SMOKE AND MIRRORS

NDT 2

30 maart - 1 juni 2017
Het tweede programma van NDT 2 is rijk aan contrasten. Smoke and Mirrors  toont wereldpremières van associate choreographer Marco Goecke en opkomend choreografen Imre van Opstal en Marne van Opstal, naast een herneming van SH-BOOM!  (2000) van Sol León en Paul Lightfoot. De vijf makers verschillen aanzienlijk in stijl, leeftijd, achtergrond en esthetiek. Zo worden de jonge dansers van het gezelschap uitgedaagd zich deze grote verscheidenheid aan werken eigen te maken.

Marco Goecke verschijnt wederom ten tonele om nieuw werk te creëren, dit keer voor het tweede gezelschap. De topchoreograaf deelt het podium met jonge choreografen Imre van Opstal en Marne van Opstal, die hun allereerste stuk voor het gezelschap zullen maken. Smoke and Mirrors wordt afgesloten met León en Lightfoots SH-BOOM!, bestaande uit een reeks komische scènes uit naoorlogse liederen van over de hele wereld.

Op veler verzoek toegevoegd: Sara (2013) van Sharon Eyal en Gai Behar.

“Midnight Raga is heftig en grotesk. (…) De dansers sidderen nerveus, solo of samen."

- Theaterkrant ****

“Omtrekkende bewegingen worden ontmoetingen, een eenling wordt door de groep opgenomen en weer uitgespuugd. Zo ontstaat een beeld van oneindige beweging, vloeiend of staccato, snel of vertraagd."

- NRC over The Grey


Sol León
Marco Goecke
Paul Lightfoot
Sharon Eyal
Imre van Opstal
Gai Behar
Marne van Opstal

In deze voorstelling:

Midnight Raga - Marco Goecke (wereldpremière)
“Door het gebruik van diep middernachtsblauw maakt Marco Goecke een verwijzing naar de klassieke Indiase muziek met zijn stuk Midnight Raga. In tegenstelling tot zijn eerdere choreografieën vormde dit keer de muziek het uitgangspunt in Goecke’s creatie, namelijk het werk van de Indiase muzikant Ravi Shankar. Deze muziek sprak Goecke aan vanwege de mystieke en freaky kwaliteit. Ook maakte het idee om Indiasemuziek te gebruiken zonder toevlucht te nemen tot Indiase danselementen hem enthousiast. “India fascineert me nu al geruime tijd; het leven is er zo geconcentreerd en intens, schijnbaar immaterieel, maar veel mensen sterven in de meest bittere armoede. Ik denk dat de rituele crematies na het sterven een intrigerende en tegelijkertijd vernietigende kracht hebben.” Ondanks de Aziatische-Indiase inspiratie – wat ook tot uiting komt in het zware, blauwe zijde van de kostuums - , wordt één ding vanaf het begin duidelijk: de aanwezigheid van Goecke’s eigen,nerveuze danstaal; geheel op het lijf geschreven van deze twee dansers die zij met elke vezel van hun lichaam hebben geïnternaliseerd.” - Nadja Kadel (dramaturg)

Midnight Raga - Marco Goecke

The Grey - Marne van Opstal & Imre van Opstal (wereldpremière)
“The Grey nodigt je uit in een verhaal. Gestuurd vanuit een verlangen om de tijd stop te zetten, neemt dit stuk bepaalde passages uit een leven opnieuw in overweging. Een levensweg die richting krijgt door keuzes en handelingen. Waarbij elke stap een mogelijk cruciaal moment is, en elke volgende stap opnieuw een scala aan verschillende consequenties presenteert.

Een plotselinge hapering. Een stop. Een tussenruimte. Deze stiekeme stille tijd stelt ons in staat om na te denken over steeds groter wordende vragen. Mijmerend over wat er is gebeurd en waar we heen gaan. Wat zijn de gevolgen? Gaat het om geloof of lotsbestemming?

Zoals de wolken tussen hemel en aarde zweven, wordt het mogelijk goddelijke verborgen gehouden, en tegelijk dichtbij gebracht. Zullen we ooit echt weten wat de bedoeling hierachter is?

Zoals de wolken zijn ook wij constant in beweging, in een staat van creëren… nooit zwart, nooit wit. Welke keuzes we ook maken, we bevinden ons altijd ergens tussenin. In een grijs gebied.”

The Grey - Imre en Marne van Opstal

Sara - Sharon Eyal & Gai Behar

Sara, speciaal gemaakt voor NDT 2, is een werk van de Israëlische choreografen Sharon Eyal en Gai Behar.  De choreografie is gelijktijdig gecreëerd met de compositie van Ori Lichtik en gaat over herinneringen, dromen, gevoelens, inspiratie, eenzaamheid, verdriet, over delen en liefhebben, over het leven.

De mysterieuze droomwereld is volledig gecreëerd vanuit gevoel en intuïtie van de makers. “Het komt uit het onderbewuste maar is tegelijkertijd heel humaan”, aldus choreografe Sharon Eyal.

Assistent van de choreografen: Doug Letheren
Muziek: Nieuwe compositie van Ori Lichtik; The Knife - From off to on
Licht: Tom Visser
Decor en kostuums: Sharon Eyal & Gai Behar
Wereldpremiere: 4 april 2013, Lucent Danstheater Den Haag
Tijdsduur: 10 minutes

SH-BOOM! - Sol León & Paul Lightfoot

SH-BOOM! combineert gevoel voor humor en ironie. Het stuk toont hoe mensen van verschillende achtergronden en zelfs geslachten zich ten opzichte van elkaar gedragen en zich tot elkaar verhouden. Geïnspireerd op de satirische schetsen van Goya (Zwart & Wit) worden de zwarte kant (ironie) en de lichtere kant (humor) met elkaar gemengd en verweven.

In 1995 werd SH-BOOM! opgevoerd tijdens de 10 Dancers Ensemble Tour in Sadler’s Wells Theatre in Londen. Het ballet werd genomineerd voor de prestigieuze Laurence Olivier Award in de categorie Beste Dansproductie van het Jaar. De opvoering werd verlengd en opgenomen in het repertoire van NDT 1 in September 2000. In 2004 voegden Sol León en Paul Lightfoot twee onderdelen toe aan de versie uit 2000. De soundtrack van SH-BOOM! wordt gevormd door naoorlogse klassiekers van over de hele wereld.

SH-BOOM! - Sol León & Paul Lightfoot