SOIR HISTORIQUE

NDT 1
29 november – 21 december 2019
Den Haag, Amsterdam, Tilburg, Nijmegen, Heerlen

AGENDA EN TICKETS

Over de voorstelling
In Soir Historique wordt het concept van de kamer als dansthema geponeerd, en hoe dit onderwerp een weg heeft gevonden in NDT’s uitgestrekte zestigjarige oeuvre. Hans van Manen, grootmeester van de Nederlandse dans, creëerde Situation in 1970 speciaal voor NDT. Het werk speelt zich af in een lege ruimte met alleen maar muren, een deur en een klok. Situation wordt vergezeld door Gabriela Carrizo’s The missing door (2013). Deze creatie is puur danstheater, uitgevoerd in een surrealistische kamer op het toneel, waarin spanning, absurditeit, humor en timing subliem samenvallen. Geïnspireerd op deze omgevingen, deze situations, wordt de avond voltooid met een wereldpremière van Edward Clug, bekend om zijn subtiele en scherp gedefinieerde bewegingstaal. Voor NDT staat Clugs creatieve stem voor een nieuwe generatie choreografische krachten in het gezelschap.


Recensies

"Van Manen heeft in dit ballet iedere willekeurige menselijke beweging sterk vergroot en daarmee heeft hij de danstaal zeker weer verrijkt."

- De Tijd (1970) over Situation

"Razend knappe timing (…) Carrizo geeft de werkelijkheid een prettige tik."

- de Volkskrant over The missing door

"Het is ingenieus hoe Clug kleine, strakke stuiptrekkingen in het lichaam er volkomen naturel uit kan laten zien, te meer daar die ongemerkt overvloeien in grootste bewegingen."

- Leidsch Dagblad over Proof

Agenda en tickets

VR29/11Zuiderstrandtheater
Den Haag
20:00
ZA30/11Zuiderstrandtheater
Den Haag
20:00
ZO01/12Zuiderstrandtheater
Den Haag
20:00
DO05/12Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
20:30
VR06/12Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
20:30
Bekijk de volledige agenda

Choreografen

Hans van Manen
Edward Clug
Gabriela Carrizo

In de voorstelling

Situation - Hans van Manen
Hans van Manen, grootmeester van de Nederlandse dans, creëerde Situation vijftig jaar geleden in 1970 speciaal voor dit gezelschap. Het werk speelt zich af in een lege ruimte met alleen maar muren, een deur en een klok. Er is geen muziek, en de dansers worden louter geleid door de ruimte en de geluiden om hen heen.

The missing door - Gabriela Carrizo
Gabriela Carrizo creëerde The missing door in 2013 voor het gezelschap. Deze creatie is puur danstheater, uitgevoerd in een surrealistische kamer op het toneel, waarin spanning, absurditeit, humor en timing subliem samenvallen.


AGENDA EN TICKETS