The Statement – Bewegingen

Elke choreograaf heeft een eigen manier van werken en een manier om zich uit te drukken in dans. Dit noemen we ook wel de danstaal van een choreograaf. Hieronder vind je vier opvallende kenmerken van de danstaal van Crystal Pite.

Improvisatie

Improvisatie is heel belangrijk voor Crystal. Improvisatie wordt door haar niet alleen gebruikt tijdens het maken van een choreografie, maar soms ook nog tijdens de voorstelling zelf! Werken met improvisatie zorgt voor een element van onvoorspelbaarheid. Dat geeft Crystal als choreograaf en de dansers waarmee zij werkt een gevoel van vrijheid en creativiteit.

Stroom van beweging

De bewegingen die Crystal creëert, verbindt ze aan elkaar tot een reeks bewegingen die als een vloeiende stroom door het lichaam van de dansers verplaatst. Soms zien we deze bewegingsstroom bij een danser alleen. Dan stuurt de danser de energie van de bewegingen door heel zijn lichaam, bijvoorbeeld vanuit het puntje van zijn tenen, dwars door zijn romp en al zijn ledematen naar het uiterste stukje van zijn vingers. Het kan ook zijn dat we de bewegingsstroom niet bij een danser alleen zien, maar juist in een groep van meerdere dansers. De dansers geven de energie dan aan elkaar door.

Oppositie

Crystal werkt veel met tegenovergestelde krachten – oppositie: de bewegingsstroom gaat een bepaalde richting op, maar wordt dan ineens in een heel andere richting ‘geduwd’ door een nieuwe impuls. Deze nieuwe impuls kan uit het lichaam van de danser zelf komen, maar komt soms ook van buitenaf als bijvoorbeeld een andere danser een duw geeft.

Concept & Verbeelding

Crystal behandelt regelmatig maatschappelijke vraagstukken in haar choreografieën. Om haar inspiratie en ideeën vorm te geven, gebruikt zij een mix van theatrale middelen in haar werk. Vaak kiest ze ervoor om met opvallende keuzes op het gebied van licht en decor, mysterieuze en ongrijpbare werelden te creëren op toneel. Haar stukken liggen daardoor op de grens van dans en theater: twee verschillende disciplines die Crystal laat samenkomen op het podium.