Figures in Extinction [1.0] van Crystal Pite en Simon McBurney genomineerd voor een Zwaan voor Beste Dansproductie 2022

29 augustus 2022

De genomineerden voor de Zwanen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) 2022 zijn bekend! NDT’s associate choregrapher Crystal Pite is genomineerd voor haar meest recente werk voor het gezelschap, Figures in Extinction [1.0] gemaakt in samenwerking met Simon McBurney. De Zwanen worden uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 30 september in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Genomineerden meest indrukwekkende dansproductie

“De urgente voorstelling Figures in Extinction [1.0] die choreograaf Crystal Pite creëerde in samenwerking met Simon McBurney is een wonderschoon en wrang schouwspel over de toekomst van een planeet in crisis”, zegt de VSCD. “Waar de toeschouwer zich aanvankelijk nog kan verliezen in de schoonheid en diversiteit van soorten in de natuur, stevent de theatrale ervaring steeds sneller af op een onontkoombaar doemscenario.”

Figures in Extinction [1.0] ging op 6 mei in première in Den Haag, en markeert de eerste samenwerking tussen Crystal Pite en theaterdirecteur en -regisseur Simon McBurney in een reeks van creaties. Naast Figures in Extinction [1.0] zijn in de categorie ‘Zwaan voor beste dansproductie’ ook  Waterbrothers van Roy Overdijk (programma State Shift | The Ruggeds), en Interval van Amos Ben-Tal en Gosse de Kort (OFFprojects) genomineerd.

De Nederlandse Dansdagen

De 25e editie van de Nederlandse Dansdagen vindt plaats van 30 september t/m 6 oktober. In deze jubileumeditie van het festival kun je het beste van de Nederlandse dans ervaren in en vanuit Maastricht. Voor meer informatie over de Nederlandse Dansdagen en het volledige programma, zie www.nederlandsedansdagen.nl De winnaars ontvangen een bronzen beeldje gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

De Zwanen 2022

De Zwanen zijn de dansprijzen van de VSCD en zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Naast de uitreiking van de Jonge Zwanen en de Zwanen voor meest indrukwekkende dansproductie en dansprestatie krijgt de jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen nog een extra feestelijk tintje. Er wordt namelijk weer een Gouden Zwaan uitgereikt aan een danser(es) of choreograaf die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.

Voor meer informatie, ga naar www.nederlandsedansdagen.nl