De keuze van Korzo & NDT

Antonin Rioche Glitter

Sinds 2013 bundelen Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) de krachten om aanstormende dansmakers optimaal te begeleiden en een geschikt podium te bieden. Ieder jaar kiezen zij een choreograaf die zij ondersteunen om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. 

Dit jaar komt Glitter, de succesvoorstelling over liefde, roem en erkenning terug!

De voorstelling ging eerder in 2021 online in première vanwege Covid, nu komt de voorstelling live terug in de theaters. Destijds mocht Korzo-huismaker Antonin Rioche rekenen op mooie recensies in NRC, De Volkskrant en Het Parool, waarin Glitter geprezen werd om het ‘theatrale en bombastische’ karakter, evenals de ‘heerlijke performers’ Grace Lyell, Ève-Marie Dalcourt en Toon Lobach. Finn Ronsdorf – een singer-songwriter uit Berlijn – werd door 3voor12 gedoopt tot ‘de Berlijnse Rufus Wainwright en bouwt gestaag verder aan zijn carrière.

 

Over het programma

Glitter is een gechoreografeerde compositie over liefde, roem en erkenning. Het lonkt naar onze kindertijd waarin alles mogelijk lijkt en dromen nog niet vervaagd zijn. Een melancholische glimp naar verloren momenten stuwt het werk voort. “De echte paradijzen zijn de paradijzen die we verloren hebben” zei Proust. De cast belichaamt, met een zweem van humor, intieme herinneringen aan dromen die allang achter ons liggen. In Glitter lokt het sterrendom en zet dit in schril contrast tot de realiteit. In een flirt met tragische burlesk worden we meegenomen naar dat wat we allemaal herkennen: de illusie van grootsheid die iedereen in zich draagt

Speelperiode

Seizoen 2023-2024 | 25 januari  – 27 maart 2024

Korzo, Den Haag
25-27 jan

Verkadefabriek, Den Bosch
02 feb

AINSI, Maastricht
03 feb

Lux, Nijmegen 
09 feb

SPOT – Oosterpoort, Groningen
13 feb

Podium Hogewoerd, De Meern
15 feb

Theater Bellevue, Amsterdam 
27 feb

Theater de Kunstgreep, Oostzaan
09 mrt

Theater Ins Blau, Leiden 
14 mrt

Stadsschouwburg, Utrecht 
15 mrt

Natlab, Podiumzaal, Eindhoven
16 mrt

Chassé Theater, Breda
27 mrt

Kijk voor tickets op Korzo.nl

Biografieën

Antonin Rioche (1994, Angers) is altijd al een maker, verhalenverteller en bovenal liefhebber van hedendaagse beweging geweest. Ondanks zijn gebrek aan een klassieke training, besloot hij na de middelbare school zijn vervolgopleiding bij Ballet Junior de Genève te volgen. De dansschool legde een sterke basis en bereidde hem voor op het dansen bij gezelschappen zoals Olivier Dubois Company. Hier werkte hij mee aan diverse Europese tours met onder andere Sasha Waltz, Ryan Djojokarso, Theo Clinkard, Sidi Larbi Cherkaoui en Michael Keegan-Dolan.

Voor Antonin is beweging de basis om te creëren, maar niet per sé het vertrekpunt. Zijn zelfgeschreven teksten staan vaak ten grondslag aan zijn werken waaruit een poëtische interpretatie van het lichaam ontstaat. In dialoog met zijn innerlijke wereld bevinden zijn ideeën zich ergens tussen virtuositeit en experiment en vloeit zijn maakproces bovendien door verschillende mediums.

Zijn eerste solo Ohboy! (2017) werd bewerkt tot een korte film en werd geselecteerd en bekroond door verschillende internationale filmfestivals. Zijn duet Finally a sign of life (2019) kreeg ook een eigen filmbewerking en werd geschoten in Museum Voorlinden. Zijn laatste film The Research Project: The Leftovers werd geselecteerd en vertoond tijdens Cinedans in 2022.

Sinds 2018 is Antonin huismaker bij Korzo. In die hoedanigheid maakte hij de stukken The Others (2018) en Finally a sign of life voor de Korzo-serie Here we live and now (edities van 2018 & 2019). In 2021 creëerde hij Huidhonger, een nieuw werk voor het gezelschap Conny Janssen Danst. Datzelfde jaar werd Antonin door Korzo en het Nederlands Dans Theater uitgenodigd om zijn eerste avondvullende voorstelling te maken: Glitter (2021). Hij werkte daarna ook aan het onderzoeksproject The Waves tijdens het Pioneer-project, opgericht door Jiri Pokony en ondersteund door de Omscholing Dansers en Korzo. In 2022 volgde een nieuwe avondvullende voorstelling met Ohgirl!, gecoproduceerd door het Nederlands Dans Theater.

Antonin Rioche by Astrid Boons

Finn Ronsdorf Grootgebracht in een klein dorpje in het Schwarzwald, ontdekt hij al jong dat er meer is dan het gedicteerde levenspad en dat je dat alleen maar in jezelf kunt vinden. Finns nummers plaatsen vraagtekens bij het concept van liefde gebaseerd op jaloezie en bezit.

Glitter - Photo: Alwin Poiana

Over Holland Dance Festival

Glitter is onderdeel van het Holland Dance Festival. Van 24 januari tot en met 17 februari 2024 worden voor de negentiende keer (inter)nationale dansvoorstellingen in Den Haag, Delft, Tilburg en Rotterdam gepresenteerd. Meer info: https://www.holland-dance.com

Credits

Director: Antonin Rioche
Performance:Ève-Marie Dalcourt, Toon Lobach, Grace Lyell, Finn Ronsdorf
Muziek: Finn Ronsdorf
Decorontwerp: Antonin Rioche
Lichtontwerp: Loes Schakenbos
Stylist: Jan-Jan Van Essche
Geluidsontwerp: Jorg Schellekens
Productie: Korzo & Nederlands Dans Theater

laden...