Bekijk foto's

In the Dutch Mountains

NDT 1
Marco Goecke Avondvullende wereldpremière

Met een uitgesproken, eigenzinnige stijl die de grenzen van dans verkent, wordt Marco Goecke gezien als een van de meest unieke choreografische stemmen van vandaag. Sinds 2008 creëert hij werk voor Nederlands Dans Theater (NDT). In the Dutch Mountains markeert Goecke’s eerste avondvullende werk voor het gezelschap.

Artists of NDT 1. Foto: Rahi Rezvani

Een avondvullende voorstelling van Marco Goecke

Met In the Dutch Mountains overweegt Goecke de absurditeiten van het leven en bevraagt hij ons gevoel van verbondenheid, vertrouwdheid en wording. Hiervoor vindt Goecke inspiratie in verschillende bronnen, waaronder Cees Nootebooms fictieve roman In de Bergen van Nederland en het lied In the Dutch Mountains  van de Nederlandse band Nits uit 1987, die als achtergrond dienen voor de sterke artistieke connecties die de choreograaf met Nederland voelt: “De manier waarop mijn leven me altijd terug naar Nederland heeft geleid, is opvallend. Ik word steeds weer naar dit land teruggetrokken.”

In 2013 trad Goecke in dienst bij NDT als associate choreograaf. Een aanstelling die hij vanaf 2023 met nog eens vier jaar zal verlengen. In de loop der jaren creëerde hij verschillende werken voor zowel NDT 1 als NDT 2, waaronder Nichts (2008), Thin Skin (2015) , Midnight Raga (2017) The Big Crying (2021), en I love you, ghosts (2022). Goecke heeft verschillende onderscheidingen ontvangen, waarvan meest recentelijk de Jiří Kylián Ring. Met ingang van seizoen 2019-2020 werd Goecke artistiek directeur van het Staatsballet Hannover.

NDT kijkt er naar uit om met deze buitengewone maker dieper in een creatief proces te duiken en is benieuwd wat het ons als gezelschap en ons publiek creatief zal brengen.

Statement incident Marco Goecke

Nederlands Dans Theater (NDT) betreurt ten zeerste het incident dat onlangs heeft plaatsgevonden in Staatstheater Hannover, waarin Marco Goecke de persoonlijke integriteit van de betrokkene heeft geschonden. Dit handelen is in strijd met onze waarden die we als leidraad in al onze samenwerkingen hanteren. NDT hecht tevens veel waarde aan de journalistieke vrijheid van recensenten.

Lees hier ons volledige statement 

Speelperiode

Seizoen 2022-2023 | 9 februari t/m 5 maart 2023

Amare, Den Haag – live begeleid door Het Balletorkest.
9, 10, 11 feb
3, 4, 5 mrt

Theater aan het Vrijthof, Maastricht
16 feb

 

 

SPOT Groningen
19 feb

Stadsschouwburg Utrecht 
23, 24, 25 feb

Parktheater Eindhoven 
28 feb

In Amare, Den Haag wordt dit programma live begeleid door Het Balletorkest.

Video on demand

Naast een reeks voorstellingen in een aantal Nederlandse theaters, brengen we de voorstelling In the Dutch Mountains ook naar je toe! We stellen de voorstelling namelijk online beschikbaar. Zo kun je dus thuis ook van deze voorstelling genieten.

De voorstelling wordt in Amare gefilmd. In het weekend van 24 t/m 26 februari bieden we vervolgens onze (internationale) fans en iedereen die niet in staat is NDT in het theater te bezoeken, de gelegenheid het gloednieuwe werk online te bekijken via video on demand. Tijdens dit weekend kun je direct online toegang tot de voorstelling kopen, vervolgens heb je 24 uur de tijd om de voorstelling te bekijken.

Zet dit weekend alvast in je agenda! Meer informatie volgt via de nieuwsbrief, onze social media kanalen en NDT.nl.

Chuck Jones. Foto: Rahi Rezvani

Choreograaf

Sinds seizoen 2013-2014 is Marco Goecke (Duitsland) aan NDT verbonden als associate choreographer. Voor beide gezelschappen, NDT 1 en NDT 2, heeft Goecke in deze jaren al veel choreografieën gemaakt. Zijn Midnight Raga voor NDT 2 was winnaar van de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ in 2017. Sinds seizoen 2019-2020 is Goecke balletdirecteur bij Staatsoper Hannover.

 

Emmitt Cawley. Foto: Rahi Rezvani

Foto's

Nicole Ward. Foto: Rahi Rezvani
Aram Hasler. Foto: Rahi Rezvani
Luca Tessarini. Foto: Rahi Rezvani

Bekijk meer foto’s in de galerij

Inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

Mede mogelijk gemaakt door

Mevrouw Ettjen Modderman genoot zelf het meest van dansvoorstellingen met live klassieke muziek. Naar haar wens wordt een deel van haar nalatenschap besteed aan de voorbereiding en uitvoering van de muzikale begeleiding bij deze productie In the Dutch Mountains.

Charlie Skuy. Foto: Rahi Rezvani
laden...