SIGNIFICANT MOMENTS

NDT 2
15 november – 20 december 2018
Den Haag, Amstelveen, Amsterdam, Den Bosch, Eindhoven, Arnhem, Haarlem, Tilburg, Utrecht, Amersfoort, Breda, Enschede, Groningen, Zwolle en Maastricht


Over de voorstelling
Het eerste NDT 2-programma van dit seizoen stelt de jonge dansers op de proef en onderzoekt hun interpretatie van zowel bestaand als nieuw werk. NDT onthaalt oude vriend van het gezelschap Alexander Ekman, die samen met de jonge dansers werkt aan een nieuwe creatie. Ekman is een bevlogen maker van dynamische, energieke stukken waarin humor en groepswerk de boventoon voeren. Ook ziet u een wereldpremière van Phillip Chbeeb, een nieuw gezicht bij NDT. Deze jonge choreograaf staat bekend om zijn sterke connectie met hiphop. Om deze triptiek te voltooien, brengt NDT een belangrijk werk van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot terug op het toneel. Signing Off (2003), oorspronkelijk gecreëerd voor NDT 1, markeerde een keerpunt in de carrière van de makers en werd bekroond met de prestigieuze Benois de la Danse.


Recensies

"Kippenvel veroorzakende duetten en briljant getimede mannentrio’s."

- Trouw over Signing Off

“Deze junioren hebben al hun eigen, specifieke stijl, vol energie, buitengewone flexibiliteit en uitzonderlijke passie. De groep laat een diepe indruk achter met hun kracht, overtuiging en talent.”

- Le Quotidien over NDT 2

“NDT 2 is een uitgesproken fenomeen, en fenomenaal.”

- The Independent over NDT 2


Choreografen

Paul Lightfoot
Sol León
Alexander Ekman
Phillip Chbeeb

In de voorstelling

Signing Off - Sol León & Paul Lightfoot
Signing Off (2003) is een aangrijpend ballet over afscheid nemen op het Concerto for violin and orchestra van Philip Glass. Pure expressie en virtuositeit, waarbij flitsend snelle bewegingen zijn opgenomen in elegante lange lijnen. Het decor is medespeler en levert een huiveringwekkend mooi slotbeeld op, waarbij twee danseressen worden verzwolgen door wapperende zwartzijden doeken.

FIT (Wereldpremière) - Alexander Ekman
Na een danscarrière bij het Koninklijk Ballet van Zweden, Cullberg Ballet en NDT 2 besloot Alexander Ekman (Zweden) in 2006 zich volledig te wijden aan het choreograferen. Voor NDT creëerde hij Cacti (2010), maar ook Left Right Left Right (2012), Maybe Two (2013) en Definitely Two (2013). Na vijf jaar keert Ekman terug om samen met de jonge dansers van NDT 2 te werken aan een nieuwe creatie.

The Reunion of I (wereldpremière) - Phillip Chbeeb
Als choreograaf en freestyler heeft Phillip Chbeeb (Verenigde Staten) veel samengewerkt met Amerikaanse bekendheden. Hij trad op in verschillende tv-shows, zoals So You Think You Can Dance en MTV’s America’s Best Dance Crew. Daarnaast danste en choreografeerde Chbeeb in en voor diverse films en videoclips, waarin zijn passie voor hip-hop tot uiting komt. Dit seizoen werkt Chbeeb voor het eerst samen met NDT.