Bekijk hier de foto's

Start Again

NDT 1
Gabriela Carrizo The missing door
Franck Chartier The lost room
Sol León & Paul Lightfoot Stop-Motion

De voorstellingen in dit programma vonden plaats in seizoen 2015-2016.

Start Again verenigt twee krachtige choreografenduo’s, Gabriela Carrizo en Franck Chartier, en Sol León en Paul Lightfoot. In hun geheel eigen en intrinsieke danstaal, delen ze een gemeenschappelijke drang tot het nemen van artistieke risico’s met een voorkeur voor interdisciplinaire dans die leunt op theatrale elementen. In Stop-Motion (2014) van NDT huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot verbeelden acht dansers de emotie, verwarring en abrupte verandering die gepaard gaan met het proces van afscheid en transformatie. De Argentijnse Gabriela Carrizo ensceneert met The missing door (2013) een krachtige, risicovolle voorstelling met personages die een extreem hoge gevoeligheid en inlevingsvermogen van de dansers vereisen. Gevestigd in Brussel richtte Carrizo samen met de Franse Franck Chartier in 2000 het dansgezelschap Peeping Tom op.

Bekijk hier de foto’s van Start Again.

Volgorde programma

The missing door – Gabriela Carrizo
The lost room – Franck Chartier
Stop-Motion – Sol León & Paul Lightfoot

Aantal pauzes: 1 korte pauze in de zaal, 1 pauze in de foyer

Speelperiode

Seizoen 2015-2016 | 1 oktober – 26 november 2015
Den Haag, Breda, Eindhoven, Amsterdam, Tilburg, Maastricht, Venlo, Rotterdam

In deze voorstelling

THE MISSING DOOR – GABRIELA CARRIZO

In een constante zoektocht naar cross-overs tussen dans, theater, kunst en leven, ensceneert Gabriela Carrizo krachtige en risicovolle voorstellingen waarin dansers worden uitgedaagd om zich te verdiepen in schijnbare personages, wat een extreem hoge gevoeligheid en compassie van de dansers vereist. The missing door ging op 6 december 2013 in première en kreeg lovende kritieken. Door fantasie en werkelijkheid met elkaar te vervlechten, toont Carrizo in deze creatie twee parallelle dimensies. We zijn getuige van de laatste minuten van een leven, die zich afspelen in het schemergebied tussen leven en dood. De stervende man probeert angstig de weg door het fijnmazige doolhof van zijn gedachten te vinden. Terwijl soundscapes van alledaagse geluiden veranderen in verloren ritmes, voert de man een eenzaam gevecht met tijd, ruimte en degenen die afwezig zijn.

Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'The missing door' door Gabriela Carrizo. Danser: Roger Van der Poel.

Vermakelijke, uiterst intelligente mix van suspense en slapstick, sublieme timing, wildwest en horrorsfeer (…) Dat is dans die spreekt tot de verbeelding.

Het Parool
over The missing door
Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'The lost room' van Franck Chartier. Dansers: Meng-ke Wu, Marne van Opstal.
THE LOST ROOM – FRANCK CHARTIER

Herinneringen zijn vaak geen letterlijke weergave van het verleden, maar in plaats daarvan soms foutgevoelig en onderhevig aan vervorming. Vaak denken we ons iets goed te herinneren, maar dan blijkt dat we een draai geven aan het verleden zoals we dit in heden en zelfs de toekomst wensen te zien. Franck Chartiers nieuwe werk The lost room voor NDT 1 laat zien hoe huidige en toekomstige gebeurtenissen van invloed kunnen zijn op het verleden, ons geheugen en ons vermogen om te herinneren. Het stuk ligt in lijn met Gabriela Carrizo’s The missing door, alleen bevinden we ons dit keer op een schip op zee, waar vrijheid en beknelling hand in hand gaan. In een labyrint van kamers en gangen vertelt het stuk meerdere verhalen tegelijk. Personages bestaan in elke tijd en elke plaats en zijn tegelijkertijd tijdloos, oneindig en grenzeloos; een melancholische heimwee naar de toekomst.

Het is als een verleden dat op de loer ligt en soms onaangekondigd binnendringt. Maar zodra je je overgeeft aan herinneringen, ontglippen ze je ook meteen weer.

Theaterkrant
over The lost room
STOP-MOTION – SOL LEON & PAUL LIGHTFOOT

In hun 26 jaar als choreografisch duo, hebben Sol León en Paul Lightfoot een rijk repertoire van meer dan vijftig balletten opgebouwd dat een breed scala aan werken behelst met een sterke en vernieuwende artistieke stem.

Stop-Motion werd gemaakt door de huischoreografen voor het NDT 1 repertoire en ging op 29 januari 2014 in première in Den Haag. Op melancholische muziek van Max Richter tonen zeven dansers een proces van afscheid en transformatie. Zo vluchtig als het stof sieren ze het podium als spoken of geesten; ze lichten op en doven weer uit. Op deze manier laat Stop-Motion zien hoe het verleden en de toekomst samen kunnen opgaan in het heden. Dit wordt versterkt door enorme schermen met vertraagde videoprojecties, waarop onder andere hun dochter Saura te zien is.

Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'Stop-Motion' van Sol León & Paul Lightfoot.

Prachtige plaatjes van stuivende dans (…) dans als visueel gedicht waarin de vormgeving en muziek de jambe bepaalt en de dansers metaforen en emoties tot leven wekken.

Trouw
over Stop-Motion

Programmaboek & Muziek

Programmaboek (NDT 1 | Start Again)

laden...