Bekijk hier de foto's

Spiritwalking

NDT 1
Sol León & Paul Lightfoot

De voorstellingen in dit programma hebben plaatsgevonden in seizoen 2016-2017.

Met Spiritwalking (2014) trakteert NDT u op een uitzonderlijke en exclusieve avond, geheel gewijd aan het werk van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot.

De avondvullende choreografie wordt op het Westergasterrein in Amsterdam opgevoerd en als vernieuwde versie gepresenteerd. Met Spiritwalking verlaat het publiek de traditionele theaterruimte om het werk van León en Lightfoot in de voormalige gashouder in Amsterdam te ervaren. Speciaal voor deze gelegenheid componeerde Philip Glass een nieuw stuk, live uitgevoerd door het Ragazze Kwartet.

Bekijk hier de foto’s van Spiritwalking.

Speelperiode

Seizoen 2016-2017 | 8 – 14 december 2016
Amsterdam

In deze voorstelling

Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'Spiritwalking' van Sol León & Paul Lightfoot.
Foto: Rahi Rezvani. Choreografie: 'Spiritwalking' van Sol León & Paul Lightfoot.

Spiritwalking gaat over de ruimte. We wilden een locatievoorstelling maken, weg uit het traditionele theater. We vonden het van belang om het stuk uit te voeren op een plek waaraan een geschiedenis kleeft, waar energieën voelbaar zijn. In de lente van 2014 is Spiritwalking voor het eerst uitgevoerd in het Food Center Amsterdam, waar een groot deel van de choreografie tot stand kwam.

De eenvoud van de esthetiek spreekt voor zich. Er zijn drie pagina’s, drie kleuren. Deze trilogie wordt door twee andere elementen benadrukt: naast de dansers is er de figuur van een maestro, vertolkt door Charles Mudry en Stefan Żeromski. Charles is een van de grootste hedendaagse maestro’s. Ongeacht wat hij zegt of op welke manier, zijn overtuiging geeft de doorslag. Stefan is een collega, een ex NDT danser en een bewonderenswaardig kunstenaar. Voor dit werk wilden we hem graag laten terugkeren naar het podium. Hij heeft in veel van onze stukken gedanst. Zijn unieke kwaliteit is jarenlang een grote inspiratiebron voor ons geweest.

Het concept van de trilogie werkt ook door in de muziek. Allereerst heeft Philip Glass een deel van

de muziek die we al voor andere stukken hadden gebruikt, herschreven naar een stuk voor een strijkkwartet. Het tweede muziekstuk heet The Grid en is ontzettend moeilijk uit te voeren door een strijkkwartet. Het laatste deel is een geheel nieuw stuk dat Philip speciaal componeerde voor dit ballet. We hebben gewoonweg gezegd: “Componeer vanaf het moment waar je nu staat.” Philip wordt bijna 80 jaar, dus vanaf nu willen we simpelweg luisteren naar wat hij te zeggen heeft. Het is zo’n grote eer om met hem te mogen werken.

Tijdens de voorstellingen in 2014 werd de muziek uitgevoerd door het Kronos Quartet. Tot ons grote genoegen adviseerden zij om voor de voorstelling die u vanavond ziet samen te werken met het Ragazze Quartet.

Spiritwalking is voortdurend in ontwikkeling. Het ontstaat uit de energie van de plek waar we het uitvoeren, van de dansers, de technici die zoveel werk verzetten en ten slotte de energie van u, ons publiek. Het stuk is fragiel, transparant, heel kwetsbaar en toegankelijk. Het heeft geen handleiding. Het is spiritueel; we creëren het samen.” — Sol León & Paul Lightfoot

Dans komt flink tot leven op muziek van Glass (…) Lichamen reiken uit om vervolgens terug te deinzen. De ontmoetingen leiden tot virtuoos partnerwerk, waarbij vrouwen steunen op de rug of de benen van de man.

Theaterkrant
over Spiritwalking
RAGAZZE QUARTET

“Al sinds onze studietijd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bezoeken wij regelmatig voorstellingen van Nederlands Dans Theater. Het altijd hoge niveau en de interessante samenwerkingen van NDT zijn een grote inspiratie voor ons. Dat wij nu een voorstelling met dit gerenommeerde gezelschap spelen, voelt als een enorme eer. En dan ook nog in de voorstelling Spiritwalking, waarbij we in de voetsporen treden van onze mentors en vrienden van het Kronos Quartet. In 2010 volgden wij masterclasses bij het Kronos in Carnegie Hall New York. De reden dat we daarvoor werden uitgenodigd was onze opname van het vijfde strijkkwartet van Philip Glass. En omdat ‘Phil in town’ was, kwam de maestro zelf ook nog even langs! In juni 2014 zagen we Spiritwalking op het Holland Festival en we kijken ernaar uit om dit keer zelf de muziek van Philip Glass te mogen uitvoeren.” – Ragazze Quartet

Ragazze Quartet

León en Lightfoot laten op een onnavolgbare manier de rijkdom aan mogelijkheden zien die de dans in Glass’ muziek kan vinden. En die rijkdom kun je alleen maar tonen met een ensemble op een niveau van NDT 1.

Telegraaf
over Spiritwalking
Philip Glass
PHILIP GLASS

Amerikaanse componist Philip Glass (1937) is wereldwijd bekend om een muzikale stijl die veelal als ‘minimalistisch’ wordt omschreven. Glass zelf heeft deze term echter nooit zo gewaardeerd en gaf voorkeur aan de omschrijving van ‘muziek met repetitieve structuren’. In de afgelopen 25 jaar heeft Glass meer dan twintig opera’s gecomponeerd; tien symfonieën; twee piano- en vioolconcerten, piano-, pauk- en saxofoonkwartet en orkest; strijkkwartetten; soundtracks voor films, waaronder de met een Oscar bekroonde The Hours en ten slotte een groeiend oeuvre voor piano en orgel. Zijn opera’s, symfonieën en composities zijn in samenwerking met een groot aantal namen uitgevoerd, waaronder kunstenaars als choreograaf Twyla Tharp, dichter Allen Ginsberg, filmmaker Woody Allen en muzikant David Bowie. Glass is zonder twijfel van ongekende invloed geweest op het hedendaagse muzikale en intellectuele discours en heeft een aanzienlijk aandeel gehad in de herdefiniëring van de moderne klassieke muziek.

Betrokkenen over 'Spiritwalking'

Charles Mudry.
Foto: Percevale Perks. Danser: Stefan Zeromski.
CHARLES MUDRY OVER SPIRITWALKING

“Voor mij was Spiritwalking een onverwachte ‘comeback’ naar het podium. Het gaf mij de kans om een persoonlijk verhaal op papier te zetten. Daarnaast was het samenzijn met de dansers van grote waarde, maar ook om elkaar te kunnen inspireren, mijn gevoelens de vrije loop te laten, om mijn ziel te uiten. Het stelde me ten slotte in de gelegenheid diep naar binnen te keren, geluk te delen, emoties tot uiting te brengen en de magie van het theater samen te beleven.”

STEFAN ZEROMSKI OVER SPIRITWALKING

“Het is heel bijzonder om Spiritwalking te dansen, alsof ik mijn danscarrière en de samenwerking met Sol en Paul hervat. Het stuk is gecreëerd nadat ik al gestopt was als danser. Toen realiseerde ik mij hoezeer ik het miste om onderdeel te zijn van het creatieve proces. Met het ballet keer ik kortstondig terug naar mijn leven als danser, en krijg ik de kans om de balans op te maken van het verleden. Als een geest dwaal ik tussen verleden, heden en de toekomst, maar tegelijkertijd ben ik vrij van het bestaan van tijd. Wanneer ik Spiritwalking dans, voel ik een diepe verbintenis met Sol en Paul.”

Programmaboek & Muziek

Programmaboek (NDT 1 | Spiritwalking)

laden...