Chloé Albaret en ‘The Big Crying’ genomineerd voor een Zwaan

31 augustus 2021

NDT 1- danser Chloé Albaret en Marco Goeckes werk 'The Big Crying' beide genomineerd voor een Zwaan 2019-2020 en 2020-2021

Nederlands Dans Theater (NDT) is verheugd om te vermelden dat NDT 1-danser Chloé Albaret is genomineerd voor een Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie van seizoenen 2019-2020 en 2020-2021. Tevens is The Big Crying van NDT associate choreographer Marco Goecke genomineerd voor de Zwaan voor beste dansproductie. Omdat er vorig jaar geen Zwanen werden uitgereikt, selecteerde de jury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) kanshebbers uit de voorbije twee seizoenen. De winnaars worden 1 oktober bekend gemaakt op Het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht.

Naast de nominaties voor de Zwanen, maakte de Nederlandse Dansdagen ook de kanshebbers bekend voor de eigen ‘Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht’. Jaarlijks roept het festival op om veelbelovende choreografen te nomineren en hen met deze stimuleringsprijs van € 10.000 een kans te geven nieuw en innovatief werk te creëren. Het resultaat daarvan gaat het jaar daarop in première tijdens het festival.

Naast Chloé Albaret, komen ook dansers Maria Ribas van ICK Dans Amsterdam, Anna Ol van Het Nationale Ballet, Karolina Szymura van De Châtel sur Place en Korzo, en Christian Yav en Sedrig Verwoert in een coproductie met Korzo in aanmerking voor een Zwaan.

Chloé in 'APERTURE' (2019) van Edward Clug. Foto: Rahi Rezvani.

Voor de Zwaan voor beste dansproductie zijn naast Marco Goecke’s The Big Crying, tevens 8:Metamorphosis van NBProjects / Nicole Beutler, Or Die Trying van Stichting Backbone / Alida Dors, Memory Loss van Stichting WArd/waRD / Ann Van den Broek, De Panter van Bird Productions i.s.m. Korzo / Dunja Jocic kanshebbers.

De Nederlandse Dansdagen vinden dit jaar plaats van 30 september tot en met 7 oktober. Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 1 oktober wordt naast de twee festivalprijzen en de Zwanen van de VSCD, ook de Gouden Zwaan uitgereikt aan een choreograaf die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans.

Bekijk ook dit interview met Chloé over haar nominatie voor de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ 2019:

[devlooksy_asset id=17948]