylián vele uitzonderlijke internationale onderscheidingen, waaronder een benoeming tot geassocieerd internationaal lid van de prestigieuze Franse Académie des Beaux-Arts voor de nieuw opgerichte choreografiesectie van het genootschap.

'Tar and Feathers' van Jiří Kylián

Dansers: Luca Tessarini, Jon Bond, Nicole Ward, Anna Bekirova, Scott Fowler. Foto: Joris-Jan Bos

Bekijk meer foto’s in de galerij

Inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT. De inleiding is gratis en op inloop. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

NDT Young Creatives

Wist je dat we op 25 september een workshop organiseren die gekoppeld is aan deze voorstelling? We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden!

Meer informatie

laden...