NDT 1 presenteert creatie Michael Schumacher in Kunstmuseum Den Haag

21 juni 2021

COVID-19 bracht voor NDT veel teweeg. Voorstellingen vielen weg en tours door Nederland en het buitenland werden stilgelegd. NDT gebruikte de periode, naast de voorstellingen die de gezelschappen presenteerden via livestreams, ook voor experiment, bewegingsonderzoek en het bereiken van een nieuw publiek buiten de traditionele theaterruimte. Onder anderen werd choreograaf Michael Schumacher uitgenodigd om in diverse sessies onderzoek te doen naar improvisatie en instant composition, in samenwerking met de dansers van NDT 1. Op donderdag 24 juni komen de resultaten van deze sessies samen in Kunstmuseum Den Haag met de première van Revisitation, een geschreven improvisatie van Schumacher. Er zijn drie presentaties om 13:00, 14:00, en 15:00 uur. 

Proces versus Presentatie

'Revisitation' door Michael Schumacher in Kunstmuseum Den Haag (NDT 1)

Schumachers werk is in lijn met meerdere projecten die NDT opzet, waarin makers, choreografen, dansers en ontwerpers de mogelijkheid krijgen om werk te creëren waarin de focus niet ligt op een eindpresentatie maar op het proces, samenwerking en onderzoek, en de bevindingen die daaruit voortvloeien. Artistiek directeur Emily Molnar zei daarover het volgende:

This past season we asked ourselves, ‘what can we do now that we normally could not do?’ We took it as an opportunity to take time, reflect, ask questions, and develop tools that challenged us to think outside of our usual domain. We prioritized research, and the development of ideas, which resulted in projects such as the Shared Platform with Michael Schumacher as one of our first guests. This also made us explore site-specific work, that took us off stage, helping to construct different ways of reaching audiences and creating a dialogue with dance.

Site-specific

Naast onderzoek en experiment, ambieert NDT werk buiten de traditionele theaterervaring te presenteren. Schumachers samenwerking met de dansers van NDT 1 en componist, Matt Rogalksy, is specifiek voor dat doel gemaakt. Hoe reageren dansers op een andere ruimte? Hoe verhoudt een werk zich tot een bepaalde locatie en in hoeverre verandert het ontbreken van een traditioneel toneel het DNA van een werk? Schumachers presentaties in het Kunstmuseum zijn in lijn met deze gedachtegang. Het werk zal op langere termijn ook worden ingezet in andere publieke binnen- en buitenruimtes.

Michael Schumacher

Schumacher, gevestigd in Amsterdam, is een uitvoerend kunstenaar met wortels in klassieke en moderne dans. Hij was lid van verschillende baanbrekende gezelschappen, waaronder Ballet Frankfurt (met William Forsythe), Twyla Tharp Dance, Feld Ballet, Pretty Ugly Dance Company en Magpie Music Dance Company. Schumacher was een samenwerkingsfiguur in verschillende producties van Peter Sellars en verscheen in Bible Pieces, Peony Pavilion, El Niño, Bach Cantatas, La Passion de Simone en The Vimalakirti Sutra.

Als danser, choreograaf en docent heeft Schumacher een unieke benadering van de discipline improvisatie ontwikkeld. Muziek is een fundamenteel onderdeel van zijn proces en hij heeft samengewerkt met vele baanbrekende musici, waaronder percussionist Han Bennink, violiste Mary Oliver en cellist Alex Waterman.

Schumacher maakte originele werken met de dansers van Ballet Frankfurt, het voormalige Nederlands Dans Theater 3, Het Nationale Ballet en Dansgroep Amsterdam. In 2008 ontving hij zowel de Gouden Zwaan alsook de Jiří Kylián Ring, de eerste danser/choreograaf ooit die beide prijzen tegelijkertijd ontving.

Matt Rogalsky

Matt Rogalsky maakt live elektronische muziekcomposities en performances, geluidsinstallaties en studies/recreaties van laat 20e-eeuws werk van David Tudor en andere componisten. Hij is gevestigd in Kingston Ontario, waar hij de Sonic Arts Studio leidt in de Dan School of Drama and Music aan de Queen’s University. Recente projecten zijn onder meer de outdoor geluidsinstallaties Octet (2016) en Into the Middle of Things (2017, met LJ Cameron), die gebaseerd zijn op onderzoek naar het leven en werk van William WH Gunn, Canadese natuurbeschermer en field recordist.

In 2021 zal Rogalsky beginnen met het publiceren van elektronische composities uit zijn serie getiteld Revisitations, met een nieuwe release op XI Records.