De keuze van Korzo & NDT

Antonin Rioche Ohgirl!

Sinds 2013 bundelen Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) de krachten om aanstormende dansmakers optimaal te begeleiden en een geschikt podium te bieden. Ieder jaar kiezen zij een choreograaf die zij ondersteunen om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan.

“Het beklemmende ‘Ohgirl!’ toont knap de schaduwkanten van een dansersbestaan.” – de Volkskrant ****

Over het programma

Vijf jaar na OhBoy! met een succesvolle tour in Belgie, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en eind vorig jaar in Nederland toont Antonin Rioche nu de vrouwelijke tegenhanger OhGirl! Deze voorstelling is voor 2022 De keuze van NDT & Korzo.

Wat gebeurt er als het gordijn valt, de schijnwerpers uit gaan, de camera stopt en de deur van het appartement achter ons sluit?

Ohgirl! is een reis, een intiem stuk over angst, onrust, en de last die we op onze schouders dragen. Een ervaring die je herinnert aan een tijd waarin je jezelf niet voldoende voelde. Ongerustheid is als een menselijk mechanisme die ons helpt te overleven, we zijn kwetsbaar geboren en de zorgen zijn bedoeld als onze superkrachten. Maar als we ons elke dag te veel zorgen maken, komt die ongerustheid naar boven en overschaduwt ons, waardoor onze dagelijkse stroom wordt geremd. Je voelt je in de problemen, onze gedachten stromen over, alles wordt luider van binnen, en het voelt als een innerlijke strijd, een gevecht tegen jezelf.

Antonin ziet het podium als een doek waarop de danser zich van dichtbij ontwikkelt, onder het oog van de toeschouwer. Het lichaam wordt door de ruimte geschilderd, doorkruist door verschillende kwaliteiten en emoties van het dagelijkse leven. We volgen haar denkproces en leven in haar dromen, maar voelen ook de druk van het dagelijkse leven dat haar aan de grond nagelt, worstelend om vooruit te komen. Ze voelt zich gevangen, ze is gevangen, op zoek naar een ontsnapping, een manier om te navigeren en de golven van emotie in haar te berijden.

Speelperiode

Seizoen 2022-2023 | 20 oktober  – 16 december 2022

Korzo, Den Haag
20, 21 okt

Lux, Nijmegen 
28 okt

De Goudse Schouwburg
17 nov

Kunstmin Dordrecht
19 nov

Schuur, Haarlem
02 dec

Verkadefabriek, Den Bosch
08 dec

Theater Bellevue, Amsterdam 
13 dec

Stadsschouwburg, Utrecht 
16 dec

Kijk voor tickets op Korzo.nl

Choreograaf

Antonin Rioche

Choreograaf nieuwe creatie HBO 4 + KCDE

Biografieën

Biografie: Antonin Rioche (1994, Angers) is altijd al een maker, verhalenverteller en bovenal liefhebber van hedendaagse beweging geweest. Ondanks zijn gebrek aan een klassieke training, besloot hij na de middelbare school zijn vervolgopleiding bij Ballet Junior de Genève te volgen. De dansschool legde een sterke basis en bereidde hem voor op het dansen bij gezelschappen zoals Olivier Dubois Company. Hier werkte hij mee aan diverse Europese tours met onder andere Sasha Waltz, Ryan Djojokarso, Theo Clinkard, Sidi Larbi Cherkaoui en Michael Keegan-Dolan.

Voor Antonin is beweging de basis om te creëren, maar niet per sé het vertrekpunt. Zijn zelfgeschreven teksten staan vaak ten grondslag aan zijn werken waaruit een poëtische interpretatie van het lichaam ontstaat. In dialoog met zijn innerlijke wereld bevinden zijn ideeën zich ergens tussen virtuositeit en experiment en vloeit zijn maakproces bovendien door verschillende mediums. Zo werd Antonin’s eerste solo Oh boy! uit 2017 verfilmd en won de film in 2019 awards voor Best International Film (Bestias Danzantes Dance Film Festival) en Best Dance Film (Muestra Movimiento Audiovisual).

Als huischoreograaf van het Korzo Theater maakte Antonin The Others, Finally a Sign of Life en Here We Live and Now (2018 en 2019). In 2021 ging Antonin’s eerste avondvullende voorstelling Glitter op uitnodiging van Korzo en het Nederlands Dans Theater in première tijdens het CaDance Festival.

Biografie: Arika Yamada (VS) is sinds het seizoen 2013/2014 lid van GöteborgsOperans Danskompani. Ze volgde een opleiding aan The Juilliard School en danste eerder bij Gallim Dance in NYC. Ze werkte bij Korzo Theater (Nederland) en Company XIV op Edinburgh Fringe Festival, met Barak Marshall en het Los Angeles Philharmonic.

Credits

Director: Antonin Rioche
Danser (Den Haag, Nijmegen, Haarlem, Den Bosch, Amsterdam): Arika Yamada
Danser (Gouda, Dordrecht, Utrecht): Adi Amit
Muziek: Lisa Harres
Kostuumontwerp: Jan-Jan van Esche
Video registratie en trailer: Tommy Pascal
Fotograaf campagnebeeld: Jim de Block
Fotograaf Repetiefoto’s: Alex Avgud

laden...