Noord-Amerikaanse Tour 2024

Snapshot door Prince Credell

Pathways to Performance, NDT workshops Noord-Amerikaanse tour 2024, NDT ambassadeur

Wist je dat als NDT internationaal tourt, we vaak meer bieden dan alleen optredens in theaters? Prince Credell, NDT’s beleidsadviseur Diversiteit en Inclusie en lid van de afdeling Talentontwikkeling & Educatie, ging mee met NDT 1 op hun Noord-Amerikaanse tournee. In dit verhaal vertelt hij over zijn bijdrage aan de tournee die bestond uit een residency genaamd Pathways to Performance Choreographic Program, het begeleiden van NDT-workshops door dansers en ander NDT-ambassadeurswerk.

Prince bij MOVE|NYC| samen met Nigel Campbell, artistiek directeur van MOVE|NYC|. Foto: met dank aan MOVE|NYC|

NDT 1 tijdens de Noord-Amerikaanse Tour

Onlangs had ik het genoegen om NDT 1 te vergezellen tijdens hun Noord-Amerikaanse tournee naar New York City Center. Woorden kunnen niet uitdrukken hoe waardevol de reis voor mij was. Niet alleen omdat ik NDT direct in contact kon brengen met veel voormalige collega’s, scholen en gezelschappen in de omgeving van NYC, maar ook vanwege het uitgebreide educatieve workshopprogramma dat tijdens de tournee plaatsvond in verschillende locaties met diverse medewerkers en studenten. De NDT-dansers waren uitzonderlijk in hun optredens. En het was een dubbele traktatie om de NDT 1-dansers hun leiderschapsvaardigheden te zien ontwikkelen en te zien groeien als docenten in het veld!

Pathways repetitie

Meredith Rainey met dansers in de studio. Foto: met dank aan Theresa Ruth Howard

Tijdens het eerste deel van de tournee, toen het gezelschap in Canada was, was ik ook in het noorden, in de sneeuw op het historische terrein van het Jacob’s Pillow Dance Festival in New England Berkshires. Als ambassadeur voor diversiteit en inclusie voor NDT werd ik uitgenodigd door Theresa Ruth Howard om inzichten te delen met professionele dansers en medewerkers zowel binnen als buiten de dansstudio over artistieke praktijken en creatieve inclusie in het hedendaagse danslandschap voor verschillende dansers. Het was niet alleen essentieel om de dansers te coachen, maar ook om de reis en het verhaal van NDT in ons culturele klimaat te delen. Nog belangrijker is dat ik blij wordt over de discussies die plaatsvinden en NDT uitnodigen om kennisdeling over deze onderwerpen voortzetten, en het potentieel om verdere relaties te ontwikkelen met nieuwe bondgenoten!

De residentie bij Jacob’s Pillow, Pathways to Performance Choreographic Program (PTP), is een initiatief van MoBBallet dat zwarte choreografen (en kleurlingen) cultiveert die specifiek werken in de balletwereld. PTP wordt samengesteld en geleid door Theresa Ruth Howard, voormalig balletdanser, schrijver en sinds 2015 internationaal organisatieadviseur en diversiteitsstrateeg. De residentie culmineert met een presentatie van werken die zwarte choreografen, dansers en dirigenten in de schijnwerpers zetten in het Kennedy Center in Washington D.C. in juli 2024.

Meredith Rainey met dansers in de studio. Foto: met dank aan Theresa Ruth Howard
The Perles Family Studio bij Jacob's Pillow. Foto van Jacob's Pillow website

New York City

Upon returning to New York City to meet my NDT colleagues, the week began with extensive commuting from uptown to downtown on the New York subway system to carry out the support: workshops delivered downtown occurred at MOVE|NYC| (at Gibney Dance) with teenaged dance students preparing to enter university, while further east at New York University’s Tisch School of the Arts dance students were aiming to finish their degree program to enter the dance field. The NDT 1 dancers taught tailored workshops for various dance environments such as LaGuardia H.S. of the Performing Arts, Barnard College, The Ailey School, The Juilliard School, and our incredible hosts, New York City Center.

Bij de terugkomst in New York City bij mijn NDT-collega’s, begon de week met uitgebreid pendelen van uptown naar downtown in het New Yorkse metrosysteem om te ondersteunen: workshops die downtown werden gegeven vonden plaats bij MOVE|NYC| (bij Gibney Dance) met tiener dansstudenten die zich voorbereidden om naar de universiteit te gaan, terwijl verder naar het oosten bij New York University’s Tisch School of the Arts dansstudenten zich richtten op het afronden van hun opleiding om het dansveld in te gaan. De NDT 1-dansers gaven workshops op maat voor verschillende dansomgevingen zoals LaGuardia H.S. of the Performing Arts, Barnard College, The Ailey School, The Juilliard School en onze ongelooflijke gastlocatie, New York City Center.

Prince (midden) samen met Nigel Campbell, NDT's Zakelijk directeur Willemijn Maas en Eva Monen (Manager Talent Development & Education) bij MOVE|NYC|. Foto: met dank aan MOVE|NYC|

Voor nu wil ik Theresa bedanken voor ons partnerschap in de coalitie voor culturele competentie, de directie en het personeel van Jacob’s Pillow, en het Kennedy Center voor het ondersteunen en promoten van projecten gewijd aan inclusie, diversiteit, gelijkheid, toegang en ecologische duurzaamheid! Last, but not least een speciaal woord van dank aan alle medewerkers en afdelingen van NDT voor hun eindeloze toewijding aan het leveren van uitzonderlijke dansvoorstellingen en het geven van lessen tijdens de tournees! Bedankt voor ‘wat jullie doen’ om de magie thuis en ‘onderweg’ te laten gebeuren!

NDT 1 dansers in New York City Center buigen na het dansen van 'Jakie' van Sharon Eyal & Gai Behar. Foto: Prins Credell

Prince Credell

Prince Credell

Beleidsadviseur Diversiteit en Inclusie / Medewerker Talentontwikkeling & Educatie

Dit verhaal is geschreven door Prince Credell, huidig Beleidsadviseur Diversiteit & Inclusie bij NDT.