Nieuwe samenwerking: Crystal Pite en Simon McBurney

30 maart 2022

Crystal Pite, associate choreografe van Nederlands Dans Theater (NDT) sinds 2008, zal haar toewijding aan het gezelschap voortzetten door een unieke, vierjarige samenwerking met regisseur, toneelschrijver en acteur Simon McBurney en zijn gezelschap Complicité.

Crystal Pite en Simon McBurney. Foto: Dauphine Stofberg

Crystal en Simon die samenkomen om hun creatieve krachten te bundelen, is een buitengewoon voorrecht en groot genot voor ons als gezelschap. Deze uitwisseling is exemplarisch voor onze nieuwe richting en visie, die zijn geworteld in onderzoek en experiment en ruimte bieden voor interdisciplinaire benaderingen. We zijn Crystal zeer dankbaar voor haar inzet voor NDT en zijn geïnspireerd door wat dit nieuwe hoofdstuk met haar en Simon creatief in ons zal teweegbrengen.

Emily Molnar, artistiek directeur NDT

Uitwisselingsmethoden

We leven in een tijdperk van uitsterven: van dieren, van taal, van onze verbinding met de natuur en van eeuwenoude manieren van weten. Kunnen we ooit hopen een naam te geven aan wat we verliezen? Wat betekent het om getuige te zijn van geweld waarbij we zowel dader als slachtoffer zijn?

Over de continenten heen hebben choreograaf Crystal Pite en regisseur Simon McBurney ideeën uitgewisseld over hun angsten en voorzichtige hoop voor de tijd waarin we leven, en hoe kunstenaars zinvol kunnen creëren in het licht van massavernietiging. Nu presenteren NDT en Complicité een belangrijke nieuwe samenwerking waarbij deze wereldberoemde kunstenaars gedurende vier jaar zullen samenwerken om drie nieuwe werken te maken, elk ontwikkeld als een reactie op het vorige. Hun proces is gebaseerd op een rijke en verrassende reeks bronmaterialen, van het geluid van smeltende ijskappen en groeiende boomwortels tot het klaroengeroep van ontkenners van klimaatverandering. Samen zullen Pite en McBurney een nieuwe methode van uitwisseling koesteren, onzekerheid omarmen en op zoek gaan naar vonken in de duisternis.

Simon McBurney met dansers van NDT 1. Foto: Dauphine Stofberg

We proberen al zo lang HERVERBINDING te maken en zijn afgesneden van ons gevoel van ’thuis’ zijn sinds we de wereld van dieren hebben verlaten en deze aarde naar ons eigen beeld begonnen te vormen.

Simon McBurney, artistiek directeur Complicité

Cross-disciplinair

De kern van Nederlands Dans Theater is toegewijd aan samenwerking, nieuwsgierigheid, innovatie en gemeenschap. Dit omvat de manier waarop het gezelschap als collectief opereert; hoe het artistieke projecten benadert; hoe het een creatief proces verheft; en hoe samenwerkingen worden verrijkt met internationale choreografen en kunstenaars die publiek en gemeenschappen in Den Haag, Nederland en over de hele wereld met elkaar verbinden.

Het stuk dat op 6 mei in première gaat als onderdeel van Dreams 360 is het eerste van een drieluik aan samenwerkingen tussen deze kunstenaars dat tussen 2022 en 2025 zal worden gepresenteerd.

Crystal Pite, Simon McBurney en dansers van NDT 1. Foto: Dauphine Stofberg

Complicité

Complicité is een internationaal reizend theatergezelschap gevestigd in Londen. Complicité werkt in verschillende kunstvormen, met de overtuiging dat theater, dans, opera, film, installatie, publicatie en participatieve kunst allemaal locaties kunnen zijn voor de collectieve daad van verbeelding. Het gezelschap is opgericht in 1983 en heeft wereldwijd meer dan 50 belangrijke theaterprijzen gewonnen. Dit is de eerste coproductie die NDT aangaat met het gezelschap.

Lees meer op de website van Complicité