Sigue

door Sol León, oud-danser, huischoreograaf & artistiek adviseur

choreografie: sigue van sol león & paul lightfoot
foto: joris-jan bos

“if we understand how a tree is contracted into a seed, we understand the future unfolding of the seed into a tree” – The I Ching or Book of Changes

“Het leven is een voortdurende stroom van veranderingen. Voor mij symboliseert Safe as Houses die veranderingen – de vele kleine wonderen. Ik was net bevallen van mijn dochter, Saura, en had mijn carrière als danser en choreograaf weer opgepakt. Tegelijkertijd maakte NDT een periode van veranderingen en onzekerheden door. Samen met Paul had ik veel zorgen over de toekomst van het gezelschap.

Ik moet toegeven dat ik deze innerlijke onrust, al die vragen over waar we waren en waar we heen gingen, heb ervaren als één van de diepste wortels in het ecosysteem van NDT.

Het stelde mij als kunstenaar in staat mijn eigen filosofie te formuleren. Ik werd hierdoor enorm geïnspireerd door de schoonheid en poëzie van de Tao, een boek dat Jiří Kylián ons gaf als een toi toi toi voor ons ballet Singing Apes. Ik zette al deze nieuwe ideeën, omstandigheden en bijbehorende gevoelens van verdriet, onzekerheid en hoop om in expressieve bewegingen. Het was de eerste keer dat ik volledig het belang van tegenstellingen, dualiteiten, chaos en harmonieën besefte.

Ik kan me niet voorstellen dat ik Safe as Houses had moeten delen met iemand anders dan Stefan Żeromski – een buitengewoon artiest en mens.”

“Er is altijd een kronkelend pad geweest naar authenticiteit – een pad van gepassioneerde kunstenaars die zich niet wilden conformeren. Zij hebben de vrucht van het gezelschap gedragen. Ik werd mij hiervan bewust door een onschuldig, maar ongelooflijk, hoogtepunt in mijn carrière: het ballet Sigue.

De samenwerking met Philip Glass is een ander onderdeel in de ontwikkeling van mijzelf als kunstenaar wat ik buitengewoon koester. Iedere keer dat ik iets wilde zeggen, voelde ik mij omarmd door zijn circulaire en lineaire dynamiek. Philip behoort tot een andere generatie, een andere wereld, maar ik voelde toch een sterke band. Samenwerken met hem aan Swan Song was zo verfijnd. Hoe hij muziek begrijpt en uitlegt is wonderbaarlijk. Ik was sprakeloos.

Ik geloof dat NDT iets mysterieus heeft, een combinatie van elementen en personen met precies die omstandigheden, de alchemie van een kostbaar mengsel. Iets dat magie blijft creëren en ons blijft betoveren.”

Philip Glass, Sol León & Paul Lightfoot, 2010. Foto: Rahi Rezvani.

Uit: Nederlands Dans Theater | 60 – EAN 9789462622425