Marco Goecke ontvangt de prestigieuze Jiří Kylián Ring

4 februari 2022

Holland Dance Festival is officieel gestart

In aanwezigheid van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden werd tijdens de opening van de achttiende editie van het Holland Dance Festival voor de achtste keer de Jiří Kylián Ring uitgereikt.

De Duitse choreograaf Marco Goecke ontving de prestigieuze Jiří Kylián Ring van de winnaar van 2020: Marian Sarstädt. Zij ontving de ring vanwege haar belangrijke werk voor de Nederlandse danswereld.

Foto: Sjoerd Derine

Marco Goecke

Marco Goecke (1972) begon in 1988 aan de balletacademie aan de balletacademie aan de Heinz Bosl-stichting in München en vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 1995 zijn diploma behaalde. Vervolgens werkt hij bij de Duitse Staatsopera Berlijn, het Theater Hagen en het Stuttgarter Ballet. In 2008 werd hij huischoreograaf bij het Scapino Ballet in Rotterdam. Ook voor Nederlands Dans Theater creëerde de choreograaf verschillende werken voor zowel NDT 1 als NDT 2. Door de internationale pers in het gezaghebbende danstijdschrift Ballett/Tanz werd hij tot hét nieuwe grote choreografische talent uitgeroepen. In december 2006 won hij de Nijinsky Award voor meest belovende en opvallendste choreograaf in de internationale dans. In 2007 werd hij genomineerd voor Der Faust, de Duitse Theaterprijs. In 2017 werd de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie aan zijn productie Midnight Raga dat hij voor NDT 2 maakte, toegekend. Sinds 2019 is Goecke artistiek leider van StaatsBallet Hannover.

Marco Goecke in repetities met de NDT 1-dansers. Foto: Rahi Rezvani.

Jiři Kylián Ring

De Jiři Kylián Ring uitreiking is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en Artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar, die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

Het ontwerp van de Ring is van Hans Appenzeller en bestaat uit een set van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs een ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die hem ontvangt mag een passende ring uitzoeken en deze ook houden wanneer hij of zij de prijs doorgeeft. De winnaar ontvangt ook een financiële stimulans van vijfduizend euro van de Kylián Foundation.

Eerder winnaars waren:

2020 Marian Sarstädt | 2018 Alexandra Radius & Han Ebbelaar | 2016 Roel Voorintholt & Ton Wiggers | 2014 Janine Dijkmeijer | 2012 Ingrid Wolff | 2010 Ellen Knops | 2008 Michael Schumacher | 2006 Jiři Kylián

Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen is een organisatie die zich inzet voor de Nederlandse dans. Met als hoogtepunt een jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt in en vanuit Maastricht. In de eerst week van oktober wordt een scala aan dansvoorstellingen en het beste van de Nederlandse dans getoond: van ‘klassiek’ tot ‘urban’ van ‘avant garde’ tot ‘moderne dans’. Het programma van de Nederlandse Dansdagen representeert hiermee de diversiteit van het Nederlandse dansaanbod en toont belangwekkende ontwikkelingen in de Nederlandse dans: van opvallend werk van jonge choreografen tot indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen.

Marco Goecke tijdens Holland Dance Festival

De NDT 1 voorstelling Traces left within markeerde de openingsavond van het Holland Dance Festival waarin tevens Goecke’s  nieuwe werk I love you, ghosts (2022) in wereldpremière ging. Goecke staat bekend om zijn unieke, complexe en intense danstaal en dat was ook in dit stuk goed te zien. Met zijn vlijmscherpe, bliksemsnelle en nerveus fladderende bewegingen prikkelde de Duitse choreograaf het zenuwstelsel van zowel zijn dansers als zijn publiek.

Later in het festival is Swan Lakes te zien, waarin Goecke samen met drie andere hedendaagse choreografen ieder hun eigen visie op het ‘ballet der balletten’ toont. Goecke onderzoekt met een groep mannelijke dansers hoe de balletdroom van het ultieme klassieke ballet er vandaag de dag zou kunnen uitzien.

'I love you, ghosts' van Marco Goecke. Foto: Rahi Rezvani

Holland Dance Festival

Al meer dan 30 jaar haalt Holland Dance Festival van over de hele wereld dans naar Nederland. Het festival presenteert gezelschappen en danskunstenaars die anders niet te zien zijn in ons land.

Van 3 tot en met 19 februari 2022 laat Holland Dance Festival het universele karakter en de enorme rijkdom van de dans zien. In een steeds weer veelzijdig programma krijgt het publiek de kans om de top van de internationale dans van dichtbij te bewonderen.

Holland Dance Festival is een festival om je bij thuis te voelen: voor iedereen is er iets nieuws te ontdekken of juist te herkennen. Het programma wordt verrijkt met (hotel)arrangementen en een DanceAble symposium. Dat maakt een bezoek aan de danshoofdstad van Nederland, Den Haag, in de wintermaanden onvergetelijk.

HOLLAND DANCE FESTIVAL 2022 – 3 t/m 19 februari | Bekijk het aanbod: www.holland-dance.com