SOMOS

NDT 1

Somos, ‘Wij zijn’ in het Spaans, brengt beide associate choreographers en beide huischoreografen van NDT in één avond samen: Crystal Pite, Marco Goecke, Sol León en Paul Lightfoot. In hun geheel eigen stijl demonstreren zij de verstrekkende veelzijdigheid van de NDT 1 dansers.

Sinds 2008 is Pite als associate choreographer aan NDT verbonden. Ze is tevens associate artist bij het Sadler’s Wells Theatre in Londen en richtte in 2002 haar eigen gezelschap op: Kidd Pivot. Marco Goecke is sinds 2014 associate choreographer van NDT. Hij creëerde werken voor onder andere het Royal Swedish Ballet en sinds tien jaar werkzaam als huischoreograaf voor het Stuttgart ballet sinds 2005.

Huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot tonen twee toonaangevende creaties van respectievelijk acht en negen jaar geleden: Same Difference (2007) en Shoot the Moon (2006).

Somos is te zien in Den Haag (première), Utrecht, Eindhoven, Leeuwarden, Nijmegen, Heerlen, Enschede en Amsterdam.

In Den Haag en Amsterdam zullen de balletten Same Difference en Shoot the Moon live worden begeleid door Het Balletorkest.

De voorstellingen in Den Haag waren onderdeel van het Holland Dance Festival

“De dansers van de topgroep van het Nederlands Dans Theater laten met hun schier onmogelijke fysieke expressie zien waarom ze tot de beste van de wereld behoren.”

- de Volkskrant, over Somos *****

“Het is verbazingwekkend te ervaren waartoe het menselijk lichaam in staat is. En die complexiteit van bewegen maakt de dansers bijna onmenselijk.”

- Leidsch Dagblad, over Woke up Blind

“Het kwartet heeft alles in zich een dansklassieker te worden, een moderne opvolger van de historische Groene Tafel van Kurt Jooss.”

- de Volkskrant, over The Statement


In deze voorstelling:

Woke up Blind (wereldpremière) - Marco Goecke

De nummers You and I en The way young lovers do van Jeff Buckley, die op tragische wijze en jonge leeftijd stierf, hebben op verschillende manieren met liefde te maken: Het eerste nummer is langzaam, met lange uithalen in de zang; het tweede heeft een snelle, bijna hectische gitaarbegeleiding. Beide nummers vormen de basis voor de nieuwste choreografie van Marco Goecke's Woke up Blind. De twee vrouwelijke en vijf mannelijke dansers worden een akoestische wereld ingetrokken waarin ze uitblinken in hun strijd met Buckley’s vocale kracht en zijn hectische gitaarklanken. Als jonge geliefden storten zij zich op wat er gebeurt, louter gedreven door verlangen, ongeacht de gevolgen. Goecke slaagt er met zijn pure, zeer complexe bewegingen wederom in om door te dringen tot het diepste van de menselijke emotie.

Dramaturge: Nadja Kadel
Assistant to the choreographer: Hedda Twiehaus
Music: Jeff Buckley - You and I | The way young lovers do
Light: Udo Haberland
Decor and costumes: Marco Goecke
Duration: 15 minutes

The Statement (wereldpremière) - Crystal Pite

Assistant to the choreographer: Ander Zabala
Light: Tom Visser
Decor: Jay Gower Taylor
Costumes: Crystal Pite, Joke Visser
Music: new composition by Owen Belton
Playwright: Jonathon Young
Vocal performance: Meg Roe, Colleen Wheeler, Andrew Wheeler, Jonathon Young
Duration: 19 minutes

Woke up Blind - Marco Goecke

I New Then - Johan Inger

Same difference - León & Lightfoot
Same Difference is een theatraal stuk van Sol León en Paul Lightfoot, waarin dans communiceert op zowel een symbolische alsook een letterlijke manier. Het ballet werd geïnspireerd door de chaotische invloed dat het ego heeft op het individu, en hoe gemakkelijk men daarvan afstand kan doen. Same Difference sleept je mee in een surrealistische wereld op muziek van Philip Glass.

Wereldpremiere: 8 november 2007, Lucent Danstheater, Den Haag.
Music: Philip Glass, uit Symphony nr. 3 [1995], Movement III; uit String Quartet nr. 5 [1991], Movement IV
Light: Tom Bevoort
Decor and costumes: Sol León & Paul Lightfoot
Realization: Joke Visser & Hermien Hollander
Duration: 25 minutes

Video: Same Difference -Leon & Lightfoot

Shoot the moon - León & Lightfoot
In Shoot the Moon krijgt u een kijkje in de liefdeslevens van verschillende paren. Draaiende muren met opvallend zwart-wit behang creëren drie afzonderlijke kamers met elk zijn eigen liefdesverhaal. De deur naar de andere kamer lijkt altijd open te staan en door het raam lonkt een nieuwe wereld. Shoot the Moon won de Zwaan, de VSCD dansprijs voor beste dansproductie 2005/2006.

Wereldpremiere: 27 april 2006
Music: Philip Glass Movement II uit Tirol Concerto voor piano en orkest
Staged by: Anders Hellstrom
Light: Tom Bevoort
Decor and costumes: Sol León & Paul Lightfoot
Realization: Joke Visser & Hermien Hollander
Duration: 23 minutes

Shoot the Moon - León & Lightfoot