Bekijk hier de foto's

Separate Ways

NDT 1
Sol León & Paul Lightfoot Shut Eye
Hofesh Shechter Clowns

De voorstellingen in dit programma vonden plaats in seizoen 2015-2016.

Separate Ways belooft een spannend programma te worden dat uitsluitend uit nieuw werk bestaat van Hofesh Shechter (Clowns) en Sol León en Paul Lightfoot (Shut Eye). De Brits-Israëlische Shechter wordt beschouwd als één van Engelands meest geprezen choreografen. De NDT huischoreografen León en Lightfoot tonen hun eerste nieuwe creatie sinds hun jubileumvoorstelling 25 Years León & Lightfoot in het najaar van 2014. León en Lightfoot zijn sinds 1989 een creërend duo en sinds 2002 aan NDT verbonden als huischoreografen. Shechter richtte in 2008 zijn internationaal toerende Hofesh Shechter Company op en toonde in seizoen 2013/2014 zijn bejubelde double bill bij NDT Uprising/In your rooms. Voor Separate Ways zal Shechter zijn eerste werk voor NDT creëren (Clowns).

Bekijk hier de foto’s van Separate Ways.

Volgorde programma

Shut Eye – Sol León & Paul Lightfoot
Clowns – Hofesh Shechter

Duur voorstelling: 1 uur en 55 minuten, incl. 1 pauze

Speelperiode

Seizoen 2015-2016 | 28 april – 7 juni 2016
Den Haag, Arnhem, Amsterdam, Den Bosch, Tilburg, Eindhoven, Groningen, Utrecht

In deze voorstelling

Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'Shut Eye' van Sol León & Paul Lightfoot. Dansers: Meng-ke Wu, Jorge Nozal.
Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'Shut Eye' van Sol León & Paul Lightfoot. Dansers: Marne van Opstal, Myrthe van Opstal.
SHUT EYE – SOL LEON & PAUL LIGHTFOOT

In Shut Eye hebben huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot hun innovatieve, poëtische benadering van hedendaagse dans opnieuw weten vast te leggen. Het stuk drukt een wereld uit vol fantasie, die symbolische betekenissen draagt ​ achter het dynamische gebruik van zwart en wit, het respectievelijke licht en de schaduw. Shut Eye biedt de toeschouwer een kijkje in een surrealistische wereld die de vraag stelt: is wat we zien begrensd door onze zintuigen of is het geconditioneerd door hoe onze hersenen het beeld manipuleren door onze emoties?

SHUT EYE – SOL LEON & PAUL LIGHTFOOT

In hun 27 jaar als choreografisch duo hebben Sol León (Córdoba, Spanje) en Paul Lightfoot (Kingsley, Engeland) een rijk repertoire opgebouwd, bestaande uit ruim vijftig balletten die, hoewel divers, een sterke, vernieuwende artistieke stem gemeen hebben. Het duo beheerst een krachtige, maar toch zachte en soms humoristische dansesthetiek die stelselmatig geworteld is in emotie en vaak leunt op theatrale aspecten. Als huischoreografen van NDT (sinds 2002) is de artistieke reis van zowel de choreografen als hun partnerschap een viering van hun eigenzinnige stijl en hun onuitputtelijke arbeidsethos. Hierdoor hebben zij hun sporen achtergelaten bij een gezelschap dat artistieke risico’s niet schuwt en de grenzen van creativiteit opzoekt, wat bijdraagt aan de positionering van NDT als een van de beste moderne dansgezelschappen op nationaal en internationaal niveau. Samen hebben León en Lightfoot veel prestigieuze prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Benois de la Danse, een Herald Archangel and een Zwaan voor beste dansproductie. Shut Eye bestempelt hun eerste nieuwe creatie voor NDT 1 sinds 2014.

Flitsend, virtuoos en met een ruim reservoir aan melancholie.

Theaterkrant
over Shut Eye
Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'Clowns' door Hofesh Shechter.
Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'Clowns' door Hofesh Shechter. Danser: Chloé Albaret.
CLOWNS – HOFESH SHECHTER

….In that City
Where ways are lost
Clown turn into King
Prophet turn to clown….
– Walt Whitman, Leaves of Grass

De Brits-Israëlische Hofesh Shechter (Jeruzalem, Israël) is één van Engelands meest geprezen kunstenaars wiens werk vaak thema’s als oorlog, terrorisme en politieke kwesties aankaart. In Clowns, zijn eerste creatie voor NDT 1, tast Shechter de grens af tussen humor en wreedheid. Op opzwepende, hypnotiserende ritmes van door Shechter zelf gecomponeerde muziek verbeelden de dansers een explosie van energie, waarbij speelsheid ogenschijnlijk overgaat in vechten en schieten. Shechter slaagt er met Clowns in de toeschouwer vanaf het eerste moment vast te grijpen en niet meer los te laten.

 

Shechter is als Associate Artist verbonden aan Sadler’s Wells in Londen. In 2008 richtte hij zijn internationaal toerende Hofesh Shechter Company op. Zijn werk staat inmiddels op het repertoire van vele Britse en internationale gezelschappen zoals Cedar Lake Contemporary Ballet (New York), Carte Blanche Dance Company (Noorwegen), Bern Ballett (Zwitserland), Scottish Dance Theatre (UK) en CandoCo (UK), Sadler’s Wells (UK), The Place (UK) en Southbank Centre (UK).

De hypnotiserende soundtrack die Shechter schreef en het bevrijdende ritme in de choreografie zorgen voor een bijzonder spanningsveld tussen orde en chaos. Om maar eens in circustaal te spreken: ’Komt dat zien’.

Leidsch Dagblad
over Clowns

Programmaboek & Muziek

Programmaboek (NDT 1 | Separate Ways)

laden...