Bekijk de foto's

Dare to Say

NDT 2
Alexander Ekman Four Relations
Dimo Milev Fusions and some confusions

Naar aanleiding van de persconferentie op dinsdag 12 januari waarin de regering aankondigde dat de huidige lockdown (waarin de theaters gesloten zijn) minimaal t/m 9 februari wordt verlengd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben wij helaas moeten besluiten om de voorstellingen van Dare to Say in Den Haag, Nijmegen, Tilburg, Utrecht, Amsterdam, Amstelveen, Amersfoort en Haarlem definitief te annuleren. Had u al kaarten gekocht voor dit programma? Houdt u dan de berichtgeving van het desbetreffende theater in de gaten: zij zullen contact met u opnemen over afhandeling van uw tickets.

over het programma

Nederlands Dans Theater (NDT) presenteert met veel enthousiasme het tweede programma van het seizoen 2020-2021, uitgevoerd door NDT 2. Dare to Say brengt twee werken van onderscheidende makers. Alexander Ekman en Dimo Milev dagen de dansers van het tweede gezelschap uit door in hun nieuwe creaties met verschillende benaderingswijzen voor beweging en choreografie, aangepast aan de richtlijnen rondom COVID-19, aan de slag te gaan.

Voormalig NDT 2-danser Alexander Ekman (Zweden, 1984) besloot zich na zijn eigen danscarrière uitsluitend te richten op choreografie, met zijn ingenieuze en percussieve benadering van beweging en speciale gave voor enscenering. Voor zijn choreografieën componeert Ekman vaak zelf de muziek en ontwikkelt hij het decor. Zijn laatste werk voor NDT, FIT, maakte hij voor NDT 2 in seizoen 2018-2019.
De choreograaf Dimo Milev (Bulgarije, 1976) heeft na een rijke carrière als danser bij verschillende gezelschappen waaronder Compañía Nacional de Danza in stukken van onder andere William Forsythe, Ohad Naharin en Hans van Manen een heel eigen choreografische stijl ontwikkeld. Zijn bewegingstaal is organisch en vaak gericht op en geworteld in nauwe intimiteit. Hij werkte eerder met NDT 2 voor Up & Coming Choreographers in 2019. Voor zijn stuk voor Dare to Say werkt Milev samen met componist Miguelangel Clerc Parada. Dit wordt zijn eerste creatie voor de reguliere programmering van NDT en is getiteld Fusions and some confusions.

De avond wordt live muzikaal begeleid door musici van Het Balletorkest.

Let op: dit programma bevat enkele naaktbeelden.

In deze voorstelling

Four Relations -ALEXANDER EKMAN

“Four Relations is een nieuwe versie van het werk Maybe Two dat ik in 2013 maakte. Voor dit programma wilden we aanvankelijk het originele stuk opvoeren, maar de pandemie dwong ons om met slechts acht dansers te werken, dus dat bracht me ertoe om een ​​kleiner en intieme versie van het werk te maken. De intimiteit zal worden versterkt door het toegevoegde effect van de livestream; dankzij de verschillende camera’s komt het publiek dichter bij de dansers. Vanaf het begin was mijn belangrijkste inspiratie voor dit werk het huwelijk, de verschillende manieren waarop een dergelijk verbond vorm kan krijgen en hoe maatschappelijke regels dicteren wat het hoort te zijn en wat niet, dus besloot ik het werk rond vier relaties op te bouwen. De manier waarop we relaties koesteren, behandelen en uitvoeren, kan een overvloed aan vormen aannemen. Tijdens de repetities ontdekte ik dat ondanks de focus op deze veelzijdige vormen van verbinding, onze collectieve relatie met dans en beweging de gedeelde dimensie in het werk werd. Deze jonge dansers hebben met hun aanstekelijke energie de creatie op de mooiste manier beïnvloed en besmet. Ze brachten een luchtigheid aan het stuk dat nodig leek, net als jonge liefde vóór alle problemen.” – Alexander Ekman

Met vaste choreografenhand schetst Ekman de speelse lust en vervoering van een beginnende relatie.

NRC
Fusions and some confusions – dimo milev

Ma is de ruimte waarbinnen we bestaan, de ruimte waaruit we zijn ontstaan en waaruit we ons ontwikkelen – het begint als een betekenisloze ruimte – de betekenis moet door ons worden gecreëerd.” — Kiyoshi Matsumoto

Dimo Milev (Bulgarije) studeerde aan de National Ballet School of Sofia. Hij danste bij verschillende dansgezelschappen, waaronder Compañia Nacional de Danza, werk van William Forsythe, Ohad Naharin, Hans van Manen, Mats Ek, Wim Vandekeybus en Jiří Kylián. Sinds 2009 werkt hij als freelance danser en choreograaf. In 2019 maakte Milev voor het eerst werk voor NDT 2 in Up & Coming Choreographers, genaamd Arpeggios, flowers and some manoeuvres. Dit seizoen creëert hij voor het eerst een wereldpremière voor de reguliere programmering van NDT 2.

[Dimo Milevs] stuk doet denken aan de ruimte die wij mensen enerzijds moesten inleveren dit jaar – bewegingsvrijheid, vrijheid om te doen en laten wat je wilt – maar anderzijds ook de ruimte die daardoor bij sommige mensen is ontstaan.

Theaterkrant
laden...