SOIR HISTORIQUE

NDT 1
29 november – 21 december 2019
Den Haag, Amsterdam, Tilburg, Nijmegen, Heerlen

Volgorde programma:

The missing door - Gabriela Carrizo
-pauze-
Situation - Hans van Manen
-pauze-
APERTURE - Edward Clug

Verwachte duur voorstelling: 2 uur en 15 minuten


Over de voorstelling
In Soir Historique wordt het concept van de kamer als dansthema geponeerd, en hoe dit onderwerp een weg heeft gevonden in NDT’s uitgestrekte zestigjarige oeuvre. Hans van Manen, grootmeester van de Nederlandse dans, creëerde Situation in 1970 speciaal voor NDT. Het werk speelt zich af in een lege ruimte met alleen maar muren, een deur en een klok. Situation wordt vergezeld door Gabriela Carrizo’s The missing door (2013). Deze creatie is puur danstheater, uitgevoerd in een surrealistische kamer op het toneel, waarin spanning, absurditeit, humor en timing subliem samenvallen.

Geïnspireerd op deze omgevingen, deze situations, wordt de avond voltooid met een wereldpremière van Edward Clug, bekend om zijn subtiele en scherp gedefinieerde bewegingstaal. ZIjn werk is getiteld APERTURE. Voor NDT staat Clugs creatieve stem voor een nieuwe generatie choreografische krachten in het gezelschap.

Inleiding bij de voorstelling
Voorafgaand aan de voorstellingen in het Zuiderstrandtheater in Den Haag kunt u, op vertoon van uw toegangskaart, een gratis toegankelijke inleiding bijwonen. Maak persoonlijk kennis met ons gezelschap en kom zo meer te weten over de voorstelling! U bent van harte welkom van 19.00-19.30 u in de bovenfoyer van het Zuiderstrandtheater.


Recensies

"De ingehouden spanning in Van Manens latere balletten is explosief aanwezig, zijn sobere stijl van bewegen is hier nog rauw en direct."

- Trouw over Situation

"Razend knappe timing (…) Carrizo geeft de werkelijkheid een prettige tik."

- de Volkskrant over The missing door

"Clugs heldere danstaal fluctueert tussen sensueel soepel en strak belijnd staccato."

- NRC over APERTURE


Choreografen

Hans van Manen
Edward Clug
Gabriela Carrizo

In de voorstelling

Situation - Hans van Manen
Hans van Manen, grootmeester van de Nederlandse dans, creëerde Situation vijftig jaar geleden in 1970 speciaal voor dit gezelschap. Het werk speelt zich af in een lege ruimte met alleen maar muren, een deur en een klok. Er is geen muziek, en de dansers worden louter geleid door de ruimte en de geluiden om hen heen.

The missing door - Gabriela Carrizo
Gabriela Carrizo creëerde The missing door in 2013 voor het gezelschap. Deze creatie is puur danstheater, uitgevoerd in een surrealistische kamer op het toneel, waarin spanning, absurditeit, humor en timing subliem samenvallen.

APERTURE - Edward Clug (wereldpremière)

Podium Dans van NTR maakte bij het vorige werk van Edward Clug opnamen tijdens de repetities en interviewde de choreograaf over zijn werk. Kijk het hier terug.


AGENDA EN TICKETS