SUM THOUGHTS

NDT 2

8 maart - 12 mei 2018
In dit NDT 2 programma worden de jonge dansers blootgesteld aan een lexicon van danstalen. Voormalig NDT-danser Marina Mascarell maakt haar allereerste creatie voor het gezelschap. De avond toont tevens een wereldpremière van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. Naast de twee nieuwe werken voert NDT 2 Short Cut (1999) van grootmeester Hans van Manen en Edward Clug's mutual comfort (2015) ten tonele. Sum Thoughts wordt daarmee een rijke schakering van lyrisch tot experimenteel werk door nieuw en gevestigd talent.

Met live begeleiding van musici van:

Kies hieronder een datum en locatie en klik direct door naar de website van het theater om tickets te bestellen!

ZA12/05Parkstad Limburg Theaters
Heerlen
20:00

"Moeiteloos vouwen de dansers hun knieën naar binnen en laten ze hun torso onduleren, of razen ze door een snel allegro van Bach, grimassend en gebarend, om soms plots tot stilstand te komen."

- NRC *** over Subtle Dust

"Subtle Dust vormt tezamen met Short Cut de juweeltjes op dit jubileumprogramma."

- Leidsch Dagblad

Inleiding bij de voorstelling

Voorafgaand aan de voorstellingen in het Zuiderstrandtheater in Den Haag kunt u, op vertoon van uw toegangskaart, een gratis toegankelijke inleiding bijwonen.

Maak persoonlijk kennis met ons gezelschap en kom zo meer te weten over de voorstelling!

U bent van harte welkom van 19.00-19.30 u in de bovenfoyer van het Zuiderstrandtheater.

40 JAAR NDT 2

Het tweede gezelschap bestaat 40 jaar! Vanaf de première van Sum Thoughts vieren we dit jubileum op onze Facebookpagina. Maar liefst 40 dagen lang doen we een greep in ons rijke archief en presenteren we de geschiedenis aan de hand van foto's, affiches en video's. Lees meer


Hans van Manen
Paul Lightfoot
Sol León
Edward Clug
Marina Mascarell

In deze voorstelling:

A hefty flood - Marina Mascarell (wereldpremière)
Poëtische en beeldend weet Marina Mascarell haar maatschappelijke betrokkenheid in dans te vertalen. Als choreograaf is Mascarell sinds zes jaar actief bij Korzo producties.

"De dansers hebben hun wensen met me gedeeld, hun dromen, de rollen die ze spelen of zouden wíllen spelen. Met die persoonlijke verhalen in gedachten creëerden wij dit werk, een wereld van verlangens. Zoals La Agrado zegt in All about my mother van Pedro Almodóvar: 'Hoe meer je lijkt op waar je van droomde, hoe authentieker je bent’.”
– Marina Mascarell

In co-creation with the dancers
Assistant to the choreographer: Nina Botkay
Music: Composed by Iras Fajro (AKA Yamila Ríos)
Light: Loes Schakenbos
Costumes: Daphna Munz
Decor: Marina Mascarell
Text: Tess Voelker, Boston Gallacher, Marina Mascarell

A hefty flood - Marina Mascarell

Subtle Dust - Sol León & Paul Lightfoot (wereldpremière)
Sinds hun eerste creatie voor NDT 2 in 1989 maakten Sol León en Paul Lightfoot ruim vijftig choreografieën voor het gezelschap. Sum Thoughts toont wederom een wereldpremière van het vermaarde choreografenduo. 

Assistants to the choreographers:
Nancy Euverink, Rupert Tookey
Music: Johann Sebastian Bach: Cantata #12, Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen - BWV 12; Cantata #150, Nach Dir, Herr, Verlanget, Mich - Sinfonia - BWV 150; Toccata in C Minor - BWV 911; Prelude & Fugue in D Minor - BWV 851: arrangeur Alexander Raskatov Cantata #152, Tritt Auf Die Glaubensbahn - Concerto - BWV 152; Violin Concerto #2 In E. Adagio - BWV 1042-2; Bach Goldberg Variations Aria - BWV 988: arrangeur Victor Kissine,  Sleep Whales by Nature Sounds
Light:Tom Bevoort
Video work: Sol León, Paul Lightfoot, Rahi Rezvani
Costumes: Joke Visser, Hermien Hollander
Decor: Sol León & Paul Lightfoot
World premiere: March 8, 2018 Zuiderstrandtheater The Hague
Duration: 28 minutes

Subtle Dust - Sol León & Paul Lightfoot

mutual comfort - Edward Clug
Edward Clugs choreografie is gedetailleerd en scherp gedefinieerd. Zijn meest onderscheidende bewegingskenmerk is de ‘stuiptrekking’ waarin lichamen nerveuze en korte bewegingen maken die kunnen worden geïnterpreteerd als een bepaalde vorm van interpunctie; een erkenning van het ritme. Als choreograaf is Clug geïnteresseerd in het benadrukken van de individuele ervaring door middel van een frisse aanpak. Zijn werk neigt daardoor naar het benadrukken van een persoonlijke ervaring die voortkomt uit het proces van de creatie, dat wordt geleid door het onderstrepen van menselijke tegenstellingen met verrassende momenten van schoonheid en spontane ironie tot gevolg.

mutual comfort - Edward Clug

Short Cut - Hans van Manen
'Voor deze choreografie was ik eigenlijk op zoek naar één lang adagio. Toen ik bij toeval in de auto deze strijkkwartetten van Jacob ter Veldhuis hoorde, was ik buitengewoon verrast. Ik werd getroffen door de tonaliteit, door het poëtische in de muziek en door het stuwende ritme. Ritme is immers, zoals Balanchine ooit zei, de bodem van de danskunst. De aantrekkingskracht van dit ballet is op de grond. Er wordt weinig in gelift. Alles is naar de grond toe gericht. De choreografie plakt aan de grond. Voor mijn gevoel sluit dat precies aan bij wat Jacob ter Veldhuis in zijn muziek doet.'

Hans van Manen

Short Cut - Hans van Manen

De muziek van de voorstelling
We hebben een afspeellijst voor u samengesteld met de muziek. U kunt de nummers beluisteren op Spotify en Youtube.