Bekijk de foto's

Dare to Say

NDT 2

Dare to Say

NDT 2
Alexander Ekman wereldpremière
Dimo Milev wereldpremière

Nederlands Dans Theater (NDT) presenteert met veel enthousiasme het tweede programma van het seizoen 2020-2021, uitgevoerd door NDT 2. Dare to Say brengt twee werken van onderscheidende makers. Alexander Ekman en Dimo Milev dagen de dansers van het tweede gezelschap uit door in hun nieuwe creaties met verschillende benaderingswijzen voor beweging en choreografie, aangepast aan de richtlijnen rondom COVID-19, aan de slag te gaan.

Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen die de Rijksoverheid tijdens de persconferentie van 13 oktober jl. heeft afgekondigd, hebben we in samenspraak met het Zuiderstrandtheater helaas moeten besluiten om de voorstellingen van Dare to Say op 6, 7 en 8 november af te gelasten. De voorstellingen kunnen niet worden verplaatst naar later dit seizoen en worden daarom definitief geannuleerd. De livestreams op 6,7 en 8 november gaan wel door!

Alle 24 voorstellingen

over het programma

Voormalig NDT 2-danser Alexander Ekman (Zweden, 1984) besloot zich na zijn eigen danscarrière uitsluitend te richten op choreografie, met zijn ingenieuze en percussieve benadering van beweging en speciale gave voor enscenering. Voor zijn choreografieën componeert Ekman vaak zelf de muziek en ontwikkelt hij het decor. Zijn laatste werk voor NDT, FIT, maakte hij voor NDT 2 in seizoen 2018-2019.
De choreograaf Dimo Milev (Bulgarije, 1976) heeft na een rijke carrière als danser bij verschillende gezelschappen waaronder Compañía Nacional de Danza in stukken van onder andere William Forsythe, Ohad Naharin en Hans van Manen een heel eigen choreografische stijl ontwikkeld. Zijn bewegingstaal is organisch en vaak gericht op en geworteld in nauwe intimiteit. Hij werkte eerder met NDT 2 voor Up & Coming Choreographers in 2019. Voor zijn stuk voor Dare to Say werkt Milev samen met componist Miguelangel Clerc Parada. Dit wordt zijn eerste creatie voor de reguliere programmering van NDT.

De avond wordt live muzikaal begeleid door musici van Het Balletorkest.

theatervoorstellingen en livestreams

De programma’s in het eerste deel van het seizoen (september tot december 2020) zijn aangepast aan de huidige maatregelen rond COVID-19. Alle repetities en optredens worden uitgevoerd volgens de gestelde richtlijnen. We ontvangen u graag weer in de theaterzalen, zij het in veel kleinere aantallen dan gebruikelijk om de anderhalve meter-maatregel voor iedereen te kunnen waarborgen; en online in onze digitale theaterzaal, via een livestream in uw eigen huiskamer. Voor beide mogelijkheden geldt dat allerminst sprake is van een verdunde theaterervaring. De dansers en ondersteunende teams stellen alles in het werk om uw bezoek aan één van onze theaters of online zo bijzonder en inspirerend mogelijk te maken. Zo bent u dat immers van ons gewend!

Kaarten voor deze livestreams kunt u bestellen voor €15,-. U ziet dan de volledige voorstelling live, in uw eigen huiskamer!

Meer info over de livestreams

Speelperiode

Seizoen 2020-2021
6 november t/m 19 december 2020

6, 7 & 8 november | 20:00
Zuiderstrandtheater, Den Haag

12 november | 20:00
Parktheater Eindhoven

14 november | 20:15
SPOT Groningen

17 november | 20:15
Theater De Maaspoort, Venlo

19 november | 20:00
Stadsschouwburg Nijmegen

21 november | 20:00
Wilminktheater Enschede
Let op: aangepast programma
Dimo Milev – wereldpremière
Edward Clug – mutual comfort
Marco Goecke – Midnight Raga

24 november | 20:15
Theaters Tilburg

27 & 28 november | 20:00
Zuiderstrandtheater, Den Haag

30 november, 1 & 2 december | 20:00
Internationaal Theater Amsterdam

8 december | 20:00
Theater aan het Vrijthof, Maastricht

10 december | 20:15
Stadsschouwburg Haarlem

12 december | 20:00
Schouwburg Amstelveen

13 december | 20:15
Flint, Amersfoort

16 december | 20:00
Stadsschouwburg Utrecht

17 december | 20:15
TAQA Theater de Vest, Alkmaar

19 december | 20:15
Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

Data livestreams: 6 nov, 7 nov, 8 nov
De eerste drie voorstellingen in het Zuiderstrandtheater worden live uitgezonden op de NDT website. 

In deze voorstelling

wereldpremière – ALEXANDER EKMAN

Alexander Ekman (Zweden) begon zijn carrière als choreograaf toen hij nog danste bij NDT 2. Eerder danste hij ook bij het Koninklijk Ballet van Zweden en het Cullberg Ballet. Voor NDT creëerde hij o.a. de internationale hit Cacti (2010, genomineerd voor de VSCD Zwaan Award 2010), Left Right Left Right (2012), Maybe Two (2013), Definitely Two (2013) en FIT (2018). Ekman is een wereldwijd veelgeprezen choreograaf en maakte werk voor vele andere gezelschappen waaronder het Göteberg Ballet en het Ballet de l’Ópera de Paris.

Ekman is immer doorwrocht in zijn aanpak. Hoe kort de titel ook klinkt, de implementatie van een concept neemt hij nooit lichtvaardig. Op het eerste oog zijn zijn voorstellingen licht van toon, maar tegelijkertijd zijn deze slim en meerlagig geconstrueerd.

Theaterkrant over FIT
wereldpremière – dimo milev

Dimo Milev (Bulgarije) studeerde aan de National Ballet School of Sofia. Hij danste bij verschillende dansgezelschappen, waaronder Compañia Nacional de Danza, werk van William Forsythe, Ohad Naharin, Hans van Manen, Mats Ek, Wim Vandekeybus en Jiří Kylián. Sinds 2009 werkt hij als freelance danser en choreograaf. In 2019 maakte Milev voor het eerst werk voor NDT 2 in Up & Coming Choreographers, genaamd Arpeggios, flowers and some manoeuvres. Dit seizoen creëert hij voor het eerst een wereldpremière voor de reguliere programmering van NDT 2.

Bestel

laden...