Ander Zabala

Ander Zabala

Ander Zabala begon zijn dansopleiding in Spanje bij Ion Beitia, vervolgens aan de school van Maurice Bejart, de school van John Neumeier en sloot zijn studie af aan de school van Rosella Hightower in Cannes, waar hij in 1991 de Prix Serge Lifar kreeg. Hij danste als solist bij het CCNT-Jean Christophe Maillot, het Birmingham Royal Ballet en bij het Frankfurt Ballet en The Forsythe Company, waarmee hij wereldwijd optrad.

Sinds 1992 werkt hij nauw samen met William Forsythe aan de creatie van vele werken. Als Forsythe’s choreografisch assistent ensceneert hij diens werken internationaal.

Van 2015 tot 2018 werkte Ander als repetitor bij Nederlands Dans Theater en hij kwam in augustus 2021 weer terug als repetitor van NDT 1 & 2 onder de artistieke leiding van Emily Molnar.

Ander geeft internationaal les in ballet, improvisatietechniek, seminars en masterclasses waaronder Roehampton University London, Frankfurt University of Performing arts en de Goethe University for Sport Science, Palucca University of Dance Dresden, Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse Paris, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Codarts Rotterdam.