Cacti App

Vraag kosteloos de Cacti App aan!

Met deze digibord-app van Nederlands Dans Theater (NDT) leren kinderen spelenderwijs over moderne dans. Het dansstuk Cacti van choreograaf Alexander Ekman vormt de basis van de app.

De kinderen bewegen mee met aanstekelijke dansvideo’s. Ze kijken samen naar videofragmenten uit Cacti en bespreken wat er is te zien aan de hand van kijkvragen. Ook verzinnen ze zelf dansbewegingen; door te spelen met animaties en fantasie-prikkelende opdrachten.

De Cacti App biedt niet alleen een introductie op moderne dans, maar vindt ook op creatieve wijze aansluiting bij de ontwikkelingsgebieden taal, muziek, ruimtelijke oriëntatie, sociale vaardigheden en motorische ontwikkeling.

 

Aanvragen

De Cacti App is voor leerkrachten van groep 1 en 2 en is kosteloos beschikbaar voor alle basisscholen en primair onderwijs koepelorganisaties.

Aanvragen is eenvoudig: vul het formulier volledig in en ontvang per omgaande een bevestiging met de inloggegevens, meer informatie en instructies.

De sfeer is heerlijk, de kinderen zijn blij als ze Cacti zien want ze weten dat de stoelen aan de kant gaan en dat er beweging gaat komen. Ze praten terug tegen Cacti dus de taal die Cacti gebruikt is op niveau van de kinderen. 4-5-6 jarige hebben veel aan de visuals en doen graag de dansers na.

Juf Nicole Hoenselaar van Aloysius school Maasland

Gebruik van de app

De app is beschikbaar via een recente webbrowser (bij voorkeur Chrome) en kan worden gebruikt op het digibord in de klas. De app is gemaakt om direct te gebruiken. Er is dus geen lesvoorbereiding nodig. Wil je je als leerkracht toch voorbereiden, dan vind je aanvullende tips en instructies in de app. Je hoeft voor de danslessen in de app niet naar een speellokaal of gymzaal, alle opdrachten kunnen in de klas uitgevoerd worden.

De opdrachten in de app zijn goed voor een project van meerdere weken, maar zijn ook als losse lessen in te zetten.

Introductiescherm uit de Cacti App

Over Cacti

De basis voor de vierde NDT-app voor het primair onderwijs is de choreografie Cacti van choreograaf Alexander Ekman. Met Cacti, gemaakt in 2010 daagt Ekman de toeschouwer op vermakelijke wijze uit om te reflecteren op moderne dans als hogere kunstvorm.

Zestien dansers bewegen zich, ogenschijnlijk gevangen, op grote witte tegels. Ze rennen, vallen, spartelen en proberen te ontsnappen aan hun onzichtbare gevangenis. Uiteindelijk weten zij allen een cactus te bemachtigen. Maar wat betekent dat allemaal?