Een plaats van creatie en roekeloosheid

door Medhi Walerski, oud-danser & choreograaf

foto: joris-jan bos

“Als ik naar deze foto kijk, raast een stroom aan herinneringen door mijn hoofd; de warme nostalgie van het verleden, het gelukkige gevoel dat dit verleden met zich meedraagt en ook de essentie die erin besloten ligt voor de toekomst.

Van de honderden prachtige foto’s waaruit ik had kunnen kiezen, heb ik deze uitgekozen. Hij is gemaakt door Joris-Jan Bos als groepsfoto voor het toenmalige NDT-magazine, na een lange en opwindende repetitiedag. Het was aan het begin van mijn allereerste seizoen bij NDT 2 in 2001, een bijzonder moment in mijn carrière dat me zeer dierbaar is.

Een inspirerende tijd vol ontwikkelingen, een tijd van grote ontdekkingen en liefde. Voor mij een artistieke geboorte. Ik kwam bij NDT 2 terecht in een artistieke gemeenschap van verwante zielen die dezelfde passie uitdroegen. Een thuishaven voor jonge dansers, afkomstig uit verschillende landen en culturen, die elke dag samen leven en werken.
Tijdens deze reis heb ik mijn collega’s vaak bewonderd om de kunstzinnigheid, gepaard met het plezier van hard en toegewijd werken. Een plaats van creatie en roekeloosheid, waar we veelvuldig lachten, huilden, glimlachten, instortten en weer opstonden, zweetten, vragen stelden, droomden, ons verwonderden en hoop koesterden. Deze gemeenschap heeft bijzondere samenwerkingen en visionaire makers voortgebracht, en mij persoonlijk, vriendschappen en sterke relaties gebracht die blijvende sporen hebben achterlaten – mensen werden partners voor het leven, zowel op het toneel als daarbuiten.

Daarom is deze foto mij zo dierbaar. Voor mij symboliseert zij de bundeling van krachten, de vermenging van etniciteiten en het doorbreken van culturele barrières. Reflecterend op dit beeld, in de wetenschap dat het gezelschap zijn zestigjarig bestaan viert, voel ik mij trots en ongelooflijk vereerd dat ik er vandaag de dag nog steeds deel van uit mag maken.”

Uit: Nederlands Dans Theater | 60 – EAN 9789462622425