Video laden...

Here we live and now 2023

In dansstad Den Haag barst het van het choreografietalent en Here we live and now is hét moment om kennis met hen te maken. Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) nodigen ieder jaar drie creatieve makers uit om vanuit volledige vrijheid een korte voorstelling te maken. Dit jaar zijn dat Dalton Jansen, Alesya Dobysh en Justin de Jager. Samen vormen hun stukken een afwisselende avond vol dans.

Campagnefoto: Gerrit Schreurs

Alesya Dobysh
Wereldpremière
Dalton Jansen
Wereldpremière
Justin de Jager
Wereldpremière

De choreografen

ALESYA DOBYSH 

Alesya Dobysh (Kostroma, 1989) is een in Nederland gevestigde professionele danseres, choreograaf en curator. Ze beheerst House Dance, UK Jazz Fusion en andere urban gerelateerde technieken, bestudeerde de grondbeginselen van hedendaagse dans, nam actief deel aan de “dance battle” scene en won hoofdprijzen van internationale dansfestivals zoals Juste Debout (Frankrijk) en Summer Dance Forever (Nederland).

Na haar verhuizing naar Nederland in 2017 ontwikkelde Alesya haar bewegingsonderzoek verder door met voetwerkgeoriënteerde technieken en haar “urban” dansachtergrond te deconstrueren tot een abstracte taal, waarmee ze haar praktijk uitbreidde naar theater en performancekunst. Haar interesse in choreografie bracht haar tot de creatie van haar eerste solowerk “Stop Making Sense” (2020), waarna ze steun kreeg voor verdere ontwikkeling door “Corpo Maquina Society” met artistieke leiding van Guilherme Miotto, en waarmee ze hoofdprijzen won op het internationale festival SzoloDuo (Keulen 2021, Boedapest 2022).

Foto: Patrcia Hlbocka

DALTON JANSEN 

Dalton Jansen (Rotterdam, 1993) is een ambitieuze, jonge choreograaf en ondernemende maker. Na het afronden van de opleiding Urban Contemporary (JMD) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten maakte hij onder de naam Dalton Jansen Choreography meerdere dansvoorstellingen.

Het werk van Dalton is een combinatie van meerdere disciplines; zoals spoken word, hip hop, contemporary en break dance. Met behulp van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten en partnerorganisaties Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis TR heeft Dalton nu de ruimte om onderzoek te doen naar zijn eigen dansvocabulaire en te definiëren wat zijn bewegingstaal nu precies behelst.

Dalton heeft in 2021 zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS in Rotterdam-West opgericht. Hij wil met dit gezelschap speciale programma’s opzetten om met nieuw talent te kunnen werken en om ruimte te bieden aan talentklassen voor jongeren die in moeilijke sociaal maatschappelijk posities zijn gekomen.

JUSTIN DE JAGER 

Justin de Jager begon als breakdancer, maar door zijn interesse in andere bewegingsvormen is hij in aanraking gekomen met hedendaagse dans. Hij is gespecialiseerd in het van breakdance afkomstige concept ’threading’. Bij een thread creëer je een opening door meerdere lichaamsdelen met elkaar te verbinden en er vervolgens met een ander lichaamsdeel doorheen te gaan.

Op theatraal gebied is Justin een pionier die de artistieke grenzen van threading aan het verleggen is. In 2019 won hij de publieksprijs van Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC), de eerste prijs bij AmsterDans in de categorie ‘emerging dance duets’ en raakte hij in de halve finale van Hollands Got Talent. In 2020 ontving hij de Leo Spreksel Award.

Daarnaast werkte hij veel samen met de Canadese choreograaf Emma Portner, met als hoogtepunt de movement film Sit Bones.

Foto: Rob Hogeslag
Campagnefoto: Gerrit Schreurs
laden...