Tanja Rühl

Tanja Rühl

Tanja is een freelance lichtontwerper en lichtsupervisor. Ze is geboren en woont in Duitsland.

In 1999 begon ze haar stage als theatertechnicus in het Operahuis Frankfurt. Na het voltooien van haar stage, trad Tanja in 2002 in dienst bij het Ballet Frankfurt onder de artistieke leiding van William Forsythe als assistent van de lichtsupervisor.
In 2005 werd ze benoemd tot Lighting Supervisor bij de nieuw opgerichte Forsythe Company.

In 2006 voltooide ze haar master in theatertechniek met als hoofdrichting belichting. Sinds 2007 treedt Tanja op als lichtontwerper van het gezelschap, meestal in samenwerking met haar mentor Forsythe en met haar collega van de afdeling belichting van het gezelschap.

Als lid van Forsythe Productions treedt Tanja op als technisch en ontwerpadviseur en werkt zij samen met ballet- en dansgezelschappen voor Forsythe’s werken. Sinds 2014 werkt ze fulltime als freelance lichtontwerper, waarbij ze samenwerkt met choreografen, gezelschappen en kunstenaars over de hele wereld.

Als ontwerper werkt ze nog steeds samen met William Forsythe aan zijn nieuwe werken en aan herwerkingen van zijn bestaande repertoire.

Producties waarvoor ze het originele ontwerp heeft gemaakt zijn opgevoerd in Opéra Garnier, Parijs; Brooklyn Academy of Music, New York; Tate Modern, Londen; Kawasaki Arts Center, Japan; Ruhrtriennale Jahrunderthalle, Bochum en Taichung National Theater, Taiwan.