SYMBOLEN

NDT 2

3 november - 22 december 2016
In het teken van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch en zijn 500-jarig jubileum, toont dit NDT 2 programma een triptiek van balletten geïnspireerd op de schilderkunst van Bosch en zijn uitvoerig gebruik van symboliek.

NDT biedt opkomend choreograaf Jiří Pokorný de kans nieuw werk te creëren voor het tweede gezelschap. Als jonge choreograaf staat Pokorný al bekend om het scheppen van omvangrijke droomwerelden. Dit programma toont tevens Some Other Time (2014) van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, een ballet waarin zwarte decorstukken de illusie wekken over het podium te zweven. De avond sluit af met Out of Breath (2002) van gastchoreograaf Johan Inger. Dit sterk symbolische stuk is gecentreerd rond een golvende witte muur, die als een fort uit de grond lijkt op te doemen.

Dit programma is een co-productie met Jheronimus Bosch 500.

Interview - Jiří Pokorny is inspired by famous Dutch painter Hieronymus Bosch

Kies hieronder een datum en locatie en klik direct door naar de website van het theater om tickets te bestellen!

DO22/12De Harmonie
Leeuwarden
20:15

“De jonge dansers van NDT 2 brengen met ‘Symbolen’ een ode aan Jheronimus Bosch. Met drie uiteenlopende werken komt de verbeelding aan de macht."

-Jalta.nl over het programma Symbolen

“Het stuk, met over het toneel meebewegende decorstukken, ontroert door zijn aaneenschakeling van momenten van herinneringen die even daar zijn, maar dan weer vervliegen. Het is de herkenbaarheid die niet alleen de concentratie weet vast te houden, maar ook even het gejaagde innerlijk tot rust brengt."

- Noord- Hollands Dagblad over Some Other Time

“De dansers (op sokken) voelen zich overduidelijk senang bij het ogenschijnlijk losse materiaal, dat soms doet denken aan de stijl van Crystal Pite, bij wie Pokorný ook danste. Zoals altijd bij NDT verbluffen ze met hun uitvoering: terloops maar haarscherp."

- de Volkskrant over Humpback Runner****

“Het rijke dansidioom van Inger maakt Out of Breath tot een voorstelling waarmee Symbolen tot een indringend einde komt."

-Noord-Hollands Dagblad over Out of Breath


Jiří Pokorný
Paul Lightfoot
Sol León
Johan Inger

In deze voorstelling:

Humpback Runner (wereldpremière) - Jiří Pokorný
Voormalig NDT 1 danser Jiří Pokorný maakte zijn debuut als choreograaf in het Korzo/NDT programma Up & Coming Choreographers met het verrassende Doze. In de reguliere programmering trok hij met het werk Honeydew Hunt voor Symphysis  van NDT 2 zijn debuut.

"Hoewel het oeuvre van Jheronimus Bosch uit schilderijen bestaat, zie ik zijn werk voornamelijk als een reizende tijd op doek. De door hem gecreëerde landschappen tonen mijns inziens beweging in diverse scenes. Dit is vooral zichtbaar in zijn drieluiken die openen als een boek en in alle mogelijke richtingen kunnen worden ‘gelezen’. Dat element inspireerde mij om na te denken over beweging in het algemeen; een eindeloze stroming van tijd en ruimte."

Assistant to the choreographer: Nancy Euverink
Music: New composition by Yukari Sawaki performed by Carol Ann
McGowan Hayden Calnin:Introduction; Nothingness Joanna Newsom: Does
Not Suffice Biosphere: Transit, Field
Set and costumers: Jiří Pokorný
Light: Loes Schakenbos
Duration: 25 minutes

Humpback Runner - Jiří Pokorný

Rehearsal Jiri Pokorny

Some Other Time (2014) - Sol León & Paul Lightfoot

Some Other Time ging in première tijdens de jubileumvoorstelling 25 Years León & Lightfoot. Een witte vloer en zwarte decor stukken die over het podium lijken te drijven, benadrukken het contrast tussen het gevoel van verdrukking en bevrijding dat de dansers scherp laten zien in dit ballet. Allemaal gekleed in zwart en met een grote variatie van pas de deux en solos, is Some Other Time een buitengewone oefening voor de NDT 2 dansers in de emotionele danstaal, die zo karakteristiek is voor choreografen Sol León en Paul Lightfoot.

Choreografie, Kostuums, Décor: Sol León & Paul Lightfoot
Muziek: Max Richter: Thermodynamics; I was just thinking; Broken Symmetries For Y; When the Northern Lights / Jasper and Louise; A Sudden Manhattan of The Mind; This Picture of Us. P.; Found Song For P.; H Thinks a Journey; Lullaby From The Westcoast Sleepers; So Long Orpheus; Mercy (Violin by Hilary Hahn & Piano by Cory Smythe)
Licht: Tom Bevoort
Duur van de performance: 24 minuten

Some Other Time - Sol León & Paul Lightfoot

Out of Breath (2002) - Johan Inger

Out of Breath van Johan Inger is gecreëerd gedurende een turbulente fase in het leven van de choreograaf. Op dat moment maakte de geboorte van zijn dochter hem op brutale wijze bewust van het feit dat het leven extreem breekbaar kan zijn vanaf het begin. Het stuk gaat over hoe de dood altijd op de loer ligt, hoe we dat onderdeel van ons leven proberen te vergeten en ook over hoe angst constant vermeden wordt door de dynamiek van het leven.

Choreography: Johan Inger
Set and Costume: Mylla Ek
Lights: Ellen Ruge
Music: Jacob ter Veldhuis, Lajko Felix

 

 

Out of Breath - Johan Inger

Rehearsal Out of Breath - Johan Inger

Beluister de Spotify Playlist: