Marco Goecke wint prestigieuze Tanzpreis 2022

5 mei 2022

Tijdens een digitale persconferentie op 4 mei werd bekendgemaakt dat Marco Goecke, associate choreograaf bij Nederlands Dans Theater (NDT), later dit jaar de prestigieuze Tanzpreis 2022 in ontvangt zal nemen. Voor het eerst sinds de oprichting van de prijs in 1983, wordt de hoofdprijs echter uitgereikt aan twee uitmuntende choreografen: Marco Goecke en Christoph Winkler.

Juryrapport

Over Marco Goecke, luidde het juryrapport:

“Koortsachtig, levendig, energiek, origineel, vol krachtige ideeën. Dit zijn enkele van de beschrijvingen die hulde brengen aan de unieke dansvocabulaire van choreograaf Marco Goecke. Zijn buitengewone werk doorkruist het hele spectrum van dans, van ballet tot hedendaagse dans, en levert een onmiskenbare signatuur op die helemaal van hemzelf is. Met een voortdurend evoluerende taal die altijd nieuwe ideeën en structuren onthult, overtuigt hij niet alleen zijn publiek over de hele wereld, [maar ook deze jury].

Niet afgeschrikt door de aanvankelijke negatieve reacties op zijn ongebruikelijke choreografische stijl, bleef Goecke werken ontwikkelen die hem tot een uitstekende hedendaagse choreograaf maken. Niet alleen was hij meer dan een decennium huischoreograaf van het Stuttgart Ballet, zijn werken maken nu deel uit van het repertoire van een groot aantal gevestigde instellingen, om nog maar te zwijgen van de prestigieuze prijzen die hij heeft ontvangen, meest recentelijk de Jiří Kylián Ring.

Wat opvalt aan het werk van Goecke is zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de moderne dans. (…) Elk gebaar, koortsachtig en krachtig tegelijk, is elke keer weer een overtuigend ongewoon beeld. Wat ook een speciale vermelding verdient, is de manier waarop hij met zijn dansers werkt. Hij brengt hun eigen persoonlijkheid en expressiviteit naar voren terwijl hij ze tot het uiterste drijft, voorbij louter veelzijdigheid.”

Meerdere winnaars

De jury, onder voorzitterschap van dr. Patricia Stöckemann, besloot om zowel Marco Goecke en Christoph Winkler elk de Duitse Dansprijs 2022 toe te kennen, begiftigd met 10.000 euro. Daarnaast besloot de jury Reinhild Hoffmann te eren met een Lifetime Achievement Award, eveneens begiftigd met 10.000 euro. De vereniging Aktion Tanz wordt gehuldigd met 5.000 euro voor hun bijdrage aan uitmuntende ontwikkelingen in de dans. De jury lichtte deze ongebruikelijke beslissing toe met de wens om de enorme diversiteit aan dans, die zowel binnen de vaste ensembles in theaters als in de onafhankelijke dansscene tot stand komt, beter te weerspiegelen. De artistieke en choreografische impact en betekenis van de bekroonde artiesten voor de Duitse en internationale dansscene zijn volgens de jury van ongekend belang.

De prijsuitreiking en het dansgala vinden plaats op 15 oktober 2022 in het Aalto Theater in Essen, Duitsland. De voorverkoop start op 14 mei 2022.