The Statement

Vraag kosteloos de digibord-app The Statement aan!

Met deze app van Nederlands Dans Theater (NDT) leren kinderen spelenderwijs over moderne dans. Het dansstuk The Statement van choreografe Crystal Pite vormt de basis van de app. Bekijk en bespreek fragmenten uit de choreografie, beweeg mee met korte dansvideo’s en experimenteer met beeldfragmenten om zelf een dans te maken en daarna uit te voeren.

Ieder thema in de app kan bovendien worden afgesloten met een les die op creatieve wijze invulling geeft aan het thema burgerschap. Het lesmateriaal sluit onder andere aan bij kerndoelen 54 en 55 (SLO) en lessen over sociaal-emotionele vaardigheden.

Aanvragen

De The Statement-app is gemaakt voor leerkrachten van groep 7 en 8 en is kosteloos beschikbaar voor alle basisscholen en primair onderwijs koepelorganisaties.

Aanvragen is eenvoudig: vul het formulier volledig in en ontvang per omgaande een bevestiging met de inloggegevens, meer informatie en instructies.

Gebruik van de app

De app is beschikbaar via een recente webbrowser (bij voorkeur Chrome) en kan worden gebruikt op het digibord in de klas. De app is gemaakt om direct te gebruiken. Er is dus geen lesvoorbereiding nodig. Wil je je als leerkracht toch voorbereiden, dan vind je aanvullende tips en instructies in de app. Je hoeft voor de danslessen in de app niet naar een speellokaal of gymzaal, alle opdrachten kunnen in de klas uitgevoerd worden.

De opdrachten in de app zijn goed voor een project van meerdere weken, maar zijn ook als losse lessen in te zetten. Het lesmateriaal sluit onder andere aan bij kerndoelen 54 en 55 (SLO) en lessen over sociaal-emotionele vaardigheden.

Homepage The Statement app.

Over The Statement

De basis voor de derde NDT-app voor het primair onderwijs is de choreografie The Statement van choreografe Crystal Pite. The Statement, in 2016 gemaakt voor de dansers van NDT 1, is een choreografie voor vier dansers. Het decor wordt gevormd door een grote zwarte tafel. In de choreografie zijn snelle, stoere en acrobatische bewegingen te zien waarbij de dansers vier zakenmannen/vrouwen, of misschien ook wel politici, afbeelden.

The Statement licht vier karakters uit met elk een duidelijke eigen visie. Verwoede discussies, het sluiten van vriendschappen en het smeden van plannen vormen de leidraad voor deze stoere choreografie waarin bewegingen en expressieve, fysieke non-verbale communicatie samengaan met gesproken tekst.

“Ik word geïnspireerd door dingen die niet kunnen worden gemeten of begrepen. Wat mij interesseert is de menselijke geest en hoe we met elkaar in verbinding zijn.”

Crystal Pite, choregrafe 'The Statement'