SOMETIMES, I WONDER

Jiří Kylián

NDT 1
6 – 23 februari 2020
Den Haag (uitverkocht), Rotterdam

AGENDA EN TICKETS

Over de voorstelling
Het vieren van zestig jaar NDT zonder Kyliáns werk is simpelweg onmogelijk. Sometimes, I wonder is een avond volledig opgedragen aan één van de meest diepzinnige, toonaangevende kunstenaars uit NDT’s geschiedenis, wiens creatieve visies het gezelschap naar ongekende hoogte hebben gebracht.
Bella Figura (1995), één van de klassiekers op het repertoire van NDT, wordt beschouwd als een meesterwerk van Kylián. In Claude Pascal (2002) vertellen vier dansers aan de hand van groteske gebaren en surrealistische teksten een familiegeschiedenis, tegen een achtergrond van enorme spiegeldeuren. Vanishing Twin (2008) staat symbool voor eindigheid, onderdrukte gevoelens en de duistere kant van de mens die velen van ons met zich mee dragen, maar liever niet kenbaar maken.

Volgorde v.h. programma (onder voorbehoud):

Vanishing Twin
Claude Pascal
Bella Figura


Pauze: 2
Verwachte eindtijd: 22.15 uur

De voorstellingen (6,7 en 8 februari) in het Zuiderstrandtheater Den Haag zijn onderdeel van Holland Dance Festival.


Recensies

"Het komt niet vaak voor dat een toeschouwer na een nieuw ballet nog maar één wens heeft: het nog een keer zien."

- De Telegraaf (1995) over Bella Figura

"Dit recentere werk van Jiří Kylián is doorregen van bovenaards kunstenaarschap."

- Trouw over Claude Pascal

"Alleen een grootmeester als Kylián kan zoiets onvoorstelbaars als (on)eindigheid zo tastbaar maken. En alleen een dansensemble als NDT weet dit zo dicht op de huid van het publiek te brengen."

- Trouw over Vanishing Twin


Agenda en tickets

ZO23/02Nieuwe Luxor Theater
Rotterdam
20:00

Choreografen

Jiří Kylián

In de voorstelling

Bella Figura - Jiří Kylián
Bella Figura (1995) wordt beschouwd als een meesterwerk waarin Kylián het podium deconstrueerde met theatrale elementen als metafoor.

Claude Pascal - Jiří Kylián
Less is more and more is less. In Claude Pascal (2002) vertellen vier dansers aan de hand van groteske gebaren en surrealistische teksten een familiegeschiedenis. Tegen een achtergrond van enorme spiegeldeuren poneren zij filosofische stellingen. Dit theaterspel omlijst drie tijdloze, beeldschone duetten, waarin energieke bewegingen subtiel vertraagd worden tot bijna stilstaande beelden.

Vanishing Twin - Jiří Kylián
Voor Vanishing Twin (2008) liet Kylian zich inspireren door het gelijknamige medische fenomeen waarbij tijdens de zwangerschap van een tweeling de ene foetus de andere verdringt, totdat deze compleet verdwijnt. Het ballet staat symbool voor eindigheid, onderdrukte gevoelens en de duistere kant die we allemaal hebben, maar liever niet laten zien. Vanishing Twin werd genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2008’.

Playlists & Podcasts

AGENDA EN TICKETS