Start Again

NDT 1

Start Again verenigt twee krachtige choreografenduo's, Gabriela Carrizo en Franck Chartier, en Sol León en Paul Lightfoot. In hun geheel eigen en intrinsieke danstaal, delen ze een gemeenschappelijke drang tot het nemen van artistieke risico’s met een voorkeur voor interdisciplinaire dans die leunt op theatrale elementen.

In dit programma wordt Stop-Motion (2014) gedanst van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot en het krachtige The missing door van Gabriela Carrizo. Er is tevens nieuw werk te zien van Franck Chartier (samen met Carrizo oprichter van Peeping Tom), speciaal voor deze gelegenheid gecreëerd


Start Again komt dit seizoen naar Den Haag (première in het Zuiderstrandtheater), Breda, Eindhoven, Amsterdam, Tilburg, Maastricht, Venlo, en Rotterdam.

“Sterk staaltje surrealistische danshorror bij NDT 1"

- de Volkskrant, over het programma Start Again ****

“Fenomenale beheersing in krachtige seizoensopener"

- Theaterkrant, over het programma Start Again ****

“NDT opent met ’mindfucking’ programma"

- Haarlems Dagblad, over het programma Start Again

“Waan en werkelijkheid, heden, verleden en toekomst van verschillende personages slingeren om elkaar heen. (...) De sfeer heeft iets van de vermaarde televisieserie Twin Peaks, even absurd, onheilspellend en oogstrelend."

- NRC Handelsblad, over The lost room *****

“Een surreële thriller waarbij Twin Peaks kleutertelevisie is."

- Trouw, over The Missing door(2013)

“Van een verbijsterende schoonheid”

- HDC, over Stop-Motion

In deze voorstelling:

The lost room (wereldpremière)- Franck Chartier

Choreograaf Franck Chartier (1967, Frankrijk) richtte in 2000 het Brusselse collectief Peeping Tom op, samen met Gabriela Carrizo. Sindsdien is Peeping Tom uitgegroeid tot een nationaal en internationaal gewaardeerd danstheatergezelschap. In seizoen 2015/2016 debuteert Chartier bij NDT met nieuw werk voor het NDT 1 programma Start Again.

The missing door - Gabriela Carrizo
Door fantasie en werkelijkheid met elkaar te vervlechten, toont Carrizo in deze creatie twee parallelle dimensies. We zijn getuige van de laatste minuten van een leven, die zich afspelen in het schemergebied tussen leven en dood. De stervende man probeert angstig de weg door het fijnmazige doolhof van zijn gedachten te vinden. Terwijl soundscapes van alledaagse geluiden veranderen in verloren ritmes, voert de man een eenzaam gevecht met tijd, ruimte en diegenen die afwezig zijn.

Rehearsal World premiere Franck Chartier

The missing door - Gabriela Carrizo

Stop-motion - León & Lightfoot
Stop-Motion maakten huischoreografen León & Lightfoot voor het repertoire van NDT1. Het ballet ging in première op 29 januari, 2014 in Programma III. Op melancholische muziek van Max Richter verbeelden zeven dansers een proces van afscheid en transformatie. Dit wordt versterkt door enorme schermen met vertraagde videoprojecties, waarop onder andere hun dochter Saura is te zien.

Luister naar de Spotify playlist

Stop-motion - León & Lightfoot
(Slowmotion video: Rahi Rezvani)

Stop-Motion - Sol León & Paul Lightfoot