NDT leverde in seizoen 2021-2022 beste online performances volgens recensentenonderzoek tanz

19 augustus 2022

Felicitaties zijn op hun plaats! Volgens het recensentenonderzoek in New Spaces, New Bodies, het jaarboek 2022 van het tijdschrift tanz, heeft Nederlands Dans Theater de beste online voorstellingen van het seizoen 2021-2022 geleverd. Dit is de tweede keer op rij dat Nederlands Dans Theater deze eer toekomt.

New Spaces, New Bodies

Zoals tanz-recensente Angela Reinhardt het in het jaarboek New Spaces, New Bodies, verwoordt: “Met of zonder live publiek, in een halflege of kwart gevulde zaal, met of zonder gezichtsmaskers: tijdens deze twee jaren vol ontberingen was het voor theaterbezoekers niet altijd makkelijk om bij de les te blijven. Slechts één ding was zeker: Vanaf de eerste lockdown kwam de vitale dosis moderne choreografie regelmatig uit Nederland, live gestreamd en thuisbezorgd voor de consumentvriendelijke prijs van 15 euro. Nederlands Dans Theater (NDT) zond bijna al hun premières uit over de hele wereld – naar alle plaatsen die de reislustige dansers anders persoonlijk zouden bezoeken.”

Twee-sporen strategie

Nadat theaters hun deuren in de zomer van 2020 weer mochten openen, kozen velen ervoor om niet door te gaan met de digitale initiatieven die tijdens de lockdown werden ontplooid. NDT koos juist voor een twee-sporen strategie en zendt livestreams uit van de optredens op het toneel. “Als internationaal gezelschap is het belangrijk dat we ons werk delen met publiek over de hele wereld”, zegt Artistiek directeur Emily Molnar. “Aanvankelijk geboren uit noodzaak vanwege de pandemie, hebben we gebruik gemaakt van de pauze in onze tournees om in een digitaal theater op te treden. Naast het creëren van een unieke creatieve samenwerking voor ons gezelschap, hebben onze livestreams bewezen dat ze onze artistieke benadering en ons publieksbereik verrijken.” Op deze manier ambieert het gezelschap middels livestreams zoveel mogelijk de artistieke integriteit van NDT’s werk te behouden, en heeft het daarnaast hetzelfde ritme en sfeer als een avond naar het theater.

“We zijn erg blij en dankbaar voor deze erkenning”, zegt Zakelijk Directeur Willemijn Maas. “Het toont onze zichtbaarheid bij een breder (internationaal) publiek dat niet in de gelegenheid was om naar het theater te gaan en ons live te bezoeken, en hun gretigheid om zich te blijven bezighouden met en te genieten van onze prachtige kunstvorm. NDT’s livestreams zijn zo’n bedrijfsinspanning en onze dank gaat dan ook uit naar al onze afdelingen. We zijn erg trots dat we dit mogelijk hebben gemaakt!”