Bekijk galerij

A Forsythe Evening

NDT 1
William Forsythe N.N.N.N.
Of Any If And
One Flat Thing, reproduced

William Forsythe vernieuwde de internationale danswereld met zijn dynamische benadering van de kunstvorm. Na een korte reeks aan voorstellingen tijdens COVID-19, kijkt Nederlands Dans Theater (NDT) ernaar uit om A Forsythe Evening, dat de lange relatie van het gezelschap met Forsythe nieuw leven inblaast, opnieuw te presenteren. De werken Of Any If And (1995), N.N.N.N. (2002) en One Flat Thing, reproduced (2000) worden begeleid door muziek van Forsythes vaste componist Thom Willems. 

Een avond ondergedompeld in de danswereld van Forsythe en zijn duizelingwekkende dynamiek

Trouw
Lees de hele review

N.N.N.N.

In voorbereiding op de première van A Forsythe Evening op 7 december hebben we een update om te delen. Voor het komende programma kondigde NDT de uitvoering aan van 12 N. Dit werk voor 12 dansers werd gecreëerd tijdens de COVID 19-pandemie in 2021 als een uitgebreide versie van Forsythe’s oorspronkelijke werk N.N.N.N. Tijdens de pandemie wilde Forsythe zoveel mogelijk dansers laten deelnemen aan het creatieproces en de voorstelling.
Tijdens het repetitieproces van A Forsythe Evening hebben we in samenspraak met William Forsythe besloten terug te keren naar het aanvankelijke plan van 2021 en N.N.N.N. te presenteren in zijn oorspronkelijke vorm, zoals gemaakt in 2002 voor 4 dansers.

N.N.N.N. is een duidelijk voorbeeld van Forsythe’s latere stijl, waarin facetten van contrapunt worden verkend die voortkomen uit onderlinge verbanden tussen de dansers. We zijn er trots op dat we het werk voor het eerst met het NDT-publiek kunnen delen.

Foto: Sacha Grootjans

Over het programma

William Forsythe vernieuwde de internationale danswereld met zijn dynamische benadering van de kunstvorm. Forsythes interesse in choreografische structuren vormt de basis van zijn omvangrijke oeuvre. Na een korte reeks aan voorstellingen tijdens COVID-19, kijkt NDT ernaar uit om dit programma, dat de lange relatie van het gezelschap met Forsythe nieuw leven inblaast, opnieuw te presenteren. De werken worden begeleid door muziek van Forsythes vaste componist Thom Willems. 

N.N.N.N. (2002) verschijnt als een gedachte in vier delen: vier dansers in een staat van constante, vloeiende verbinding. Ondersteund door de subtiele, ruisende flitsen van de muziek van Thom Willems, gaan de dansers hun eigen complexe, intense muziek maken. Hun armen, hoofden, lichamen en benen worden afzonderlijke stemmen, elk gestemd en in contrapunt met de anderen. De complexe adempartituur van de dansers stelt hen in staat samen te smelten tot een verbonden geheel van zwaaiende armen, vouwende gewrichten en een scherp, hoog tijdsgevoel.
N.N.N.N. is het werk waarop 12 N gebaseerd was, maar dat nooit werd uitgevoerd vanwege pandemische omstandigheden. Het is nu te zien in zijn oorspronkelijke vorm met alle muzikale structuren intact.

Of Any If And (1995) is een intiem en virtuoos duet dat wordt omringd door vormen van taal die om hen heen verdampen: kleine panelen met tekst die naar het podium afdalen, met daarop fragmenten uit Lucretius’ On the Nature of Things waarin hij de ontbinding van een lichaam beschrijft. Dit is een van de werken die Forsythe maakte na de dood van zijn vrouw in 1994. Het duet belichaamt een forensische intensiteit en laat de dansers verweven met de klassieke ballettechniek om tegelijkertijd het gebruikelijke kader ervan te deconstrueren. 

Ondanks de gevaarlijke stortvloed aan dansers die zich meedogenloos rond metalen tafels bewegen, is One Flat Thing, reproduced (2000) eigenlijk een heel doelgericht werk in Forsythes onderzoek naar een contrapuntische structuur. Het werk bestaat uit de interactie van drie organisatorische systemen: talrijke individuele choreografieën, verschillende cues, en complexe afstemming van bewegingen. Ondanks de beperkte ruimte, biedt het doolhof van tafels ook de mogelijkheid om in drie lagen – boven, naast, en onder de tafels – handelingen te creëren. 

'One Flat Thing, reproduced' Afgebeeld: dansers NDT 1 Foto: Rahi Rezvani

Speelperiode

Seizoen 2023-2024 |  7 t/m 22 december 2023

Amare, Den Haag
7 (première), 8, 9 december
15, 16 december

Parktheater Eindhoven, Eindhoven
12 december

Internationaal Theater Amsterdam
19, 20, 21, 22 december

'Of Any If And'. Dansers: Nicole Ishimaru, Luca Tessarini. Foto: Rahi Rezvani.

Choreograaf

William Forsythe (1949) is al meer dan 50 jaar werkzaam in de wereld van choreografie. Zijn drie decennia werk voor zijn ensembles in Frankfurt oefende een aanzienlijke invloed uit op generaties kunstenaars in een breed scala aan creatieve praktijken.

Met een aanvankelijke focus op de organisatorische onderbouwing van academisch ballet, heeft Forsythe sinds 1991 zijn choreografische discours uitgebreid naar het veld van de beeldende kunst. Terwijl zijn werk voor het podium deel uitmaakt van het repertoire van ensembles over de hele wereld, zijn zijn installaties internationaal te zien in zowel musea als privécollecties. Forsythe heeft talloze onderscheidingen ontvangen, waaronder de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië en Der Faust, beide voor levenslange prestaties.

Componist

De muziek van Thom Willems is voornamelijk gemaakt voor ballet. Hij werkt sinds 1985 samen met choreograaf William Forsythe, tot 2004 bij Ballett Frankfurt en vanaf 2005 bij The Forsythe Company.
Samen hebben ze meer dan 70 werken gemaakt.

Zijn muziek voor het werk van William Forsythe staat op het repertoire van vrijwel elk groot balletgezelschap ter wereld, waaronder The Mariinsky Ballet, Bolshoi Ballet, New York City Ballet, San Francisco Ballet, National Ballet of Canada, Paris Opera Ballet, Teatro alla Scala Milano, Royal Ballet Covent Garden, Wiener Staatsoper, Semper Oper Dresden, Ballet de l’Opéra de Lyon en Nederlands Dans Theater (NDT) onder vele anderen. In totaal 71 gezelschappen in 29 landen.

'12 N'. Dansers: Chuck Jones, Charlie Skuy, Surimu Fukushi, Aram Hasler, Conner Bormann, Theophilus Veselý. Foto (2021): Rahi Rezvani.

Educatie activiteiten

inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

NDT Young Creatives

We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden! Benieuwd of er ook een workshop rondom dit programma wordt georganiseerd? Bekijk het via onderstaande link.

Meer informatie

Foto: Sacha Grootjans

laden...