STRAIGHT AROUND

NDT 2

In een combinatie van oud en nieuw, van modern klassiek tot mysterieus en verleidelijk laat Straight Around een combinatie van werken zien die de enorme artistieke reikwijdte van de NDT 2 dansers voor het voetlicht brengen.

Grootmeester Hans van Manen danste bij NDT van 1960 tot 1963 en gold vanaf 1961 als mede-artistiek leider van het gezelschap tot aan zijn vertrek in 1971. In deze periode bloeide Van Manen op tot choreograaf met een ongekende (inter)nationale uitstraling. Roemeense choreograaf Edward Clug is de directeur van het Slovene National Maribor Theatre in Maribor, Slovenië. In seizoen 2014/2015 creëerde hij voor het eerst een stuk voor NDT 2. Het Israelische duo Sharon Eyal en Gai Behar maakt na het succes van Sara in 2013 wederom nieuw werk voor NDT 2.

Straight Around is te zien in Den Haag (première Theater aan het Spui), Lelystad, Enschede, Leiden, Tilburg, Zaandam, Zwolle, Venlo, Drachten, Dordrecht, Haarlem, Amersfoort, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam.

De voorstellingen in Den Haag waren onderdeel van het Holland Dance Festival

“Indrukwekkend mysterieus is danseres Alice Godfrey in de wereldpremiere van het hippe Israelische duo sharon Eyal & Gai Behar. (…) Haar bleke gezicht en ijle bewegingen ogen haast tragisch, als een breekbare, hippende kraanvogel met geknakte polsjes.”

- de Volkskrant, over FEELINGS

“Twee mannen zoeken schuchter en liefdevol elkaars hand, verwijzend naar de titel. Dat mag in deze tijden van oplevend rumoer over seksuele geaardheid misschien wel weer een statement heten.”

- de Volkskrant ****, over Handman

“Het tweede werk van Van Manen, Solo, is een vreugdevolle manifestatie van mannelijke kracht en virtuositeit.”

- Cultureel persbureau, over Solo


In deze voorstelling:

FEELINGS (wereldpremière) - Sharon Eyal & Gai Behar
Makers Sharon Eyal en Gai Behar zijn, samen met musicus Ori Lichtik, sinds jaren een innovatief trio in de hedendaagse danswereld. Hun multidisciplinaire insteek leidt tot creaties waarin beweging, muziek en licht een gelijkwaardige rol spelen, waarmee de makers erin slagen erin de grenzen van ‘traditionele’ hedendaagse dans te overschrijden. Met hun werk scheppen Eyal en Behar werelden waarin lichamelijkheid ritualistische, hypnotiserende en uiterst indrukwekkende vormen aanneemt.

Assistant to the choreographers: Rebecca Hytting
Repetitors: Nancy Euverink, Peter Chu
Music: New composition by Ori Lichtik
Decor: Sharon Eyal & Gai Behar
Costumes: Sharon Eyal & Gai Behar
Light:Tom Visser
Duration: 15 min   


Handman (wereldpremière) - Edward Clug
Handman neemt u mee op een reis die u buiten de gebaande paden voert. Korte ontmoetingen ontvouwen zich tussen man en vrouw, vrouwen en vrouwen, vrouwen en mannen, mannen en mannen en man en Handman. De titel verwijst naar een specifiek moment in het stuk, dat mogelijk onopgemerkt aan u voorbij gaat. De danssituaties zijn sterk geïnspireerd op de muzikale compositie van Milko Lazar en door de ervaringen die we deelden met de dansers tijdens het creatieproces van dit stuk.

Music: Milko Lazar: Piano and Drums (2015) Performers: Milko Lazar - piano, Stefan Betko –
drums. Justin Hurwitz & Tim Simonec: Dismissed; Drum & Drone    
Composed and recorded in 2015 - Commissioned by NDT       
Decor and costumes: Edward Clug
Light:Tom Visser
Duration: 20 min   


Solo - Hans van Manen
Hans van Manen creëerde Solo voor NDT 2 in 1997. Met dit zeven minuten durende ballet, dat in hoog tempo wordt gedanst op Johann Sebastian Bach’s vioolpartita, maakte Van Manen een stuk voor drie mannelijke dansers die samen één personage portretteren. Omdat de snelheid van de beweging uitzonderlijk hoge eisen stelt en een buitengewone timing vergt, kan het ballet alleen worden uitgevoerd door de dansers om de beurt te laten dansen.

Staged by: Mea Venema
Music: Johann Sebastian Bach: Partita nr. 1 voor viool solo in d mineur (Corrente en Double) (presto) (BWV 1002) - violist: Sigiswald Kuijken
Decor and costumes: Keso Dekker
Light: Joop Caboort
Duration: 7 minutes


Two - Hans van Manen
In Two vinden twee partners letterlijk en figuurlijk steun en tegenwicht bij elkaar. Hun verhouding wordt gekenmerkt door respekt en acceptatie. Maar ook aanvaarding van het noodlot speelt in dit ballet een rol.

Staged by: Mea Venema
Music: Ferruccio Busoni: Berceuse élégiaque opus 42, BV 252a (1909)
Decor and costumes: Keso Dekker
Light: Joop Caboort
Duration:8 min

FEELINGS - Sharon Eyal & Gai Behar

Rehearsal Proof - Edward Clug

Solo - Hans van Manen