TOUR DUITSLAND

NDT 1

Kies hieronder een datum en locatie en klik direct door naar de website van het theater om tickets te bestellen!

DO23/11Theater im Pfalzbau
Ludwigshafen
19:30

“Vijf minuten van de voorstelling is voldoende om er zeker van te zijn: dit gezelschap is een van de zeven wonderen in de wereld van de dans”

- Le Figaro over NDT 1

“Flitsend, virtuoos en met een ruim reservoir aan melancholie.”

- Theaterkrant over NDT 1


Paul Lightfoot
Sol León
Marco Goecke
Edward Clug

In deze voorstelling:

Proof - Edward Clug
“Voor mij zijn deze woorden treffend, vredig en tegelijkertijd geheel onwillekeurig... Radiohead is niet zomaar mijn favoriete band; zij belichamen een andere kant van mij. Als ik naar hen luister voelt het alsof ik een ‘zelf ’ ontdek die ik nog niet ken. Dit is de tweede keer dat ik met muziek van Radiohead werk na Radio and Juliet in 2005. Toen bracht ik Shakespeare’s klassieker en de muziek samen. Dit keer gebruik ik een aantal nummers van hun meest recente albums om ervaringen uit heden en verleden samen te brengen in een melancholische en utopische sfeer.
Ik deelde een diepe intimiteit met de dansers en werd een van hen. Onze gedachten over het werk, elk met een eigen oorsprong, creëerden ruimte voor het ontstaan van een nieuw werk.” - Edward Clug

Proof - Edward Clug

Shutters Shut - Sol León & Paul Lightfoot
Shutters Shut (2003) is een bijzondere dans, waarin de dansers in vier minuten met een eigen gebarentaal de woorden overdragen van Gertrude Stein, die haar gedicht If I told him op een originele manier voordraagt. Juist het ongebruikelijke van het gesproken woord in plaats van de muziek maakt het stuk interessant. De gebarentaal vloeit voelbaar samen met het gedicht en u wordt meegesleept in de schoonheid hiervan.

Shutters Shut -  Sol León & Paul Lightfoot

Stop-Motion - Sol León & Paul Lightfoot
Stop-Motion werd gemaakt door de huischoreografen voor het NDT 1 repertoire en ging op 29 januari 2014 in première in Den Haag. Op melancholische muziek van Max Richter tonen zeven dansers een proces van afscheid en transformatie. Zo vluchtig als het stof sieren ze het podium als spoken of geesten; ze lichten op en doven weer uit. Op deze manier laat Stop-Motion zien hoe het verleden en de toekomst samen kunnen opgaan in het heden. Dit wordt versterkt door enorme
schermen met vertraagde videoprojecties, waarop onder andere hun dochter Saura te zien is.

Stop-Motion - Sol León & Paul Lightfoot

Woke up Blind - Marco Goecke
De nummers You and I en The way young lovers do van Jeff Buckley, die op tragische wijze en jonge leeftijd stierf, hebben op verschillende manieren met liefde te maken: Het eerste nummer is langzaam, met lange uithalen in de zang; het tweede heeft een snelle, bijna hectische gitaarbegeleiding. Beide nummers vormen de basis voor de nieuwste choreografie van Marco Goecke's Woke up Blind. De twee vrouwelijke en vijf mannelijke dansers worden een akoestische wereld ingetrokken waarin ze uitblinken in hun strijd met Buckley’s vocale kracht en zijn hectische gitaarklanken. Als jonge geliefden storten zij zich op wat er gebeurt, louter gedreven door verlangen, ongeacht de gevolgen. Goecke slaagt er met zijn pure, zeer complexe bewegingen wederom in om door te dringen tot het diepste van de menselijke emotie.

Woke up Blind - Marco Goecke